Fototesty

  • Nikon F-75

    Nová klasická kinofilmová SLR zrcadlovka Nikon F-75 byla poprvé oficiálně představena na nedávno skončeném veletrhu PMA v USA a již je na našem trhu běžně v prodeji. Tento model rozšiřuje stávající řadu aparátů F-55 a F-65, která postupně nahrazuje starší sérii F-50, F-60, F-70, F-80, F-90 a F100. V čem je lepší a v čem horší než ostatní modely? Pokud si kladete tuto otázku, tak následující článek se Vám na ni pokusí odpovědět.

     3
  • Test Minolta DiMAGE F300

    Další fotoaparát, který prošel redakčním testem, je MINOLTA DiMAGE F300. Jedná se o novinku, pětimegový přístroj, který je nástupcem modelu F100. Test prokázal výbornou kresbu danou kvalitním objektivem, který je ve třídě kompaktů neobvyklý. Prověřili jsme také zajímavou funkci redukci šumu na nočních snímcích. Více v následujícím testu.

     0
  • Test Minolta DiMAGE 7Hi

    Zajímavým fotoaparátem, zapůjčeným společností Minolta k testování, je digitální EVF „zrcadlovka“ Minolta DiMAGE 7Hi. Test probíhal s ohledem na již testovaný fotoaparát Minolta DiMAGE 7. Vzhledem ke stejné základní konstrukci obou přístrojů a ke skutečnosti, že Minolta DiMAGE 7 zde byla velmi podrobně testována a popsána kolegy, odkazuji zájemce na tento test (odkaz zde) a zde jsem se zaměřil hlavně na odlišné, vylepšené nebo zcela nové funkce modelu DiMAGE 7Hi.

     1
  • Test filmů Foma

    Foma má na českém a slovenském trhu stále velmi silnou pozici, zejména v černobílých filmech a papírech. Filmy jsou o poznání levnější než Ilfordy či Kodaky, což je předurčuje jako ideální materiály pro obec fotoamatérskou. Dnes jsme tyto filmy podrobili redakčnímu testu. Test je již tradičně pojat uživatelsky z pohledu fotografa, který má možnost zpracovávat sám v temné komoře doma nebo třeba u kamaráda. Součástí testu je bohatá obrazová příloha.

  • Test Minolta DiMAGE Xi

    Dalším digitálním fotoaparátem, zapůjčeným společností Minolta k testování je MINOLTA DiMAGE Xi. Test probíhal obdobně jako u předchozích přístrojů. Ověřil jsme výrobcem deklarované funkce, posoudil kvalitu zpracování, rozmístění ovládacích prvků, požadavky na obsluhu a propojení s PC, včetně dodávaného softwaru. Přístroj jsem vyzkoušel jak při běžném provozním nasazení v terénu, tak na stativu v ateliéru. Výsledky tohoto testu jsou shrnuty v následujícím článku.

     1
  • Test Canon EOS D60 díl I.

    Digitální zrcadlovka Canon EOS D60 je pokračováním řady odstartované Canonem EOS D30. Jedná se o poloprofesionální digitální zrcadlovku s výměnnými objektivy řady Canon EF, která svými vlastnostmi odpovídá klasické kinofilmové zrcadlovce střední třídy. V tomto prvním dílu redakčního testu vás seznámíme s ovládáním a se základními technickými parametry fotoaparátu.

     0
  • Test Hewlett-Packard PhotoSmart 850

    Hewlett-Packard PhotoSmart 850 je nejvýkonějším fotoaparátem HP a zároveň jednou z novinek letošní PhotoKiny 2002. Tento čtyřmegový přístroj je na rozdíl od ostatních modelů HP vybaven objektivem Fuji se zajímavým rozsahem 37-300 mm (ekv. kino), volbou priority clony nebo závěrky. To vše je doplněno kvalitním hledáčkem, velkým displejem a dokovací stanicí. Více v následujícím redakčním testu.

     2
  • Test Panasonic DMC-LC5PP

    Čtyř megapixelový digitální fotoaparát Panasonic DMC-LC5PP je výsledkem spolupráce japonské firmy Panasonic (známá především v oblasti audio/video spotřební elektroniky) a německé Leica (dlouholetý výrobce kvalitních fotoaparátů a optiky/objektivů). V článku si představíme jeho technické vlastnosti. Jedná se o kvalitní digitální fotoaparát určený pro pokročilejšího fotografa s ovládáním blízkým poloprofesionálním klasickým fotoaparátům.

     0
  • Test Nikon F-80 díl II.

    V druhém dílu uživatelského testu Nikonu F80 vás seznámím s vlastnostmi setových objektivů Nikkor 28-80mm/f 3,3-5,6 G a Nikkor 70-300mm/f 4-5,6 G a základního objektivu Nikkor 50mm/f 1,8 D. Dozvíte se, jak u tohoto přístroje funguje autofokus, zonální a bodové měření, či měření se zdůrazněným středem. Nechybí ani praktické ukázky chování externího systémového blesku Nikon SB50DX. Součástí testu je samozřejmě množství fotografií.

     4
  • Test Canon EOS 300 V

    Poslední novinkou v oblasti kinofilmových zrcadlovek firmy Canon se stala 27. srpna 2002 zrcadlovka Canon EOS 300V spolu s novou řadou sedmi setových objektivů. Jedná se o nástupce populárního Canonu EOS 300. Hlavními změnami je kovový bajonet a závit stativu, inovace autofokusu a LCD display. Vše doplněno o moderní design. V testu najdete také praktickou část doplněnou množstvím fotografií.