Články autora - Andrej Macenauer

  • Poziciometr Slunce

    Poziciometr západů a východů Slunce je velmi užitečnou pomůckou. Ne každé místo znáte tak dobře, abyste věděli, v kterém místě zapadá Slunce v lednu a kde třeba v červenci. Pomocí kompasu nebo alespoň hodinek s ručičkami určíte světové strany, a pak je tu náš poziciometr.

     1
  • Fotografování západu Slunce

    Západ Slunce jsou v době barevné fotografie velmi vděčným tématem. Ne každé místo je vhodné a ne každý západ je ideální pro fotografování a to nemluvím o zatažené obloze. Autor Andrej Macenauer píše o svých zkušenostech s tímto tématem.

     0
  • Korsika

    Korsika je jedinečná možností kombinovat vysokohorské výstupy s odpočinkem u moře. V přímořských oblastech naleznete krásnou přírodu s olivovníky, korkovými duby, vavříny, bzučením cikád. Hory jsou charakteristické rychlými změnami počasí a v letních měsících častými bouřkami. V mém korsickém cestopisu můžete najít tipy na výlety, zejména v oblastech nejvyšších korsických pohoří. Korsika není daleko a určitě se tam chci ještě s fotoaparátem vrátit.

     0
  • Jak zvýšit ostrost vašich fotografií

    Stále nejsou vaše fotografie dostatečně ostré? Článek Andreje Macenauera probírá všechny faktory, které ovlivňují ostrost snímků. Pokud se vám podaří všechny tyto věci dodržet, budete i z kinofilmu moci dělat zvětšeniny mnohem větší než 20 x 30 cm.

     0
  • Co je zlaté okno objektivu

    Každý objektiv má jinou konstrukci a výrobci se lépe či hůře snaží mít co nejlepší kresbu či přenos kontrastu po celé škále clonových čísel. Přesto pro většinu objektivu platí pravidlo zlatého okna, zejména u těch s vysokou světelností. Doporučuji ho zejména vlastníkům setových zoomů s nízkou světelností.

     0
  • Jak udělat ze zajímavého námětu dobrou fotku

    Úspěch fotografa nespočívá ve vlastnictví fototechniky, ale především ve fotografickém vidění. Ve skutečnosti to nemusí být jen spontánní záležitost. Chce to přemýšlet a řídit se trochu i určitým postupem.V článku najdete jednoduchý návod na to jak vytvářet zajímavé kompozice bez používání suchých pouček. Nestačí pouze nalézt zajímavý námět. Je to příběh o fotografování na řece Vydra, oblíbeném místě fotografů Šumavy. Koryto řeky plné hladkých žulových balvanů je jako stvořené pro vás, které zajímá krajinný detail.

     1
  • Pico de Aneto (3404m)

    Nejvyšší vrchol vždy táhne i když Pico de Anetto není vlastně nejvyšším vrcholem Špaňalska, ale jen Pyrenejí. Příroda zde nemá takové taháky jakými jsou Ordessa nebo Gavarnie, ale přesto výstup stojí za to. Vezměte si hlavně pořádné boty. V nejvyšších partiích je ledovec. Chodí se zde hodně sněhem a to i v srpnu.

     0
  • Národní park Ordesa

    Kaňon Ordessa je takovým malým evropským Grand Canyonem. Má nádhernou vápencovou květenu. Nikde na světě jsem neviděl tak veliká množství protěží. Nad kaňonem se tyčí druhá nejvyšší hora Pyrenejí Monte Perdido. Výstup na ní není obtížný, ale chce vytrvalost, zejména když je málo sněhu a stoupáte jemnou sutí.

     0
  • Oblast Gavarnie

    Ledovcový kar Gavarnie patří k perlám Pyrenejí. Sestup do kotle je velkým zážitkem. Můžete pozorovat obrovské vrásy v protějších skalách spolu s nejvyšším evropským vodopádem Cascade Grande. V článku najdete popis trasy vedoucí zároveň na Rolandovu bránu a třítisícovku Tailon.

     0
  • Národní park Neouvielle

    Národní park Neuville leží ve francouzské části Pyrenejí. Je velmi dobře přístupný díky silničce vedoucí až k jezeru Oredon. V oblasti můžete zůstat i více dní, cesty jsou zde méně obtížné a můžete zde vymyslet zajímavé několikdenní pochody. V porovnání s jimými oblastmi je zde méně lidí.

     0