V předešlých článcích seriálu černobílé fotografické papíry jsme se věnovali obecnému rozdělení a použití černobílých papírů. V článku barytové papíry jsou představeny nejenom jednotlivé druhy papírů, ale i jejich charakteristika a účel použití. Rozdělení bylo tentokrát koncipováno podle výrobců a mělo by představit i méně známé výrobce fotografických papírů jako je New Seagull nebo Panalur.

Agfa

Portriga Rapid od Agfy je vyjímečná pro svůj měkký tón a jemné podání. Je ideální pro portrétní fotografii a výstavní exempláře. Portriga je jeden z mála dlouhožijících papírů, který přežil krizi fotografických materiálů v sedmdesátých letech. Portriga přináší stálou kvalitu bez předpokládaných změn. Dodává se celkem ve třech kontrastních škálách.

Brovia je dalším dlouhožijícím papírem od Agfy, který se vyznačuje křehkou, jasnou bílou a studenou černou s rozšířenou tonální škálou. Jako jeden z mála papírů se prodává v celkem pěti kontrastních škálách. Škoda, že byla před několika lety přerušena výroba známé Brovia 6. Brovia je dostupná v single nebo double váze a může být vyleštěna až na super lesklý povrch.

Jedním z posledních nových papírů od Agfy je Multicontrast Classic. Má zdvojenou váhu s možností změny kontrastu a s hlubokou tonalitou, která může být změněna také rozředěním vývojky a použitím multikontrastních filtrů. Je to univerzální papír, který může být použit ve vícenákladovém zvětšování.

Ilford

V osmdesátých letech byl Ilford jednou z mála společností, které přinesly zpět „silně stříbrný“ papír Ilfobrom Galerie FB. Tyto papíry jsou slavné pro bohatou reprodukci tonality skrze nejsvětlejší tóny, střední tóny a stíny. Galerie přichází v pěti rozdílných gradacích. Jsou určeny hlavně pro výstavní účely. Ekonomickou alternativou je na druhé straně Ilfobrom FB, čtyřgradační barytový papír, hodící se pro vysoce nákladové zvětšování.

Tzv. „speedy“ od Ilfordu, jako Multigrade IV Deluxe jsou multikontrastní papíry se širokými možnostmi fotografického využití. Při použití Ilford multigradačních filtrů a Ilford Multigrade FB papírů dosáhnete mnohonásobné škály kontrastů identické s Ilfobromy. S těmito papíry dosáhnete celkem 12 různých gradací. Ilford Galerie Multigrade není tak bohatý na halogenidy stříbra. Přesto stále dosahuje hluboké černé až po jasně bílou.

Forte

Jakmile Iron Curtain a Jan Saudek vyzdvihli používání kvalitních papírů od společnosti Forte vyrábějící papíry a fotografické chemikálie po více než 70 let, zařadila se značka Forte mezi výrobce profesionálních černobílých papírů. Fortezo Elegance je vlajkovým papírem firmy Forte. Fortezo Elegance přichází v muzejní váze (těžší než jakékoliv double weight papíry). Je nasátý h. stříbra a produkuje sametově teplou černou a třpytivou bílou. Elegance akceptuje tónovače díky disperzi ultra-fine h.stříbra.

Polygrade Elegance se vyznačuje stejnými specifickými vlastnostmi jako Fortezo papíry s jedním důležitým rozdílem – byl představen jako první multigradační papír s teplým tónem.

Forte Bromofort Elegance nabízí studené modro-černé zvětšeniny na čistě bílém barytonovém papíře, které se perfektně hodí pro architektonickou, průmyslovou a uměleckou fotografii. Bromofort se vyrábí v celkem čtyřech gradacích. Bromofort Elegance přináší neutrální černou a vysokou přizpůsobivost.

Kodak

Naproti tomu Kodak nepotřebuje vůbec žádné představení. Kodak jde bok po boku s vysoce kvalitními papíry Elite. Čtyř gradační papíry Kodak se vyznačují neutrální tonalitou. Jsou těžší než klasické double weight papíry. Kodakbromide je „rychle vyvolávací papír“ (speed) s čtyřgradační škálou.

Kodak Polymax je multikontrastní papír, který je určen pro nejkvalitnější výstavní exempláře a pro archivační účely. Polymax nabízí dobrou tonalitu, nejsvětlejší a nejtmavší reprodukci a neutrální tón obrazu. Existuje rovněž verze single-weight. Pro výsledky teplých tónů vyzkoušejte Ektalure, který je dostupný v lesklém povrchu.

Panalure

Konečně je zde Panalure, papír určený pro reprodukci vysoce kvalitních zvětšenin z barevných negativů. Je dostupný v celkem třech gradacích.

New Seagull

New Seagull, který ovládl Oriental, nabízí celkem tři barytové papíry. VCFB je multikontrastní papír se studeným tonálním podáním, který nabízí bohatou „stříbrnou emulzi“ na čistě bílém papíru. Graded Cold Tone papír je verze New Seagull VCFB.

New Seagull MidGrade (warm tone/teplý tón) přináší bohatou teplou tonalitu na krémovém double weight papíře. Teplý a bohatý na černou a krémový základ jsou požadavky kladené na výstavní fotografické papíry. Papír je vysoce přizpůsobivý pro tónování se Seleniem. Přináší také možnost rychlejších expozičních časů při zvětšování.

Foma

A nakonec je tu Foma, v jejíž nabídce nechybí ani barytové papíry. Fomabrom je univerzální černo-bílý papír s velice dobrou vyvolávací pružností. Dodává se klasicky ve třech gradacích, což Fomabromu trochu ubírá na popularitě. Fomabrom je možné získat v různých úpravách materiálů od klasického matu až po rastr a velvet.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram