Digitální foto 148 – březen 2016

  • 22.03.2016
  • PR

Přepadla vás právě tvůrčí krize? Nezoufejte, hlavní téma je se zaměřeno na kreativní nápady a zajímavé techniky. Připraveno je pro vás hned 52 nejrůznějších foto projektů (a jeden bonusový). Pokud byste se každému věnovali jeden týden, vyjde vám to na celý rok! 

Ve velkém rozhovoru se představí současná hvězda prestižní webové galerie 500px.com Sean Archer. Prozradí vám, jak fotografuje své působivé portréty. Možná vás překvapí, že nepoužívá studiové záblesky ani externí blesky, vystačí si s denním světlem, které zjemňuje pomocí závěsů. Nic víc nepotřebuje.

Jestliže jste na jiné lodi a pošilháváte po novém výkonném blesku, bude se vám hodit velký srovnávací test osmi nejlepších modelů na trhu. Za pozornost stojí i test Synology DS415+, což je chytré úložné zařízení, které bezpečně zálohuje vaše snímky – a nejen to, je to skvělým nástrojem pro správu fotografického archivu a jednoduché sdílení fotografií. Příjemnou zábavu!

Rady profesionálů

Vaše snímky

Výběr toho nejlepšího od čtenářů z celého světa

V hledáčku

Přehled nejzajímavějších novinek, které se objevily na trhu

52 Foto projektů

Jedním z nejlepších způsobů, jak posunout své fotografické umění na vyšší úroveň a procvičit si třeba i dosud neznámé techniky, jsou nejrůznější projekty.

Volvo v hledáčku

Auto se může stát skvělým fotografickým motivem

Foto slovníček

Seznamte se s měřením expozice

Snímky pod lupou

Podrobná analýza několika zajímavých fotografií

Portfolio

Pekka Järventaus vypráví, jak vznikají jeho originální a působivé záběry africké divočiny

Foto odpovědi

Odpovědi na vaše zapeklité fotografické dotazy

Vaše šance

Vítězné snímky soutěže na téma podzimní barvy a vyhlášení dalších kol

Zápisky z historie

Autor provokativních fotografických obrazů Wolfgang Tillmans zdomácněl zejména v galeriích moderního umění, spoustu práce odvedl ale i v módní fotografii

Sean Archer

Portrétista Stanislav Puchkovsky, kterého možná znáte pod přezdívkou Sean Archer, je z hlediska výbavy minimalistou. Používá pouze denní světlo a vystačí si s jednoduchým pozadím.

Staňte se profíkem

Vítězství v soutěži či anketě může kariéru profesionálního fotografa velmi účinně nastartovat. Doporučuje se však stanovit si předem určitou strategii…

Testy nejžádanější fotovýbavy

Externí blesky

Přísné srovnání osmi nejlepších modelů na trhu

Peak Design Everyday Messenger

Podrobný test unikátní fotobrašny

Synology DiskStation DS415+

Komplexní řešení pro bezpečnou zálohu a správu fotografií

Na CD: Video ve Photoshopu

Pro úpravu videí si nemusíte pořizovat speciální software, protože základní úpravy zvládnete přímo ve Photoshopu. Tématu jsou věnovány hned dva tutorialy. V dalším videu profesionální fotograf a retušér Glyn Dewis předvede, jak ve Photoshopu vytvářet kouřové efekty, které můžete použít třeba pro přidání specifické atmosféry portrétů.

     

Líbil se vám článek?

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram