Recenze foto-telefonu Samsung Galaxy S10/S10+

Vítáme Vás u zcela nové rubriky, ve které budeme testovat to, jak se fotí na mobilní telefony. V dnešní době je velkým trendem všech renomovaných značek klást důraz právě na zabudovaný fotoaparát. A je to logické - díky fotoaparátu se dané modely můžou odlišit od konkurence a nabídnout uživateli něco extra. Nemluvě o tom, že technologie neskutečně pokročila a troufám si říct, že kvalitní mobilní telefon se zvládne v určitých aspektech vyrovnat levné zrcadlovce. Navíc jeho největší výhodou je to, že ho máte většinou u sebe a jste na něj zvyklí. 

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)
 

Styl recenzí

V následujících testech se podíváme, jak se s mobily fotí, zda-li se na ně dá udělat fotografie, kterou byste se nestyděli si pověsit na zeď a jaké novinky si pro nás výrobci připravili. Pokusím se vždy otestovat telefon jak klasickým způsobem – zapnu fotoaparát a fotím. A také způsobem více profesionálním, kde se pokusím si nastavit vše manuálně, čímž nasimuluji práci s klasickým fotoaparátem.


Standardní ohnisko

DOF zkouška

Představení telefonu – technické parametry

Než se vrhneme na focení, měl bych představit testovaný telefon. Do rukou se mi dostal jak model S10 tak model S10+. Co se týče fotoaparátů na zadní straně přístroje, tak jsou v podstatě identické a jelikož jsme na serveru fotoaparát.cz, tak ty přední fotoaparáty pro selfíčka ani zkoušet nebudeme. Snad se na mě za to nebudete zlobit :) 

Široké ohnisko

Nicméně na zadní straně nás čekají hned tři objektivy – širokoúhlý, standardní a “tele” objektiv. Tyto objektivy nabízí rozlišení 12, respektive 16mpx a možnost nastavit nízké clony f/1.5 a f/2.4. Osobně mě nejvíce zaujal ten širokoúhlý. Přirovnal bych ho 16mm na FF a zábavnost mobilní fotografie posouvá zase o kousek dál. Ale o tom až níže. S rostoucím počtem objektivů roste také náročnost na rychlost. Tento aspekt ale S10 zvládá skvěle a telefon je svižný a reaguje na vše dostatečně pohotově.


Standardní ohnisko

Teleobjektiv

Fotoaparát – režimy, rychlost, vychytávky

Samozřejmostí je hned několik přednastavených režimů pro focení krajin, jídla atd. Telefon Vám sám od sebe bude automaticky pomáhat s expozicí a barvami. Pro úplného laika je to určitě fajn funkce. Ale fotografa by občas barevné podání či “hdr” efekt mohl celkem překvapit. Proto doporučuji využívat funkce PRO, ve které si můžete vše nastavit – od času závěrky, clony, ISO či způsobu ostření. Jasně, jak pro Android tak pro iOS je spousta aplikací, skrz které můžete fotit. Ale to by bylo téma na dalších x článků. Proto se v recenzích budu věnovat jen defaultní aplikaci fotoaparát a aplikaci Lightroom pro mobilní zařízení.

Jednotlivé přednastavené režimy, jako například režim na focení jídla atd. Jsem projel opravdu zběžně. Věřím, že spoustě lidem pomůžou udělat fotografii zajímavější, nicméně osobně preferuji spíše mít vše pod kontrolou a následné úpravy dělat až v postprocessu.


Úprava z RAWu

Úprava z RAWu + protisvětlo

Vrátím se ale k možnosti fotit na širokoúhlý objektiv. Jak jsem již zmiňoval, svým rozsahem mi dost připomíná mé oblíbené ohnisko 16mm na FF. Konkrétně se bavíme o 123° úhlu záběru. Což je na mobilní fotoaparát vskutnu slušný výkon. Širokáč na telefonu je velmi návyková věc a krom focení krajinek se hodí i na sport či focení interiérů. Vlastní kapitolou je pak užití pro sociální sítě jako je třeba Instagram. Díky širokému záběru lze do fotky dostat například vlastní ruce či nohy, což skvěle funguje pro diváka, kterého to lépe vtáhne do děje. Jen si musíte dát pozor na úchop telefonu. Když totiž budete mít prsty moc blízko čočce, vlezou Vám do záběru.


Široké ohnisko

Široké ohnisko

Na druhé straně tu pak máme “tele” objektiv, díky kterému se dostáváme na poměrně zazoomovaný záběr. Tento režim bych doporučil převážně při focení lidí, portrétů atd. Díky delšímu ohnisku se lépe odpíchne focený předmět od pozadí a vznikne tak celkem příjemná hloubka ostrosti. Ale není to jen o focení lidí, ale také o detailech. Vyzkoušel jsem to například při focení západu slunce, který se odrážel v hladině rybníka a zaostřil jsem na stébla trávy čouhající z vody a kvalita fotografie mi shodila čelist až na zem.

Navíc se mi líbí, že díky kombinaci několika zadních čoček a relativně nízké clony lze dosáhnout relativně malé hloubky ostrosti s poměrně pěkným bokehem. Tím odpadá takové to softwarové rozmazání pozadí, které ne vždy vypadalo hezky.


Teleobjektiv

Teleobjektiv

Kvalita výstupu

Co se týče kvality výstupu, tak ta mě velmi překvapila. Převážně pak po tom, co jsem si fotografie stáhl do počítače a prohlédl si je na větším monitoru. Pokud při focení máte dostatek světla, tak byste v určitých situací jen těžko rozeznaly, že byla fotka pořízená mobilem a né fotoaparátem. Avšak co skvěle zafungovalo, bylo focení noční scény. Zkusil jsem si vyfotit auto na parkovišti pod lampou a výstup mě opravdu ohromil. Samsung krásně zredukoval šum na fotografii a parádně se popral i se zdrojem světla z lampy.

Noční fotografie

Režim PRO

Přímo v defaultní aplikaci fotoaparátu máte možnost výběru režimu PRO, kde lze nastavit v podstatě vše důležité. Díky tomu Vám vyfocení bude určitě trvat delší dobu, ale zas budete mít o to větší radost, když se fotografie povede. :) Ovšem pokud si nainstalujete například mobilní verzi Adobe Lightroom CC, skrze kterou je možno fotit do rawu, respektive do DNG, tak zde už to celkem smysl dává. Tyto “rawy” nejsou hotové fotografie a je potřeba je “vyvolat”. Tudíž si musíte pohrát s expozicí a barvami. Je ale super mít vše ve vlastních rukou. A pokud budete telefon používat k práci – například na focení interiérů, tak určitě doporučuji fotit tímto způsobem. S těmito rawy z S10 se pracovalo velmi dobře a výsledek byl super.


Široké ohnisko

Standardní ohnisko

Resumé

Přiznám se, že focení telefony mě většinou nechávalo chladným a moc jsem se o to nezajímal. Proto jsem se i rozhodl, že se vrhnu na toto testování a chtěl jsem pořádně vyzkoušet, jak na tom nynější fotoaparáty v mobilních telefonech jsou. Samsung S10(+) mi rozhodně dal najevo, že je potřeba brát mobilní fotografii vážněji. Za fotografie a hlavně za kvalitu fotografií se člověk nemusí vůbec stydět a rozhodně si lze focení plnohodnotně užít.


Široké ohnisko

Produktová fotografie

Dále mě při vybírání a upravování fotek do článku mile překvapilo to, že jsem vlastně ty fotografie nemusel už nějak moc upravovat. A vlastně jsem si podle svého upravil jen pár a zbytek jsou fotografie v podstatě tak, jak vylezly z foťáku, teda telefonu. Plus teda je vidět, jaké ohnisko mě bavilo nejvíce – to široké :)


Široké ohnisko

Široké ohnisko

Závěrem bych chtěl říct, že na mě S10(+) udělala opravdu pozitivní dojem a tento telefon rozhodně patří mezi tzv. fotomobily.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Na Alze pořídíte: https://www.alza.cz/search.htm……

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • oldabasak
    oldabasak
    30.04.2019 00:40

    Proč nejdou fotky otevřít ve full size jako v každé recenzi? Takhle zmenšené je to k ničemu. Díky

  • kikiris
    kikiris
    30.04.2019 11:38

    Zdravím,
    asi přínosná recenze milovníků fotomobilů, mezi které já ale nepatřím. Jistě je dobře, že případný zájemce má možnost si vybrat, čím bude zachycovat fotony pro záznam obrazu. Jelikož jsem ve věku, kdy už není daleko ke světlu na konci tunelu, tak doufám, že se nedožiji konce fotoaparátů, na úkor mobilů. A jsem rád tomu, že ještě můžu fotit na digitální zrcadlovku a také na filmové aparáty. Jen se neztotožňuji s výrokem autora recenze v Resumé. Cituji, "rozhodně si lze focení plnohodnotně užít".
    Já teda za užívání nemůžu považovat placku velikosti Studentské pečetě s absencí jakékoli ergonomie
    a matlající prst po displeji. Mám také mobil vybavený fotidlem, ale kdyby to měl být jediné zařízení,
    kterým bych měl fotit, tak to raději skočím do Macochy... :-)

  • Marketa Šárovská
    Marketa Šárovská
    30.04.2019 21:12
    Reaguje na oldabasak 30.04.2019 00:40:

    "Proč nejdou fotky otevřít ve full size jako v každé recenzi? Takhle..." - zobrazit celý komentář

    Dobrý den, opraveno. Omlouváme se. Hezký den

  • Petr Kleisner
    Petr Kleisner
    01.05.2019 07:51

    Mám služební telefon, který spadá do ktg. fotomobilů. Využívám ho i soukromě, ale nikdy jsem z něj neudělal fotku, kterou bych pak postprocesoval a dále někde publikoval. Vlastně s ním ani nefotím, protože ten pocit když mám v ruce foťák, případně někam musím dorazit pro fotku s ,,plnou polní,, je k nezaplacení :)) A peníze co ty telefony stojí ? Myslím, že se dá investovat do lepších věcí v rámci fotografie :)

  • Petajk
    Petajk
    22.07.2019 17:35

    Velmi pěkná recenze.A velmi zajímavé věci o parametrech foťáku jsem viděl tady:

    https://youtu.be/yD92IZnGZAY

    Říká tam, že ta umělá inteligence jde snadno vypnout, ale zase tam ukazuje její další vychytávky.Což mě fakt hodně překvapilo.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram