Fotočlánky

  • Mária Švarbová - úspěšná slovenská fotografka

    Mária Švarbová je mladá a talentovaná slovenská fotografka, která udělala díru do světa díky svým snímkům ze Slovenských plováren. Podařilo se jí něco, co se v dnešním světě plném fotografů a fotografií podaří jen málokomu. Našla neotřelé téma, kterého se ujala s velkou precizností a vytvořila tím dílo vystavované v Miami, New Yorku a jiných světových destinacích. Do žil fotografie vlila novou krev a vsadila na správnou kartu. Více už v rozhovoru. 

     3
  • Pražský FotoMaraton očima účastníka, 16.6.2018

    Do redakce nám přistál článek od účastníka 6. Pražského FotoMaratonu konaného 16.6.2018 a kde je FotoAparát.cz spolupořadatelem. Autorovi tímto děkujeme. Současně si dovolujeme vyzvat i vás, naše čtenáře, abyste se  s námi podělili o vaše fotografické postřehy, ať jsou to výstavy, fotoputování, fotografování či spolupráce s redakcí...Pokud máte zájem, Vaše nápady nám můžete posílat na adresu redakce@fotoparat.cz. Děkujeme.

     3
  • VÍTĚZOVÉ 6. PRAŽSKÉHO FOTOMARATONU

    V sobotu 16.6.2018 proběhl už 6. Pražský FotoMaraton - celosvětová soutěž, kde úkolem je nafotit za 5 hodin 6 témat v zadaném pořadí. Ale pozor, témata se účastníci dozvěděli až na startu a nebyla vůbec jednoduchá: Tvář města; Křivky; Štěstí; Pouliční život; Úlet; V pohybu. 
    V článku naleznete 11 vítězných sérií i celkové pořadí všech účastníků, kteří zvládli dorazit včas do cíle. 

     3
  • Robert Vano – barevná fotografie část 2.

    Barevné fotografie prý nesou více informací než fotografie černobílé. Jak k fotografování barevných fotografií přistupuje Robert Vano? Jak fotil snímek, který zdobí obálku jeho knihy Memories? U barevných fotek musíte s barvami zacházet prý opatrně a už při focení volit prostředí, modela a rekvizity, které spolu budou korespondovat. O barevné fotografii již podruhé s mistrem Robertem Vano.

     0
  • Fotografování ledovcové jeskyně

    Rady a tipy pro fotografování ledových jeskyní uvnitř ledovce Vatnajokull na Islandu se širokými objektivy s ohniskem mezi 11 až 30 mm. Jakou mají jeskyně životnost, jak zvolit expozici, proč je dobré nezapomenout na měřítko a další tipy si povíme v článku.

     0
  • Téma "Vítání jara v přírodě" - hodnocení Okem profesionála duben 2018

    V dubnovém tématu "Vítání jara v přírodě" jste se s námi podělili o 113 fotografií. Fotografie hodnotil profesionální fotograf Petr Bambousek - v článku přinášíme galerii vybraných snímků s jeho komentáři. Vítěz získává cenu od Centrum FotoŠkoda. Podívejte se, jak bylo toto téma zpracováno.

     2
  • Japonsko, 1.část

    Japonsko je země plná kontrastů a záhad a to jí dělá i jednu z nejtajuplnějšich zemí na světě. Ze samurajských filmů víme, že Japonci byly schopni lidem usekávat hlavy mečem a co se týče japonské kuchyně mnozí z nás věří, že jedí snad skutečně pouze syrové ryby. Pokud jde o bezpečnost tak nás zneklidňuje kontrast mezi vyspělostí a japonskou mafií „yakuza”, kterou známe z filmů. V první části článku o této zemi se dozvíte něco málo o jejich kultuře, jídle a najdete zde i pár tipů na pěkná místa k fotografování. 

     1
  • KNIŽNÍ TIP: Photoshop - Příklady z praxe

    Kniha Photoshop - příklady z praxe fotografovi otevře dveře k pokročilým úpravám. Pokud nevlastníte Photoshop, nemusíte knihu zavrhovat, drtivá většina úprav v knize  jsou aplikovatelné v dalších programech, které pracují s vrstvami. Jde zejména o principy úprav, které vám napoví, jak k dané úpravě přistupovat. 

     1
  • Stanislav Pokorný – KRAJINA část 2.

    Jak fotograf pozná, že udělal opravdu skvělý snímek? Josef Sudek měl osvědčenou metodu, která jeho fotografie vždy důkladně prověřila. Prý to zaručeně funguje! A co previzualizace, říká vám to něco? Buďte lepší než ostatní, fotoaparát za sto tisíc za vás žádnou práci neudělá, diamanty najdete ve znalostech těch, kteří vyšlapali dlouhou fotografickou cestu. Stačí číst, přemýšlet a uvést vše v praxi. Nejen o krajinářské fotografii se Stanislavem Pokorným již podruhé.

     0
  • Květnové fotosoutěže v galerii FotoAparát.cz

    Každý měsíc se můžete zúčastnit několika soutěží v naší galerii. Každá má přitom trošku jiná pravidla, soutěž Okem Profesionála hodnotí zkušený fotograf, dvouměsíční soutěž zase sami návštěvníci naší fotogalerie. V obou případech se můžete těšit na hodnotné ceny! V tomto článku naleznete přehled soutěží a témat na květen 2018.

     0