Články autora - Andrej Macenauer

  • Fotografujeme vesmír zrcadlovkou: zima III

    Ve třetím díle seriálu o fotografování objektů hlubokého vesmíru na noční obloze v zimě pomocí běžných fotoaparátů - zrcadlovkami nebo bezzrcadlovkami - probereme, jak fotografovat drobnější objekty. Ukážeme si, jak jde vyfotografovat i známou Krabí mlhovinu M1, zbytek po výbuchu supernovy.

     0
  • Nová bezzrcadlovka Panasonic Lumix DC-GH6

    Bezzrcadlovka Lumix DC-GH6 má nový sensor Micro Four Thirds 4/3” s rozlišením 25Mpix a rychlým odečtem. Hlavním hitem bude především video 4K/60 či slibované 4K/120. Jak moc bude Panasonic DC-GH6 konkurencí nedávno oznámeného Olympusu OM System OM-1, se kterým má kompatibilní objektivy?

     0
  • Fotoaparát OM System OM-1: první dojmy

    Bezzrcadlovka OM Systém OM-1 je novou vlajkovou lodí OM System se sensorem velikosti 4/3, s rozlišením 20Mpix avšak v nové vrstvené BSI technologii. Fotoaparát je naplněn technologickými novinkami (snímání až 120sn/s bez přeostřování a 50sn./s v AF-C, režimy AI při detekci autofokusu, vylepšení tradičně vynikající stabilizace obrazu na 8EV …). Zásadní pro ovládání je i nově uspořádané menu a další ovládací prvky, které se přiblížily ostatním značkám. Fotoaparát OM System OM-1 se má objevit v obchodech začátkem března 2022. Jeho cena je stanovena na 56990Kč včetně DPH.

     1
  • Fotografujeme vesmír zrcadlovkou: zima II

    Ve druhém díle o fotografování objektů hlubokého vesmíru bez/zrcadlovkami se zaměříme na známé H-alfa vodíkové mlhoviny. Jak je fotografovat bez/zrcadlovkou? Povíme si, co je modifikovaným senzor, který je citlivější na červenou barvu.

     0
  • Jak fotografovat sníh v letu

    Fotografovat padající sníh znamená vyjádřit ve fotografii pohyb. Vaše fotografie tak získá atmosféru. Může to být snímek městské či venkovské krajiny nebo třeba zvířat. Klíčové parametry jsou délka expozičního času, rovina zaostření a pozadí. Pro lepší vysvětlení pomůže video.

     0
  • Fotografujeme vesmír zrcadlovkou: zima I

    Jaké objekty hlubokého vesmíru fotografovat se zrcadlovkou nebo bezzrcadlovkou v zimě? Inspirace pro fotografy s teleobjektivy i dalekohledy. Králem noční oblohy v zimě je Orion se svou Velkou mlhovinou a dalšími ikonickými vesmírnými objekty. Je to však i sezóna nádherných H-alfa mlhovin jako Rosetta nebo Kalifornie a hvězdokup jako M35 nebo M37. Připravili jsme pro vás nový třídílný seriál  o objektech zimní oblohy fotografovatelných zrcadlovkou z naší zeměpisné šířky.

     0
  • Objektiv NIKKOR Z 400 mm f/2,8 TC VR S první dojmy

    Zpráva o vývoji objektivu NIKKOR Z 400mm f/2,8 TC VR S proběhla již při uvedení bezzrcadlovky Nikon Z9 loni na podzim. Objektiv má vestavěný telekonvertor 1,4x, čímž získáte 560mm při f/4 v plném rozlišení. S přepnutím do APSC (DX) režimu pak 840mm f/4 jako crop s rozlišením podle modelu bezzrcadlovky Nikon Z (přibližně 20 MPix). Je to první objektiv 400mm s vestavěným konvertorem při světelnosti f/2,8. Cena objektivu vyvinutého pro bezzrcadlovky Nikon Z bude 381,990Kč při uvedení v druhé polovině února 2022.

     0
  • Fotografování polárních září

    Fotografování Aurora borealis neboli polární záře na Islandu. Island leží uprostřed aurorárního oblouku naší planety, takže má velmi dobrou pravděpodobnost viditelnosti polární záře i při relativně slabých výronech slunečního větru. Sedm let starý článek o fotografování polárních září jsem aktualizoval o nové fotografie a nové poznatky, jak fotografovat polární záře. 

     8
  • Recenze objektivu Tamron 35-150 mm f/2-2,8 Di III VXD

    Uživatelská recenze s fotografováním portrétů a krajiny. Tamron 35-150 mm f/2-2,8 Di III VXD má velmi dobrou kresbu. V testu se Sony A7 MarkIII rychle a spolehlivě ostřil. Větší hmotnost 1,17kg odpovídá solidní mechanické konstrukci, světelnosti v rozsahu f/2 až f/2,8 a širokému rozsahu ohniskových vzdáleností. Velmi kvalitní univerzál hlavně pro svatby, portrét, reportáž i krajinu. Zatím jen s bajonetem Sony E-mount.

     0
  • Fotografování krajiny: Šumava, řeka Vydra - zima

    V článku najdete tipy na fotografické motivy v zimním období. Skladba obrazu zde není jednoduchá. Je to o hledání motivů v divoké krajině, jak atraktivní motiv pojmout a jak se vyhnout všem rušivým prvkům, kterých je zde mnoho. Nejvíce se mi na Vydře v průběhu let osvědčil objektiv Canon v 24-70mm/f2,8, který nikdy nezklame. Výborné na Vydru jsou i extrémně širokoúhlé objektivy bez zkreslení jako Canon 11-24mm f/4 nebo Sigma 14mm f/1,8 Art s výbornou kresbou.

     0