Canon EOS 5D Mark II: fotografická praxe

S fotoaparátem Canon EOS 5D Mark II intenzivně fotografuji více než rok. Fungoval v ruských mrazech, v prachu a horku afrických pouští nebo v monzunovém dešti. Tento článek není test. Najdete zde poznatky z dlouhodobějšího používání v drsnějších podmínkách při fotografování krajin, zvířat a reportáží a částečně i srovnání s předchůdcem Canon EOS 5D, který také používáme.

S fotoaparátem Canon EOS 5D Mark II intenzivně fotografuji více než rok. Fungoval v ruských mrazech, v prachu a horku afrických pouští nebo v monzunovém dešti. Zde jsou mé zde poznatky z dlouhodobějšího používání v drsnějších podmínkách při fotografování krajin, zvířat a reportáží a částečně i srovnání s předchůdcem Canon EOS 5D, který také používáme.

Konstrukce a odolnost

Robustní tělo z hořčíkové slitiny je podmínkou přežití při cestovatelské fotografii. Zatím úspěšně přežívá občasné pády (většinou v pouzdře), kterým se na cestách a při všech možných manipulacích neubráníte. Za kvalitu mechanické konstrukce se dnes hodně platí, protože je to hlavní parametr, kterým se odlišuje přístroj profi třídy. Je jasné, že v Africe nebude nikdy moc možností, jak fotoaparát opravit. Váha těla odpovídá objektivům, o kterých se předpokládá, že je budete používat. Kvalitní robustní objektivy s vysokou světelností. Tady je také na místě jistá opatrnost hlavně v oblasti zatěsnění, kterým má být tato technika vybavena.

Nedávno jsem se rozhodl vyčistit čelní čočku svého oblíbeného objektivu Canon 24–70mm/f 2.8 L. Použil jsem čistící roztok Hama speciálně určený na optiku. Uložení čelní čočky vypadá na pohled jako těsné. Není tomu tak. Roztok, který jsem lehce rozlil na sklo, se dostal dovnitř a zničil ultrazvukový motorek. Ďábelská tekutina. Nebyl to ether. Oprava znamenala vyměnit motorek – cena 4000 Kč a k tomu ještě domácí kritika…

Jedinečnou vlastností mého filmového miláčka Pentaxu 645 byly dva stativové závity. To 5D samozřejmě nemá a asi nikdy mít nebude. Vertikální snímky ze stativu s kulovou hlavou vyžadují vždy nepohodlnou manipulaci a také stabilita bude vždy nižší než u jedinečné dvojzávitové konstrukce.

Přístroj dobře snášel velká množství jemného prachu při několika týdenní expedici v Etiopii.

Tábor Afarů v Danakilské proláklině, Etiopie

Mnohem zákeřnější podmínky jsou však střídání tepla a mrazu, což je běžná záležitost při fotografování zimních měst. V Petrohradu se mi objevil problém se zamrzáním vody pod ovládacím kolečkem kompenzace expozice na zadní straně těla.

Trojický most, Sankt Peterburg

Zákeřný je i suchý mráz –20 °C a následný přechod do tepla. Počítejte s tím, že čím nižší teploty, tím déle bude trvat jejich vyrovnání. Doporučuji používat igelitový pytel, který hermeticky uzavřete, například když vstupujete do metra, aby vám na fotoaparátu nezačala kondenzovat vlhkost. Ale znáte to. Pak se objeví atraktivní motiv…

Barnaul, centrální Sibiř

Canon 5D Mark II je celkem odolný proti stříkající vodě, pokud to nepřeháníte a okamžitě po expozici zandáte fotoaparát do vodotěsného pouzdra. Po návratu do sucha pak ihned sušit!

Panning v Pekingu

Důležitým zlepšením oproti staršímu modelu 5D je samočištění senzoru před každým vypnutím fotoaparátu. Senzor starého modelu 5D je po expedici nutné nechat vždy vyčistit v servisu. To stojí hodně peněz.

Jeden známý z našeho okruhu se snažil ušetřit a čistit si senzor starého 5D sám. Nebyl asi moc šikovný. Senzor zničil. Oprava byla drahá. Později fotoaparát prodal.

Canon 5D Mark II zatím nepotřebuje vyčistit senzor ani po více než roce používání. Toto je samozřejmě velmi přibližné srovnání, neboť s fotoaparáty fotí dva různí fotografové a záleží třeba na tom, zda měníte objektiv senzorem k zemi.

