Cestování australskými pouštěmi, díl II.

V druhém dílu se podíváme nejenom na městečko opálu Cooper Pedy, ale také na oblast kolem Alice Springs. Navštívíme Ayers Rock, Kings Canyon a Palm Valley, cestu zakončíme rudou pouští Tanami. Také se dozvíte, jaká noční nebezpečí na vás mohou číhat.

Plán cesty – den 5 až 8 – Z Coober Pedy k Tanami desert

Austrálie

V druhém dílu procestujeme celkem 2137 km. Cestu začneme ve městě opálu Coober Pedy, provedeme dlouhý přesun po Stuart Highway do oblasti Alice Springs, a tím také do Northern Territories. Alice Springs opustíme směrem na sever opět po Stuart Highway, kde po několika desítkách kilometrů sjedeme z asfaltky směrem na Tanami Desert.

Den 5 – Stuart Highway, nekonečný asfalt, 807 km (30.7.94 – 2483 km)

Trasa Coober Pedy – Erldunda- Ayers Rock (Uluru)

Barevná poušť u Coober Pedy

Z postele jsme se vyhrabali v 7:00, v 8:00 jsme na „The Big Winch“, odkud je hezký výhled, ale ošklivý pohled na městečko Coober Pedy. Toto město těžby opálu vypadá jako skládka s chatrčemi, posypanými prachem. Dávame 3 dolary za vstup do bývalého dolu „The big mine“, kde se zapisujeme do knihy hostů – jsme devatenáctí návštěvníci z České republiky.

Ayers Rock (Uluru)

V 10:30 vyrážíme směrem na Oodnodatta, chceme se podívat na „barevnou poušť“, kde nacházíme pár zajímavých nerostů. Pak už cesta pokračuje po nekonečně rovné asfaltové Stuart Highway. Ubytováváme se asi 40 km od Uluru na odpočívadle. Cestou nás zastavila skupina Aboriginalů, domorodců Austálie. Chtějí svézt, ale jsou lehce opilí, tak raději uháníme dál.

TIP: V Austrálii se jezdí vlevo. Ve městě na hlavních silnicích nebudete mít žádné problémy, jste vedeni. Pokud již jedete na silnici vlevo, na pravou stranu nepřejedete. Když ale odbočujete, automaticky Vás to táhne na pravou stranu. Pozor, v Austrálii platí na neoznačených křižovatkách pravidlo přednosti zprava, ne zleva, jak byste očekávali.

Den 6 – Ayers Rock, 454 km (31.7.94 – 3290 km)

Trasa Ayers Rock (Uluru) – Kings Canyon

Uluru při západu slunce

V 7:30 jsme již na cestě k Uluru, kde platíme vstup do oblasti 10 dolarů, je možné zde být 3 dny. Šplháme na Ayers Rock, který je při své výšce 348 metrů a délce 3,6 km skutečnou dominantou. Cesta je dost strmá, v obtížných úsecích jsou záchytné řetězy, ale pozor, tento výstup má již na svědomí smrt 25 lidí. Jedeme se také podívat blíže ke The Olgas (Kata Tjuta), což je skupina skal ze stejného materiálu jako Uluru. Vracíme se, děláme si oběd za asistence psů dingo, kteří čekají, co po turistech zbyde. Jedeme na místo, které je vyhrazeno k fotografování Uluru při západu slunce a postupně nafotíme asi deset záběrů postupné změny barvy na sytě rudou.

Skalní útvar poblíž Uluru

Je tma, bereme benzín v Yulara a vyrážíme směrem na Kings Canyon vzdálený 320 km. Cesta byla asi 30 km bez asfaltu a ve stavu naprosto srovnatelném s nejhorším trackem v poušti. Přes cestu nám přebíhají klokani, proto jedeme maximálně sedmdesát. Přesto asi 50 km před Kings Canyon nám těsně před auto skáče hnědošedý klokan, brzdíme, auto dělá hodiny, trefujeme ho pravým bokem a končíme v příkopu. Klokan je mrtvý, auto má pomuchlaný blatník a dveře. Nocujeme ve 23:30 u Kings Canyon, je krásná noc, nebe je bez mráčku plné hvězd.

TIP: Jestliže Vám bude při návštěvě Uluru pršet, nezoufejte, kamenný monolit pokryje spousta malých i větších vodopádů. Pokud chcete fotografovat Ayers Rock při západu slunce, najděte si místo označené na mapách jako „Sunset Viewing“. Nezapomeňte se zastavit ve fotolabu v centru Alice Springs, máte možnost uvidět kolekci nejlepších fotografií Uluru.

Den 7 – Kings Canyon, 469 km (1.8.94 – 3744 km)

Trasa Kings Canyon – Alice Springs – Honeymoon Gap

Kings Canyon

Hned ráno jdeme do Kings Canyon, je zde pěkná procházka. Směřuje na Alice Springs, cestou se zastavujeme v Henbury, kde je několik kráterů po meteoritech. Po nákupu zásob v Alice Springs postupně projíždíme tři oblasti skalních soutěsek, Simpson Gap, Honeymoon Gap a Standley Chasm. První dvě místa nic moc, poslední soutěska je zajímavá množstvím vačnatců Wallaby. Bohužel se nám foťák před vstupem do parku poprvé porouchal, tak nemáme žádné fotky. Usínáme ve 21:30 v kempu u Honeymoon Gap.

TIP: Velmi se nám osvědčil úložný prostor pod střechou auta, který jsme využívali v noci na oblečení a ostatní lehké věci během kempování. Jednalo se o obdelníkový kus látky z jutového pytle, ve kterém byly na krajích zašity čtyři gumy s háčky (klasický „pavouk“ na upínání věcí na autozahrádku). Ty jsme přidělali za držáky, které u Lady byly nad každým bočním oknem.

Den 8 – Alice Springs a zpět v pouštích, 407 km (2.8.94 – 4213 km)

Trasa Honeymoon Gap – Alice Springs – Palm Valley – Tanami

Odjíždíme do Alice Springs a dáváme Olympus do opravy. Kupujeme si foťák na jedno použití a jedeme asi 160 km do Palm Valley. Poslední 4 km cesty jsou skutečně pro 4WD auta, jedeme krokem se zařazenou redukcí a někdy váháme, zda nejet zpět. Nevzdáváme se, ale až druhý den na Tanami desert zjistíme, že jsme zde utrhli výfuk. Palm Valley je krásné, děláme pár fotek papírovým Fuji foťákem, ale výsledek je nevalný. Uháníme zpět na Alice Springs, pár hodin jsme ve městě, vyzvedáváme opravený foťák (30 dolarů). Po večeři u Hungry Jacka směřujeme po Stuart Highway na sever, kde po dvaceti kilometrech odbočujeme na Tanami Road. Je tma a tak končíme asi 50 km za touto odbočkou. Jdeme hned spát, zítra nás čeká těžká cesta přes Tanami Desert do Halls Creek, kde 800 km pojedeme naprosto neobydlenou pustinou. Ale o tom až příště…

TIP: Jestliže chcete vyrazit po Austrálii vlastním autem, nejlepším místem pro koupi je Sydney. Ceny jsou nejnižší, nabídka obrovská a pravděpodobně to bude také vaše místo příletu. Jestliže sázíte na autobazary, jeďte do čtvrti Parramatta na Parramatta Road. Nejlevněji však pořídíte na inzerát, jednička mezi inzertními novinami je obdoba naší Annonce, Trading Post, kde je možné vyhledávat aktuální nabídky i přes internet.

Poznámka: Nyní je již na Fotoaparátu.cz dostupný i poslední díl seriálu a samozřejmě díl první.

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram