Nikon - nový tilt-shift objektiv 19mm F4 a vylepšená verze 70-200mm F2.8

Nikon uvádí dva nové objektivy. Jedním je tilt-shift (PC) ultraširokáč 19mm F4 a druhým vylepšená verze 70-200mm F2.8. Oba by měly být dostupné od listopadu. 70-200mm za 64 990 Kč a PC 19mm za 84 990 Kč.

PC Nikkor 19mm F4 E ED

Nově ohlášený Nikkor 19mm je ultraširoký (97°) fullframe objektiv pro bajonet Nikon F, který disponuje možností náklonu (tilt) a posunu (shift) optické osy. Tyto možnosti slouží pro náklon optické osy a tím i roviny obrazu. Výsledkem je možnost úpravy perspektivy (proto také Nikon říká těmto objektivům PC – „Perspective Control“).

Díky tomu je možné korigovat perspektivní pokřivení obrazu (například sbíhání linií) zejména při fotografování architektury. Dále lze takto pracovat s hloubkou ostrosti – jak ve smyslu jejího efektivního rozšíření, tak naopak rozostřování (známý „efekt miniatury“).

Posouvat jde o ±12mm a naklápět o ±7.5°.

Na rozdíl od ostatních PC objektivů výrobce může být náklon a posun otočen libovolně vůči sobě.

Optická konstrukce sestává ze 17 členů ve 13 skupinách, z toho 3 ED a 2 asférické.

V této cenové hladině (84 990 Kč) je samozřejmostí ošetření pomocí antireflexních vrstev Nano Crystal Coating a ochrannými fluorinovými vrstvami.

Ostření je u tohoto typu objektivu pouze ruční.

AF-S Nikkor 70–200mm F2.8E FL ED VR

Nová verze již existujícího objektivu 70–200mm F2.8 vy­lepšuje optickou konstrukci, výkon stabilizace a přidává elektromagnetické ovládání clony (místo dosavadního mechanického).

Optická konstrukce sestává nyní z 22 členů v 18 skupinách, z toho rovnou 6 ED, 1 fluoritový a 1 HRI (s vysokým indexem rozptylu).

Stabilizace umožňuje kompenzaci až o 4EV (místo 3.5).

I u tohoto objektivu najdeme ošetření čoček pomocí antireflexních vrstev Nano Crystal Coating a ochrannými fluorinovými vrstvami.

Stabilizace má i režim „Sport“, ostření má hned tři polohy (AF s ruční korekcí, ruční s možností AF a čistě ruční) a objektiv má i omezovač minimální zaos­třitelné vzdálenosti (1.1m nebo nebo 5m).

Cena - 64 990 Kč.

Dostupnost obou objektivů se očekává v listopadu.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram