Letní škola fotografování 2019

V Domě fotografů na Šumavě se každé léto konají fotografické tábory. Během letošního července proběhly tři turnusy pro děti základních škol, středoškoláci se mohou těšit v srpnu, jsou už rozděleni na dvě úrovně - začátečníci a pokročilí. Jakub, účastník druhého červencového běhu, nám napsal, jak celý týden probíhal.

Každoročně se koná letní fototábor v Domě fotografů v Kašperských Horách na Šumavě. Nejinak tomu bylo i letos, kdy druhý termín pro ZŠ a víceletá gymnázia vedl zkušený portrétní fotograf Tonda Lavrenčík spolu s asistentkou­ Týnou.

První den po příjezdu jsme se seznámili formou vtipných zábavných her. Sešla se skvělá parta. Někteří jsme se znali už z minula a bylo to pro nás příjemné setkání. Každý řekl ještě i pár slov o sobě, svých zálibách a někteří jsme předvedli povedené fotky.

Druhý den jsme se dozvěděli něco málo o fungování foťáku, jeho nastavení a expozičním trojúhelníku. A tak už všichni víme, co to znamená „bokeh“, nebo jaký vliv má zvýšení citlivosti ISO na výslednou fotku. Poté jsme už vyrazili na první společné focení na místní hřbitov, kde jsme si mohli ověřit naše původní i získané znalosti.

Další dny jsme se vydali fotit krajinu na řeku Vydru, kde jsme si vyzkoušeli dlouhé expozice a na Chalupskou slať, kam jsme si museli přivstat (budíček byl ve 4 hodiny ráno). Naším cílem byl také hrad Kašperk, tam jsme fotili západ slunce.

Nejvíce jsme se ale věnovali portrétům. Na začátek nám asistentka Týna přednesla, jak je fotit v přirozeném světle. Poté jsme už vyrazili na samotné focení, které by nebylo možné bez hezkých modelek a ty jsme mezi sebou měli… Portréty jsme fotili při západu slunce, ve vodě u Zlatého potoka a u kapličky v Kašperských Horách. Tam nám zapózovala i zkušená modelka Anna Marie Janošíková a ve volné chvíli nám poskytla interview a prozradila, co obnáší profesionální modeling.

Bylo vidět, že Tonda je v oblasti portrétní fotografie opravdu profík a při focení nám předal mnoho užitečných rad i poznatků. Poslední večer nám ještě představil druhy svícení v ateliéru.

Během pobytu jsme také navštívili informační středisko v Kašperských Horách, kde jsme si vyzkoušeli fotit reportáž, s paní Miladou si vyrobili tašky a placky s fotografickými motivy a tradičně vyslechli zajímavou přednášku, tentokrát „Noc v Benátkách“ v podání Tondy doplněnou super fotkami.

Celý pobyt jsme tradičně zakončili fotomaratonem.

Bylo nám líto, že společný týden tak rychle uplynul a musíme se rozloučit. Ale je nám útěchou, že máme společné přání, za rok se sejít v Domě fotografů znovu. :)

Termíny už jsou vypsané zde.

     

Líbil se vám článek?

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram