Jak vypadá závěrka na konci životnosti

Závěrka je strašák všech majitelů digitálních zrcadlovek. Výrobci ji sice testují na více než sto tisíc "cvaků", jenže to neznamená, že vydrží navždy. Právě naopak, jednou jistě selže.

Na videu níže můžete vidět závěrku z DSLR Canon EOS 5D Mark II. To není žádné nové tělo, spíše fotografický děda z konce roku 2008. Do parády si jej vzal fotograf timelaspe videí, což znamená stovky až tisíce cvaknutí závěrky na jedno krátké video. Čepele závěrky se zcela vyboulily do strany, což znamená její selhání a nutnou výměnu.

Podle PetaPixelu majitel vyfotil jistě minimálně sto tisíc snímků. Canon EOS 5D Mark II byl testovaný na sto padesát tisíc. Navíc u timelapse fotografa je zřejmé, že číslo nebude nikterak malé. Proto bychom se nemohli divit, kdyby závěrka cvakla klidně více než dvěstětisíckrát. 

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    25.03.2017 17:55
    Reaguje na Josef Prachař 25.03.2017 16:39:

    "Vypadá to tedy tak že pokud je závěrka našeho fotoaparátu konstrukčně a..." - zobrazit celý komentář

    Je to tak, s dodatkem, že video mechanickou závěrku (u fotoaparátů) nepoužívá. Takže je v tomto směru neškodné :)

  • Josef Prachař
    Josef Prachař
    26.03.2017 15:38

    Ted' jsem poněkud mimo.Píšete že video mechanickou závěrku nepoužívá, při tom však v základním článku k této diskusi autor uvádí že při konání testu natáčel video tak dlouho až závěrku úplně odpravil že se lamely úplně vyboulily.Takže jak je to doopravdy a co znamená výraz timelapse.? A jak se tedy u fotoaparátů oddělují jednotlivé snímky vídea když ne závěrkou?

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    26.03.2017 17:28
    Reaguje na Josef Prachař 26.03.2017 15:38:

    "Ted' jsem poněkud mimo.Píšete že video mechanickou závěrku nepoužívá, při..." - zobrazit celý komentář

    Timelapse je "časosběrné video", tedy video složené nakonec z určitého počtu klasických snímků. Dělají se tak videa typu "otvírajících se poupat" či "stavby domů" apod. ve zrychleném čase. Není to klasické video, spíše dlooouhá série snímků, která se pak do videa spojí.
    Normální natáčení zrcadlovkou se dělá pomocí závěrky elektronické.

  • Josef Prachař
    Josef Prachař
    27.03.2017 16:02

    Ano toto je pro mne důležité vysvětlení díky za něj.Tak že video se natáčí pomocí elektronické závěrky.Tedy té samé o jejíž vlastnostech jste se výše moc lichotivě nevyjádřil? Pro zajímavost jak je možné spojit sérii snímků v onu timelapsi aby se dala promítnout jako video? Je to něco jako když se spustí prezentace?

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    27.03.2017 16:15

    "Tedy té samé o jejíž vlastnostech jste se výše moc lichotivě nevyjádřil?"
    ...přesně ta, také má video z běžného foťáku svoje problémy (rolling shutter).
    S tím timelapse je to tak, jak píšete. Prostě ty snímky běží rychle za sebou:-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram