Fotočlánky

  • Irsko – ostrov Cape Clear

    Dnes se podíváme na nejjižnější cíp Irska ostrůvek Cape Clear. Díky své poloze je to jedinečné místo pro ornitology, kteří v říjnu se svými teleobjektivy někdy doslova oblehnou jeho nejjižnější skalisko s galským jménem Blananarragaun. I když se sem nedostanete v říjnu, najdete na ostrově mnoho zajímavého jako třeba pravěké svatební kameny. Na ostrově žije 150 obyvatel hovořících původní galštinou. Ale nebojte se, anglicky umí také.

     2
  • Jak na velká zvětšení v makrofotografii II

    Složené objektivy jsou v makrofotografii mémě známým postupem. Je to však způsob, jak dosáhnout opravdu velkých zvětšení, které jsou jinak dosažitelná jen pomocí drahého měchového zařízení. Při tomto postupu můžete dokonce kombinovat objektivy různých značek. Jako příklad pro článek jsem použil Sigmu 105mm f/2,8, na který jsem samolepicí páskou upevnil převrácený středoformátový Pentax 75mm f/2,8. Opravdu to funguje!

     7
  • Lisabon

    V najzápadnejšej časti Európy sa rozprestiera jedna veľkolepá krajina - Portugalsko. Krajina bohatej histórie, futbalu, príjemných klimatických podmienok, nádherných útesov a príjemných ludí... Milan pobývá v Portugalsku již několik měsíců a napsal pro čtenáře FotoAparátu několik svých rad a zkušeností, které se mohou hodit, když se vydáte přímo do hlavního města Portugalska Lisabonu či jeho okolí. Povídání je doplněno množstvím fotografií.

     0
  • Jak na velká zvětšení v makrofotografii I

    Nejběžnější cestou pro fotografování makrosnímků je zakoupení mezikroužků nebo předsádkových čoček. V článku se dočtete, jak jednoduše odhadnete výsledné zvětšení, které potřebujete pro váš snímek. Tuto jednoduchou matematiku je třeba znát, než si příslušnou předsádkovou čočku nebo mezikroužek rozhodnete zakoupit. Dostanete zde odpověď, proč jsou na větší zvětšení výhodnější mezikroužky.

     4
  • Létající drahokam

    Ledňáček patří k nejkrásnějším ptákům naší přírody. Vedle nesmírné trpělivosti jeho fotografování vyžaduje i speciální fotografické vybavení. Dnes se s námi Rostislav Stach podělí o své know how při používání dálkového ovládání svých Canonů. Výhodou tohoto zařízení, které si sám vyrobil, je možnost použití i s jinými fotoaparáty.

     1
  • Semana Santa

    Semana Santa aneb Svatý týden je pro Španěly skutečná událost. Oblečou se do svátečního a se svými rodinami vyráží do ulic. Provoz v centru měst je zastaven. Všude proudí davy lidí a sledují procesí, která připomínají období inkvizice. V následujícím článku se můžete dočíst, jak takové procesí vypadá. Mnohé vám ukážou i připojené fotografie.

     0
  • Borneo

    Můj krátký výlet na Borneo se uskutečnil v době, kdy jsem žila v Singapuru. Je to třetí největší ostrov na světě, jehož severozápadní pobřeží patří dvěma Malajským státům – Sarawaku a Sabahu. Rozhoduji se pro Sarawak. Na připojených fotkách uvidíte, že návštěva této části Asie stojí za to.

     1
  • Fotografování ptáků má spoustu podob…

    Mnozí z nás máme na zahradě nebo na balkoně krmítko, kde hlavně přes zimu sypeme zrní a dělá nám radost pozorovat, jak se ptáci se semínky vypořádávají. Může se stát, že onemocníte a když už nemůžete s fotoaparátem ven, proč nezaměřit objektiv právě na krmítko.

     3
  • Fotografování tetřívků

    Další krásný fotografický příběh je věnován krušnohorským tetřívkům. Jejich fotografování vyžaduje vedle solidní fotografické techniky hlavně dokonalou znalost chování a míst, kde se tito jedineční ptáci vyskytují. Je to příběh fotografa s pevnou vůlí a trpělivostí. Pokud máte tyto vlastnosti i Vy, jednou vždy přijde ten velký den.

     3