Výdrž baterií

Canon mě celkem naštval neboť EOS 5D a EOS 5D Mark II používají různé baterie a nabíječky. Určitou útěchou může být, že 5D Mark II umožňuje sledovat historii jednotlivých baterií a můžete přesně odečíst okamžitý stav baterie. Toto považuji za výborné zlepšení, které využijete hlavně na expedicích, kde musíte neustále kontrolovat zásobu energie. Bohužel napájení ze slunečního panelu pro nabíjení článků fotoaparátů je zatím příliš pomalé a tudíž nepraktické.

Živý náhled

Živý náhled je zásadní vlastnost fotoaparátu, kterou potřebujete, abyste byly schopni přesně zaostřit statické snímky. Navíc snímáte s předsklopeným zrcátkem, což sníží roztřesení viditelné hlavně při použití s teleobjektivy. Je to zásadní vylepšení vůči předchozímu modelu. Nevýhodou je, že právě živý náhled je velkým žroutem baterií, takže při cestování v místech, kde není jistota dobití baterek, vždy zvažujte, kde je nevyhnutelný.

Loni jsme týden trekovali bez zásuvky v Simienském pohoří v Etiopii, kde v noci je sice mráz, ale ráno se bleskově otepluje. Na týden mi na intenzivní fotografování s občasným krátkým filmováním přes živý náhled stačily dvě a půl čerstvé baterie. Pro fotografování zvířat jsem používal objektiv 300mm se zapnutým stabilizátorem, který má vyšší spotřebu. Ostrost přes zvětšení na display jsem kontroloval opravdu minimálně. Živým náhledem jsem však šetřil.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    22.03.2011 15:52

    Petr - S vyměnami jsem dost opatrny. Zásadně se vyhýbám výměně ve větru a vždy někam zalezu. Pokud jsem u auta, vyměním uvnitř. Samozřejmě, někdy to nemusí platit, ale většinou je to výjimka. Každopadně když už vyměňuji, sensor dolů.
    Jednou mi spadl 5D na betonovou podlahu.Naštěstí na přední obrubu objektivu - pak jsem už nenasadil filtr. U Pentaxu 645 jsem při lezení jsem rozbil na těle vrchní kryt a to byl v pouzdře. Na cestách nepřichází opravy v úvahu.Fotky se neopakují. Prostě nechci riskovat.Robustní tělo vydrží dost.. Jednou se vždy něco nepovede..

  • Vilém Figalla _ Figi _
    Vilém Figalla _ Figi _
    22.03.2011 17:15

    mám 550D a vydržel mráz -15°C, déšť asi 3 hodiny i bez (předražených) voděodolných obalů, skoky na lyžích z 5 metrových skal... možná v deštných tropických lesích by to nevydržel... tím chci říct, že zase tolik na tom nezáleží, jestli plast nebo hořčík... jak čtu o ostření, tak jsou na tom 550D a 5D stejně :-) - musí se udělat buď středovka nebo předostřit (v tomhle je Nikon s 3D ostřením na míle napřed) a co se týče ukázkových fotek, to by vyfotil i kompakt (sry)

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    22.03.2011 21:31

    "Článek je super" "dost lidí nezkousne" - ale kdeze, klidne at je to formou basne nebo komiksu. Spis nam chybi nejaka privatni tolerance spolujezdce, kdyz ridic nacouva do jineho auta.
    Jste s Andrejem spolujezdec, ne?

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    23.03.2011 10:58

    To Figi S autofokusem je to jednoduchá komerční úvaha Canonu. Chceš lepší autofocus: OK kup si 7D, ale budeš mít malý sensor (APSC). Já jsem chtěl pro to, co převážně fotografuji maximální kvalitu obrazu za Kč. Proto jsem šel do full framu se slabším ostřením. Pokud chce nekdo vše, je tu 1D, ale za podstatně vyšší peníz. Ale za 3 roky to vše bude zase jinde...

  • Libor Karola
    Libor Karola
    31.08.2011 14:46

    Zdravím, článek je osobně pro mě přínosem, ale spíše mě zaujala poznámka o středním formátu. Právě řeším otázku zda jít do ful frame nebo analogu, vzhledem k cené nejspíš středoformát. Určitě bych chtěl časem nějaké zvětšeninky, priorita krajina, architektura a portrét, většina ČB. Můžete mě prosím poradit a sdělit své názory? díky Bilbo

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (18)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram