Jak vyfotit částečné zatmění Měsíce

Po půl roce opět oblohu ozdobilo částečné zatmění Měsíce. Náš souputník se dostal svým okrajem do stínu naší matičky Země. A tak z úterka na na středu 16. - 17.7.2019 na Měsíci bylo zatemněno v maximu až 65% jeho povrchu. Celý jev trval 3 hodiny. Počasí nám ve středních Čechách přálo.

Samozřejmě jsem nemohl u tohoto jevu chybět a díky tomu vnikl jeden z dalších snímků, který se již nebude opakovat. Příště bude Měsíc putovat jinými místy oblohou.

Rozhodnutí padlo, „tlustá Berta“ (dalekohled SCT 11“) jsem nechal doma a byl jsem vyzbrojen pouze zrcadlovkou, pár objektivy a stativem. Tomu všemu přecházela příprava. Trocha kompozice by neuškodila a tak den předem vyzbrojen busolou a dalšími informacemi jsem vyrazil do terénu hledat vhodné místo. V létě v době úplňku Měsíc nevystupuje vysoko nad obzor, a tak konstelace nahrávala do karet. Zatmění začínalo při východu Měsíce a to v azimutu 120° a konec zatmění po 3 hodinách bylo na azimutu 165° a výšce 17° nad obzorem. Proměřování míst začalo, až jsem našel. Město Kolín, na břehu řeky Labe. Začátek jevu bude zastíněn stromy, ale pak už je vše, tak jak má být. První část výpočtu a měření byla za mnou. Pak už jen vybrat vhodný objektiv a propočítat jak často pořizovat snímky. Objektiv pro fullframe Canon 5D IV by měl mít ohnisko něco okolo 40 mm, pak zorné pole je cca 56°. To by mělo postačovat včetně drobného ořezu výsledného snímku. A jak často fotit? Obloha se pootočí o 15° za hodinu a úhlový průměr Měsíce je 30´. Pokud necháme ještě 1/3 průměru kotouče Měsíce jako mezeru, tak nám vyjde krásných 160 sekund mezi jednotlivými snímky. Hold občas trochu matematiky se hodí.

Částečné zatmění Měsíce nad Kolínem

Nastal den D, po očku sleduji počasí, oblačnost se rozpouští a oblačnost má zlobit po půlnoci. Dostal jsem se na místo, ještě drobná korekce polohy a vše připravit, foťák na stativ, dát plně nabitou baterku, elektronickou spoušť, nasadit objektiv, nastavit manuál, vybrat clonu, nastavit scénu, vypnout stabilizaci, zaostřit a vypnout ostření aby nezlobilo. Pak ještě rozchodit v mobilu pípání ohledně intervalu. Ano mám i spoušť, která se dá naprogramovat, ale říkal jsem si, že když přijde nějaký mrak, můžu trochu manévrovat s časem. A je to větší sranda. A to nejdůležitější? Hlavně si nekopnout do stativu, pak by to bylo spousta práce navíc.

První snímek je pozadí, delší expozice, zrovna se to hodí, je to v modré hodince. No a pak se objevuje hlavní aktér Měsíc, zkušební snímek, nastavení expozice tak, aby nebyly přepaly a byla vidět moře na Měsíci. Vše nastaveno a můžeme jet. Měsíc postupně se vznáší oblohou a stín Země se do něho zakusuje, mobil pípá a snímky přibývají na kartě. Před půlnocí o něco výše prolétá neslyšně mezinárodní stanice ISS. Svou jasností přebíjí všechny hvězdy na obloze.

Je půlnoc a na severu se objevují první mraky, po očku sleduji čas. Stíhám vše, jak jsem naplánoval? Zbývá posledních 30 minut a mraky mám již nad hlavou, plují celkem rychle. Zkouším odhadnout, kolik snímků mi ještě povolí. Ale co se najednou děje, mrak se pomalu před místem, kde je Měsíc na obloze zastavuje, celý se „zdrcává“ a pomalinku rozpouští. Uf. Zbývá posledních 10 minut a teď už to vypadá, že mraky projdou přes Měsíc. Je jedna hodina v noci, poslední dva snímky zakryla oblaka. Nu což, mám většinu. Balím a už se těším na zpracování.

Je druhý den a konečně prostor zpracovat snímky. Nejdříve podkladovou fotku v modré hodince. Trochu doladit histogram a hlavně vyretušovat stopy letadel či naexponované hvězdy. Jednu z drobných čáreček po sobě zanechal i Saturn. Teď už jen vše složit dohromady. Můžeme jít cestou skládat vrstvu po vrstvě, ale já používám software Startrail. Již z názvu pramení, že se to hodí, pokud skládáte do jedné fotky dráhy hvězd, které pak udělají krásný kolotoč okolo Polárky. Ale ten samý software se hodí přidat všechny Měsíčky do jedné fotky. A tak stačí pouze nahrát všechny fotky do software, zmáčknout tlačítko a za několik minut je hotovo. Ještě poslední úprava, oříznutí snímku.

Startrails fotografované na Šumavě

Přes 3 hodiny na místě, chvilka u PC a je hotovo. Nebyl to jen jeden cvak, byla jich tam spousta. To, že chybí celý ozářený Měsíc v úplňku, to vůbec nevadí. Nechybí ta poslední tečka, těch teček jsou tam desítky.

A kdy příště? V kalendáři mám už zatržené datum, 7.9.2024. Snad nám vyjde počasí.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    24.07.2019 09:57

    Na místě to muselo být jistě hezké fotodobrodružství a hezký je i výsledek.

  • Tomas Ciganek Texis
    Tomas Ciganek Texis
    24.07.2019 12:31

    Nebylo by spatne pripadne zverejnit nastaveni expozice jak pro pozadi tak pro mesic ;) Diky

  • KIV
    KIV
    24.07.2019 14:04

    Super článek, zajímavý, díky...

  • Festa
    Festa
    27.07.2019 18:40

    Co k tomu říct?
    Bezvadná práce.
    Jen jsem byl zvědavý na skládání snímků. Dobrý program vše vyřešil. :-)
    Ale ta příprava před samotným focením mě překvapila.
    Já bych to vzal, jak se říká od oka. :-)
    Ale to by byl asi jiný výsledek.
    Je to pěkný.
    Vašek

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram