Test digitálního fotoaparátu Panasonic DMC-FZ20

Fotoaparát Panasonic DMC-FZ20 s objektivem Leica se stabilizací obrazu a se světelností 2,8 v celém rozsahu 12x optického zoomu je další z řady fotoaparátů, který díky svým vlastnostem a zajímavému příslušenství rozhodně stojí za vaší pozornost. K testu nám fotoaparát DMC-FZ20, telekonvertor 1,5x DMW-LTZ10, širokoúhlou předsádku 0,8x DMW-LWZ10 a blesk DMW-FL28 zapůjčila firma Panasonic.

Stručná charakteristika

FZ20 se sluneční clonou Nabíječka a baterie

Panasonic DMC-FZ20 je kompaktní 5Mpx fotoaparát s 12× optickým zoomem o rozsahu 36 mm – 432 mm, světelností 2,8 v celém rozsahu a se stabilizací obrazu. V základním balení najdete fotoaparát, sluneční clonu, speciální Li-Ion baterii, nabíječku, řemen na zavěšení, CD se softwarem, velmi podrobný tištěný manuál a 16 MB SD kartu. Sluneční clona má závit pro připojení filtrů o průměru 72 mm. Současná doporučená cena na stránkách firmy Panasonic je 19 995,– Kč (březen 2005).

Tělo a ovládání fotoaparátu

Aparát s rozměry 128×87×106 mm (bez výstupků) a hmotností skoro 600 gramů rozhodně nepatří mezi ty, které lze nosit v kapse. Design a ovládání vychází z klasické zrcadlovky. Ovládání je velmi jednoduché. Aparát neoplývá množstvím tlačítek a množstvím voleb.

Panasonic FZ20 Pohled shora
Pohled z boku, blesk Sluneční clona

Na horní stěně je otočný volič režimu fotografování, který má 9 pozic – P, A, S, M, makro, režim videa, režim přehrávání a dvě pozice pro scénické programy. Vedle něj je tlačítko pro volbu sekvenčního režimu. Spoušť je uprostřed ovládací páčky zoomu. Fotoaparát má sáňky na externí blesk. Konektor napájení, A/V konektor sdružený s USB 2.0 a konektor pro dálkové ovládání,najdeme na levé straně pod plastovým krytem. Na dolní straně je prostor pro SD kartu a baterii, krytý společným krytem a vedle je kovový stativový závit umístěný mírně mimo těžiště. Páčka pro přepínání automatického ostření na manuální je na objektivu, kde je také prstenec na jeho ovládání. Zadní straně dominuje 2" LCD displej, zcela v rohu elektronický hledáček, nahoře uprostřed tlačítko vyklopení blesku, tlačítko LCD/EVF pro přepínání zobrazení z LCD do hledáčku, tlačítko DISPLAY pro určení množství zobrazených informací, tlačítko EXPOSURE pro možnost změn hodnot clony a času, přepínač zapnutí, tlačítko MENU se standardním významem, tlačítko pro mazání snímků a vícepolohové tlačítko s volbou bracketingu, režimu rychlého prohlížení, režimu blesku a samospouště. Toto tlačítko také mění hodnoty expozice poté, co se aktivovala tato možnost stiskem EXPOSURE. Měnit hodnoty expozice proto nejde pouhým přemístěním jednoho prstu, je třeba přehmátnout.

LCD, hledáček a CCD

2" LCD má rozlišení 130 tisíc bodů. Byl dobře čitelný jak za slunného počasí, tak za sníženého osvětlení, kdy se na něm objevovalo zrnění způsobené zesílením signálu. Elektronický hledáček má rozlišení 114 tisíc bodů a je umístěn velmi příjemně zcela na okraji aparátu. Samozřejmostí je dioptrická korekce, zde v rozsahu – 4D až + 4D. CCD je 5Mpx čip velikosti 1/2,5" s maximálním rozlišením 2560×1920 bodů. Nižší rozlišení jsou 2048×1536, 1600×1200, 1280×960, 640×480 a netradiční 1920×1080 (16:9).

Zadní stěna Kryt baterie a karty

Objektiv a ostření

Dominantou aparátu je objektiv Leica. Se svou světelností 2,8 v celém rozsahu 12ti násobného optického zoomu patří mezi špičku v oblasti kompaktních elektronických zrcadlovek. Jeho rozsah v přepočtu ke kinofilmu je 36 mm – 432 mm. Aparát v režimu M ostří při nejširším ohnisku od 1,5 cm, při nejdelším ohnisku od 1,5 m (měřeno od hrany objektivu) a to jak v režimu makro tak v normalním. Údaje v mauálu jsou odlišné (5 cm, 2 m). Například fotografie „Makro“ dolní strany listu je focena ze 2 cm od objektivu. Nejmenší snímaná plocha má rozměry 31×43 mm (při 36 mm ohnisku). Při 432 mm ohnisku je nejmenší plocha 9×12 cm. Kvalita ostření je výborná, stačí i nízká intenzita osvětlení, jak ukazují snímky na konci článku. Při minimálním clonovém čísle je patrná vinětace v rozích. Při manuálním režimu ostření se zvětší náhled na střed pole a ostří se otáčením prstence na objektivu. Standardním příslušenstvím je sluneční clona, na které je závit na filtry o průměru 72 mm. Clonu nelze použít současně s vestavěným bleskem, neboť jej zastiňuje a lze ji při nevhodné orientaci najít v zorném poli objektivu. Clona se stejně jako předsádky šroubuje na přední část objektivu.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Zapnutí fotoaparátu trvá přibližně 5 sekund. Vypnutí aparátu při ohnisku 432 mm trvá podstatně kratší dobu (cca 1,5 s), neboť viditelně nepřeuspořádává čočky objektivu. (Při 36 mm vypnutí trvá také 5 s.) Na jedno nabití baterie jsem během čtyř hodin nafotil 320 fotografií bez použití blesku (vše s externím bleskem). Stav baterie je výborně indikován na LCD. Jakmile začal fotoaparát signalizovat blikáním ikonky vybití baterie, fungoval se zapnutým LCD přibližně ještě 15 minut, během nichž jsem naexponoval 20 fotografií.

Snímek v režimu P s automatickým ostřením za dobrých světelných podmínek (včetně reakční doby na podnět):

  • s bleskem bez namáčknutí 0,8 s
  • bez blesku bez namáčknutí 0,6 s
  • bez blesku s namáčknutím 0,2 s
  • projití zoomu 36 – 432 mm za 3,3 s

Blesk

Vestavěný blesk má při ISO Auto dosah od 30 cm do 7 m. Intenzita záblesku je řízena natolik dobře, že ani expozice sebe sama v zrcadle nejsou přepálené. Lze nastavit všechny běžné režimy. K dispozici je však pouze synchronizace na první lamelu.

Příslušenství dostupné k fotoaparátu

Konvertory - zvláštní příslušenství

Měl jsem k dispozici prakticky veškeré dostupné příslušenství. Telekonvertor 1,5× DMW-LTZ10, který rozšiřuje ohniskovou vzdálenost na 648 mm i širokoúhlou předsádku 0,8× DMW-LWZ10, která mění nejmenší ohniskovou vzdálenost přibližně na 29 mm. S telekonvertorem lze ostřit od 4,6 m a s širokoúhlou předsádkou již od 1 cm od hrany předsádky. Obě předsádky obsahují v balení držák, s jehož pomocí se přidělává fotoaparát na stativ. Měl jsem k dispozici také blesk DMW-FL28. Blesk je napájen čtyřmi bateriemi AA, jejich výdrž je závislá na intenzitě záblesku. Během 3 hodin jsem jich udělal 260 v prostředí, které vidíte na testovacích fotografiích. Snímky pořízené za použití uvedeného příslušenství naleznete také na konci článku. Doporučená cena na stránkách firmy Panasonic je u telepředsádky 15 795,– Kč, u širokoúhlé předsádky 10 995,– Kč a u blesku 4 995,–.

Blesk z boku Blesk zpředu Blesk - zadní strana

Hmotnosti

  • Fotoaparát včetně karty a baterie 596 g
  • Clona 70 g
  • Blesk všetně baterií 276 g
  • Držák předsádek 150 g
  • Telepředsádka (bez krytek) 650 g
  • Širokoúhlá předsádka (bez krytek) 466 g

Takže pokud máte našroubovanou telepředsádku a připojený blesk, držíte v ruce jeden a půl kilogramu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Drak de Prasopes
    Drak de Prasopes
    15.03.2005 21:22

    Za ty ceny se to nevyplati. Lumixy jsou obecne s cenou cca +30% vys nez maji skutecnou hodnotu.

  • Marquet
    Marquet
    17.03.2005 16:39

    Má něko zkušenosti s přehříváním tohoto foťáku na sluníčku? V současné době se prodává ve dvou variatách - stříbrná a černá... Díky

  • Jiri Neuschl
    Jiri Neuschl
    17.03.2005 18:48

    Nikdo to tu nezmínil,ale mne dost šokují časy zapnutí a vypnutí tohoto fotoaparátu (zmiňovaných 5s).

  • Miroslav Židek 1
    Miroslav Židek 1
    20.03.2005 12:36

    Lopez - Ja tenhle fotak mam asi pul roku a to, ze se zapina 5s me docela zaskocilo, a ejhle, tak nejak to opravdu je :-) Dosud jsem to jeste nezpozoroval :)
    Marquet - mam cernou verzi a jeste jsem ho nemel na letnim slunicku, ale myslim ze to nebude az tak horke... u stribrne verze se mi nelibi cerna kuze pres grip...

  • panjabi
    panjabi
    17.08.2005 12:45

    Mám foťák již měsíc a udělal jsem něco kolem 2000 fotografií, takže jsem vcelku spokojen, co se týče nabýhání fotoaparátu (5s) není to tak hrozné, zám mnohé fotoaparáty, které jsou daleko pomalejší. Ale jak tak čtu tyhle komentáře je vidět, pro ostatní o čem je ten fotoaparát, před nedávnem jsem četl na takovém podobném serveru komentář k tomu fotoaparátu kde jeden človíček tenhle fotoaparát tak zdrbnul, že jsem dlouho vahál zda mám jej koupit nebo ne. Přiznejme si všichni, že každý foťák i ten nejlepší má spoustu chyb. Co se týče šumu na fotkách jsou tam ale dobře jsou vidět hlavně když fotíte napřímo jen nebe jinak ve fotkách se špatně hledá. Co se týče nočních snímku jsem spokojen, hnedka po koupi fotoaparátu jsem vyběhl ven z domu a zkoušel fotit. Jediné co mi však nechutnách je u nočního focení použití blesku, možná je to dobré využít tak prostorách kde je v blízkosti mnoho objektů jelikož na vesnici je problém vyfotit něco s bleskem. Stabilizátor je fakt dobrá věc, ale není to přesně tak jak ukazují v reklamě. Je však ale blbý, že do základní sestavy dali tak malou paměť. 16Mb co to je? v maximální kvalitě a velikosti obrazu je zde možné nafotit maximálně 5 fotek a při použití kvality TIF prostě nemáte šanci. Pracuji jako grafik, takže fotka není pro mne nějak cizí, kdysu jsem fotil ruským fotoaparátem ale tam jsem byl zvyklý na barevné filtry, zajímalo by mne zda je něco podobného u Panasonicu DMC-FZ20, nějaké filtry pro zvýraznění, nebo barevné filtry, koukal jsem na netu a nic. Je možné je třeba emulovat z jiných fotoaparátů?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (19)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram