Kamčatka - co dodat?

Poloostrov ohně, sněhu, ledu, termálních pramenů a medvědů, jak je někdy ruská dálněvýchodní Kamčatka nazývána, je v posledních letech cílem stále většího množství zahraničních turistů. Většina z nich tam jezdí kvůli nádherné přírodě dosud nepříliš poznamenané přítomností člověka. Kamčatka láká nejenom téměř třiceti aktivními vulkány z celkového počtu 120, ale také gejzíry, termály, neskutečným množstvím ryb a medvědů.

Ryby a medvědi, Kronotskij zapovednik

Čerstvá medvědí stopa o délce 37,5 cm

Fauna a flóra Kamčatky, stejně jako Kronotski zapovednik a dolina Gejzírů v něm, by zabrali několik samostatných článků. Nemá smysl se o nich tady rozepisovat, raději doporučím fantastickou knihu Jany Svobodové a kol.: Málo známá Kamčatka (viz seznam doporučené literatury), kde je právě toto dobře popsáno. Jenom jednu radu – nepodceňujte medvědy.

Ceny

Vrtulník z Elizova (většinou aviokompania Krechet) v současných cenách USD 1000 za hodinu letu (pro Mi-8), malý vrtulník vyjde na USD 500.

"Terénní" autobus na konečné u Suchoj rečky Autobusová linka 218

taxi – ceny „dálkových“ uvedeny v textu, v Petropavlovsku či Elizovu je lépe se na cenu zeptat předem, výrazně se liší, jelikož někteří místní se snaží zahraniční návštěvníky „oškubat“ – cena za jízdu tak může být od 80 do 500 RUR. Nejlepší je využít některé z mnoha taxi firem, taxi zavolaný na telefon si nedovolí předražit ani o rubl.

potraviny – obdobné cenové relace jako v ČR, k dostání je prakticky cokoliv si vymyslíte, včetně českých musli tyčinek

vstupy do termálů (Paratunka, Termalnyj) v rozmezí 40–150 RUR, některé jsou u hotelů, takže si na dobu návštěvy musíte „koupit“ pokoj, vstup (už bezplatný) do termálu bez ubytování není možný, v přírodních samozřejmě neplatíte nic

Rekreační oblast Malki s termálními jezírky

noční kluby, diskotéky – vstupy od 100 do 150 RUR (někde více), u vchodu je NUTNÉ vše odevzdat! A to včetně foťáků a kamer. Sice ostraha si Vás na všudypřítomných kamerách v pohodě prohlíží, vy nesmíte uvnitř vytáhnout foťák – všichni znají „Sport Bar“ v gorodě.

pivo – razlivnoe (rozlévané z beček) přibližně 15 RUR/půllitru, lahvové 20–50 RUR, nejrozšířenější je Kamčatskoe No. 1 a různé druhy Baltiky.

vodka – nepřeberné množství

Malkinskaja – kamčatská obdoba Mattoni či další profláknuté české výrobny kyselek (120 km od goroda, Malki je také letní odpočinkové centrum goroďanů – má smysl navštívit mimo léto

knihy – dobrá je síť knihkupectví Novaja kniga.

Co fotit

Co, kde a jak fotit:

Socha V.I.Lenina v městě Elizovo

gorodě architekturu a pás sopek lemovaných z dolního okraje městskou zástavbou, sochu Lenina na náměstí u „buchty“, starou zástavbu, zbohatlická sídla, tržiště
Elizovu – pozlacený Lenin, zoologická zahrada, apod.
sopky – není třeba komentovat – bomba
termální prameny – není třeba komentovat
údolí Nalyčevo
údolí Gejzírů
a mnoho dalších – víceméně vše (uvedena byla pouze nepatrná část), co je na Kamčatce… každý si tam najde něco kvůli čemu se tam bude vracet. V mém případě jsou to sopky, termály, nádherná příroda, a hlavně LIDÉ, neboť na Kamčatce jsem mezi univerzitními studenty našel několik vynikajících kamarádů a kamarádek.

Praktické informace:

Internet:

www.volny.cz/kamchatka2002

mountains.tos.ru

mapy ke stažení jsou na mapy.mk.cvut.cz

nějaké mapy je možné náhodně koupit v Kiwi, na Kamčatce potom obecná Kamčatka M1:1 000 000 (dva výřezy – Ključevskaja a oblast Petropavlovskav M1:200 000), Avtoatlas Kamchatky M1:200 000.

knihy

Jana Svobodová a kol.: Málo známá Kamčatka (Academia 2002)

Frith Maier: Trekking in Russia and Central Asia (The Mountaineer 1997)

průvodce Lonely Planet: Russia, Ukraine and Belarus (Lonely Planet 2001)

A.V. Tomilovaja: Sostayanie i perspektivy razvitiya turizma v rynocnyx usloviyax i evo vliyanie na ekonomiku oblasti (Diplomnaya rabota, Petropavlovsk-Kamchatskij, maj 2003)

Břetislav Ditrich: Svět pod barevnými křídly

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Ondrej Tlach
    Ondrej Tlach
    26.01.2004 21:09

    vdaka za pekny clanok :)) fotky su super, myslim ze prave jedna znich mala vyhrat sutaz ....

  • Tomas Kaspar
    Tomas Kaspar
    27.01.2004 00:46

    Moc pekny clanek, a zajimave informace o velice atraktivnim miste.

  • Marian Lechnýř hloust
    Marian Lechnýř hloust
    27.05.2004 13:30

    Pkné povídání i fotky. Kamčatku mám vyhlédlou již dlouho,ale nejsou spolucestující! Nebo ano .... ?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram