Tipy pro fotografování na letních festivalech od uznávaných fotografů

Letní hudební a jiné festivaly mohou být náročné na fotografování – davy lidí, náročné světelné podmínky, dynamická živá vstoupení, která je často těžké zachytit. 

Profesionální fotograf Bart Heemskerk, který se na festivaly zaměřuje, užívá při práci několik přístrojů Canon. Vysvětluje, jak fotoaparáty jako Canon SX740 HS nebo Canon EOS M50 mohou pomoci pořídit kvalitní snímky zachycující atmosféru letních festivalů. Jeho doporučení doplňuje i slovenský fotograf Zdenko Hanout, který má s focením hudebních festivalů bohaté zkušenosti.

Na unikátních snímcích nemusí být největší hvězdy

Bart Heemskerk rád fotografuje nejrůznější hudební vystoupení – od slavných jmen po malé neznámé skupiny. Každé vystoupení má jedinečnou atmosféru a umělci, kteří mívají úžasný výraz, jsou vděčným námětem. Zpěváci jako Nick Cave nebo Dua Lipa jsou na pódiu tak výrazní, že když je vyfotografujete, každý má jasno. Rád fotografuji i menší, méně známé skupiny – jejich interakce s publikem rozhodně stojí za znamenání. Důležité je při fotografování hudebních vystoupení nezapomínat, že publikum spoluvytváří celkovou atmosféru.

Jeho slovenský kolega Hanout sází na zkušenost. „Za mými fotografiemi jsou desetitisíce nacestovaných kilometrů, stovky nafocených koncertů a tisíce hodin v postprodukci. Naše vnímání reality založené na zkušenostech a s pomocí techniky dokáže nejlépe zachytit účinkující na pódiích,“ říká slovenský fotograf Zdenko Hanout.

Canon EOS-1D X Mark II + EF 8–15 mm f/4L Fisheye USM

Umělec na scéně

1/500 s, f/4,0, ISO 1600

Autor: Bart Heemskerk 

Stát v obecenstvu není nevýhoda

Pokud stojíte v publiku, máte ideální příležitost zachytit akci na scéně i reakci diváků – jste uprostřed dění, tak toho využijte! Zkuste například spolu s pódiem do snímku dostat i vztyčené ruce obecenstva nebo tančící diváky v kotli. Poštěstí-li se vám být poblíž místa, kde se umělec setkává s fanoušky, budete mít šanci zblízka zachytit důvěrné okamžiky.

Důležité je se v davu pohybovat a fotografovat z různých úhlů. Zkuste navíc změnit bod pro automatické ostření a vaše snímky získají zcela jiný rozměr.

Canon EOS 5D Mark III

Zpěvák „surfuje“ na rukou diváků

1/5000 s, f/2,8, ISO 5000

Autor: Bart Heemskerk

Lehký a kompaktní fotoaparát je nejlepší volba

Budete stát v davu lidí, takže se hodí mít fotoaparát s náklopným displejem. Vhod může přijít i stabilizace obrazu, například pětiosý systém, jaký má Canon PowerShot SX740 HS. Na koncertech se kolem vás pohybuje mnoho lidí a stabilizace může výrazně pomoci eliminovat riziko roztřeseného obrazu.

Používáte-li fotoaparát s výměnnými objektivy, jako je Canon EOS M50, doporučoval bych nebrat si na koncerty více než dvě skla. Jeden pevný širokoúhlý objektiv a jeden tele-zoom vám umožní zachytit široké scenérie i akci z různých (ohniskových) vzdáleností.

Objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností jako Canon EF-M 32 mm f/1,4 STM má vyšší světelnost, tj. propouští na snímač více světla, takže umožňuje fotografovat s kratším časem, zatímco objektivem Canon EF-M 55–200 mm f/4,5–6,3 IS STM si přiblížíte scénu podle libosti.

Techniku od Canonu si pochvaluje i Slovák Zdenko Hanout. „Na focení festivalů doporučuji Canon EOS 1D X Mark II s objektivy Canon EF 11–24mm f/4L, Canon 70–200 mm f/2.8 L IS USM III a určitě i Canon 16–35mm f/28L III USM. Tato technika zajistí dynamický rozsah a rychlost pořízených fotografií,“ dodává fotograf Zdenko Hanout.

Canon EOS 5D Mark III

Obecenstvo s konfetami

1/4000 s, f/4,0, ISO 4000

Autor: Bart Heemskerk

Rychle reagujte a upravujte nastavení přístroje podle aktuálních podmínek

Nikdy nevíte, jak se budou jednotlivá festivalová vystoupení odvíjet, takže je důležité dokázat se rychle přizpůsobovat změním podmínek. Začít je dobré s ISO nastaveným na 1600 clonou na zhruba f/2,8, f/3,2 nebo f/3,5, podle úrovně osvětlení. Čas můžete přizpůsobit podle toho, jak se vystupující pohybuje, ale při 1/160 nebo 1/200, budete mít ostré snímky, i když bude v pohybu.

Canon EOS-1D X Mark II + EF 8–15 mm f/4L Fisheye USM

Ohňostroj na pódiu

1/60 s, f/4,0, ISO 1600

Autor: Bart Heemskerk

Chcete-li se profesionalizovat, budujte si portfolio

Pro fotografa, který by se chtěl vydat na profesionální dráhu, je nejdůležitější budovat si portfolio. Lidé chtějí vidět vaši práci. Získávejte proto postupně zkušenosti v malých barech, klubech a místních festivalech. Skvělý způsob, jak se na festivaly dostat, je nabízet se jako fotograf-dobrovolník. Tímto způsobem můžete pracovat na svém portfoliu zdarma. A ještě jedna důležitá rada – chovejte se hezky i k předskokanům a snažte se vycházet s ochrankou, protože i oni jsou součástí vaší cesty fotografa.

Canon EOS-1D X Mark II + EF 8–15 mm f/4L Fisheye USM

Širokoúhlý záběr scény

1/800 s, f/7,1, ISO 200

Autor: Bart Heemskerk

Další informace o Canon Powershot SX740 HS naleznete na stránkách: https://www.canon.cz/…ot-sx740-hs/.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)
 

Další informace o Canon EOS M50 naleznete na stránkách: https://www.canon.cz/…ras/eos-m50/.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)
 

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram