Typy fotopřístrojů

Hledáček je důležitou částí přístroje, který ovlivňuje způsob používání fotoaparátu. V článku jsou vysvětleny výhody a nevýhody zrcadlovek a přístrojů s průhledovým hledáčkem. Je zde jednoduchý popis všech kroků, které proběhnou po zmáčknutí spouště.

Cílem tohoto článku je srovnat výhody a nevýhody používaných technologií.

V současnosti se na trhu kinofilmových přístrojů používají dva technologické koncepty:

jednooké zrcadlovky (anglicky SLR – single lens reflex)přístroje s průhledovým hledáčkem

Mezi přístroje s průhledovým hledáčkem patří vedle obrovského množství kompaktů i klasické přístroje jako Leica M6, Contax G1 nebo G2.

Koncept dvouoké zrcadlovky používaný např. u českých Flexaret je dnes opuštěn. Fotografovaný obraz se zde promítá přes jeden z objektivů na velkou matnici. Hledání kompozice s touto matnicí je určitě paráda. Obraz na snímku se však při malé vzdálenosti od objektu neshoduje s obrazem na matnici. Druhý objektiv se používá pro vlastní fotografování. Tento systém neumožňuje měnit objektivy.

Jednooké zrcadlovky

1.1. Princip a funkce

Základním principem je snímání obrazu i měření světla přes objektiv . TTL je anglická zkratka tohoto principu (Through The Lens). Světlo zde prochází objektivem, za kterým je zrcadlo, které jej odráží přes optické pentaprisma do hledáčku. Množství světla, které takto projde, závisí na clonovém čísle při maximálním otevření clony. Proto platí, že čím vyšší je světelnost objektivu, tím jasnější je obraz v hledáčku.

Křemíkové fotodiody vestavěného expozimetru bývají umístěny většinou v sousedství pentaprismatu. Jiní výrobci používají zrcadel, které odrážejí pouze část světla. Neodražená část pak slouží pro následné určení expozice. Součástí dnešních elektronických těl jsou mikroprocesorové jednotky, které na základě požadavku fotografa nebo automaticky vypočtou expozici.

Schéma jednooké zrcadlovky

1.2. Když zmačkneme spoušť

V okamžiku, když zmačkneme spoušť, probíhají ve zlomcích vteřiny následující kroky:

Zrcadlo se natočí tak, že světlo začne dopadat na závěrku. V tento okamžik hledáček ztmavne.Na objektivu se nastaví zvolená clona.Uvolní se závěrka.V jed­nookých zrcadlovkách se používají ploché dvou-lamelové závěrky. Nejprve se zvedne první lamela a světlo začíná dopadat na světlo-citlivou vrstvu filmu. Druhá lamela se zvedne se zpožděním, kterým je zvolený čas expozice a opět zakryje film. Tento postup t.j. obě obdélníkové lamely se zvedají stejným směrem umožňuje konstantní nasvícení celé plošky filmu.Zrca­dlo se vrací do původní polohy.Závěrka se vrací do výchozí polohy.
Clona objektivu se opět maximálně otevře.Toto znamená, že když máme objektiv s ohniskovou vzdáleností 50 mm a světelností 1.8, clona se nastaví do maximálně otevřené polohy t.j. na clonové číslo 1.8.

K hlavním výhodám tohoto systému patří přímá kontrola zaostření a hloubky ostrosti přes objektiv. Jednooké zrcadlovky nabízejí velmi široký výběr výměnných objektivů.

K nevýhodám patří větší hmotnost a tmavší hledáček zejména při použití objektivů s malou světelností, kde nejmenší clonové číslo bývá např. f 5.6. Otáčení zrcadla u některých přístrojů způsobuje vibrace, které snižují ostrost snímku.

Přístroje s průhledovým hledáčkem

Nelze říci, že tyto přístroje jsou horší než zrcadlovky – jsou jen jiné.

U těchto přístrojů hledíme na svět průhledovým hledáčkem rovnoběžně s objektivem. Vzhledem k tomu, že intenzita světla není tlumena clonou objektivu, je hledáček velmi jasný. Toto funguje bez problémů v případě, že fotografujete vzdálené objekty. Na fotografování detailů či dokonce makrosnímky jsou tato těla vyloženě nevhodná. Rozdílnost polohy obrazu v hledáčku vzhledem k obrazu na snímku se nazývá prostorová paralaxa. Drahé fotoaparáty (např. Leica M6 s cenou kolem 80 tisíc Kč za tělo ) umožňují samozřejmě korigovat i na malé vzdálenosti. Pro tento účel se vyrábějí speciální náklopné hledáčky či hranolové předsádky.

Nevýhodou je, že případná zkreslení způsobená vlastnostmi objektivu odhalíte až po vyvolání filmu. Nemůžete samozřejmě přímo kontrolovat ani hloubku ostrosti. Výběr objektivů je v porovnání se zrcadlovkami omezenější a týká se pouze velmi drahých přístrojů. Neexistují makroobjektivy nebo teleobjektivy s delší ohniskovou vzdáleností než 135 mm. Pro ultra-širokoúhlé objektivy potřebujete zakoupit speciální externí hledáček.

Výhodou těchto přístrojů je malá hmotnost. Nejsou zde problémy s vibracemi způsobené otáčením zrcadla. Z optického hlediska je výhodou i menší vzdálenost zadních členů objektivu od roviny filmu.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram