Aktualizace ZPS X: rychlejší načítání a AI

Zoner Photo Studio X si prošlo velkou jarní aktualizací, která zrychlila načítání náhledů RAWů, přidala umělou inteligenci rozpoznávání obličejů a obličejových rysů, nové funkce videoeditoru či katalogu.

Značná část vylepšení se týká rychlejšího nebo pohodlnějšího načítání náhledových obrázků či plných RAWů. Zoner přidává funkci suplující Import fotek, kterou nazval Chytré RAWy, tato funkce se dá využít dvěma způsoby a umožní to, že po dokončení importu jsou všechny RAWy připraveny na vyvolání a už se nic nemusí načítat. Tato funkce je vhodná k tomu, že je možné najednou načíst všechny fotky a nemusí se načítat každá zvlášť, což zpříjemní práci.

První přístup k této funkci je klasicky přes složky, kdy lze jednu složku vybrat a načíst v ní všechny RAWy. Druhá možnost přístupu je přes Katalog, kde lze pro každou složku v počítači nastavit jednu ze tří možností. Pouze katalogizovat znamená indexovat pouze metadata fotek bez náhledu, Přednačíst vyvolané Rychlé náhledy umožní přednačíst metadata a JPEGové náhledy, které u sebe má každý RAW (i když každý foťák může takové náhledy generovat jinak – jedná se v podstatě o ty náhledy, které se vám zobrazí na displeji po vyfocení fotky, i když fotíte pouze RAW) a Přednačíst Chytré RAWy znamená plný import, který je popsán výše, plus metadata a náhledy.

Kdo fotí v kombinaci JPEG + RAW, má nyní jednodušší práci v tom smyslu, že si může obě fotky spojit do jedné, preferovat RAW či JPEG (i spojení, i preferování lze nastavit u každé fotky zvlášť). Formát se dá překliknout vpravo nahoře a ZPS X se zeptá, co se má udělat s případnými změnami, které jste provedli do současného formátu (např. můžete změny, které jste provedli do JPEGu, aplikovat na RAW).

V Nastavení → Obecné je nová položka Zobrazit ve Vyvolat nástroje pro práci s dokumenty, která zpřístupní dvě nové funkce. Tou první je jednoduché kreslení do fotky. 

Zajímavější je však ta druhá, která umožní anonymizovat tváře pomocí rozpoznávání díky umělé inteligenci. Ta rozpozná drtivou většinu tváří, poté lze i nastavit, jakým způsobem je anonymizovat. Vyzkoušel jsem to a výsledek můžete vidět sami – červenou šipkou (pomocí funkce popsané o dva řádky výše) jsem označil nerozmazané tváře. Uživatelsky do procesu je možno zasahovat a neodhalené tváře rozmazat, případě upravit velikost či umístění současných rozmazání. Do budoucna se pracuje na rozmazávání SPZ, přičemž důvod použití těchto funkcí je jasný – GDPR.

V Zoneru si s umělou inteligencí vyhráli více, a sice na rozpoznávání obličejových rysů, což v nástroji Zkapalnění umí hodně zajímavé věci. Obrázek zanalyzuje, rozpozná všechny tváře a u každé umožní různé úpravy jako posun očí (dohromady či každého zvlášť), nosu, výšku čela, brady a mnoho dalšího, což je dobře vidět na screenshotu. Tato funkce tak nahradí spoustu jiných retušovacích nástrojů. Pro ukázku je na druhém screenshotu přidán úsměv (jde i ubrat, ale to už nevypadá dobře).

Ve Zkapalnění přibyl i nástroj Vyhlazení, který umí zjemnit jednotlivé deformace a celkově jsou deformační funkce v novém kabátě.

Zajímavá je nová funkce automatického ukládání, což je vhodné hlavně pro nedestruktivní úpravy (výchozí nastavení), tato funkce vychází vstříc uživatelům, kteří destruktivní a nedestruktivní úpravy nerozlišují. Pochopitelně se to dá vypnout, kdyby to někomu nevyhovovalo.

Na konec jsou zde úpravy videoeditoru, který umí velmi jednoduše zpomalit či zrychlit vybraný úsek videa, případně umí otáčet klipy nahrané vzhůru nohama. Poslední novou vychytávkou je možnost zobrazit ve videu metadata z fotek, které jsou ve videu umístěné. Jde se na to přes Vložit text → Text a pomocí šipečky vpravo se tam vkládají formátovací řetězce, které se promění na konkrétní údaje (je nutné vybrat stopu, ze které se metadata budou brát). Vše je jednoduché a intuitivní, což jsem otestoval, nasypal jsem do toho fotky z recenze Nikkoru Z 50mm f/1.8S, ať jde vidět, co to umí (namísto expozičních hodnot tam může být klidně jméno autora, datum pořízení fotky a je z toho skvělá prezentace).

Zoner o novinkách už na Setkání fotografů:

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram