PhotoHint 1: Fotografie a její měřítko

Plochou prvek malý, avšak významem pro celkovou kompozici fotografie obrovský. To je to, co nazýváme měřítkem. Lidský mozek ho prostě vyžaduje ve chvíli, kdy pozorujeme a zamýšlíme se nad fotografií. V tomto článku, kterým zahajujeme seriál tzv. “PhotoHintů” (články na úzké téma) se různé podoby měřítka pokusím vysvětlit na praktických snímcích.

„Milí fotografové, čtenáři FotoAparátu.cz. V novém roce 2010 vám přinášíme nový fotografický seriál PhotoHinty, „články na úzké téma“. Každý měsíc vám nabídneme jedno fotografické téma, kde najdete praktické rady a tipy. A pak, stejně jako u oblíbeného seriálu Okem profesionála, se otevře prostor vám, našim čtenářům. Celý další měsíc můžete pracovat na pořizování snímků podle zadání a návodu, který najdete na konci článku. Autory tří snímků s nejlepším nápadem, zpracováním a využitím našeho PhotoHintu vyhlásíme v přespříštím dílu a dostanou od nás malé ocenění. Těšíme se na vaše fotografie i připomínky a doufáme, že si PhotoHinty oblíbíte minimálně jako Okem profesionála.“
Helena Macenauerová


PhotoHint 1 (leden 2010): Fotografie a její měřítko

Plochou prvek malý, avšak významem pro celkovou kompozici fotografie obrovský. To je to, co nazýváme měřítkem. Lidský mozek ho prostě vyžaduje ve chvíli, kdy pozorujeme a zamýšlíme se nad fotografií. V tomto článku, kterým zahajujeme seriál tzv. “PhotoHintů” (články na úzké téma) se různé podoby měřítka pokusím vysvětlit na praktických snímcích.

Co je měřítko

Měřit nepotřebujeme jen racionální věci jako jsou metry látky, pozemků nebo vzdálenost mezi městy. Měřítko vyžaduje zcela intuitivně i přímo náš mozek při vnímání perspektivy a pro poznávání světa kolem nás. Měřítkem pro náš mozek může být proto jakýkoliv známý předmět: automobil, slunéčko sedmitečné nebo třeba Měsíc, který obíhá naši zeměkouli. Lidé v různých místech naší planety budou mít o měřítku asi trochu jiné představy, protože mají jiné životní zkušenosti. Divoch v údolí na Nové Guinei nemusel třeba nikdy vidět auto, my v Čechách jsme zase naopak nikdy neviděli ptáka rajku, která žije třeba jen v jeho údolí. Předměty, s nimiž nemáme zkušenosti, nám měřítko neposkytnou.

Příklady využití měřítka ve fotografii

Měřítko má odjakživa význam pro přírodovědce, kteří potřebovali popsat jednotlivé druhy zvířat či rostlin. V té době ještě fotografie ani neexistovala tak, aby se do snímku dal přidat třeba kousek pravítka. Někdy však můžete mít štěstí, jako jsem měl u makrosnímku orchideje kruštík. Bez mušky, kterou často vídáme na horských lukách, by bylo velmi těžké posoudit, o jak velké květy se vlastně jedná. Měřítkem mušky se nejenom zlepšila popisná hodnota fotografie, ale muška působí navíc velmi dobře i esteticky.

Orchidej kruštík

Snímek Dvorcovoj ploščadi před budovou Ermitáže v Sankt Peterburgu jsem si vybral jako příklad měřítka při fotografování architektury. Postava ženy s kočárkem a ve sněhu řádícím dítětem určuje rozměr především hloubce náměstí před palácem, díky které získal snímek hloubku perspektivy.

Dvorcovaja ploščaď, Sankt Peterburg

Všeobecně platí, že ve městech je vždy hodně lidí. Někdy vám však bude trvat pěkně dlouho, než se vám vhodná postava postaví tam, kde ji na snímku zrovna potřebujete. Spolupracující manželka či přítelkyně mohou pomoci a fotografie tak dostává další osobní rozměr. U snímku z Petrohradu mi však pomohla náhoda. Se ženou s kočárkem a dítětem nemám nic společného.

Lidská postava může mít klíčový význam jako měřítko i při fotografii krajiny. Někdy se krajináři lidem skoro až panicky vyhýbají, neboť chtějí mít na svých snímcích neporušenou přírodu bez lidí, a stále žijí s tímto stereotypem. Je to nesmysl.

Výstup na Rollandovu bránu, Francouzské Pyreneje

Tento snímek je příkladem, jak může být pro fotografa užitečná rodina na společné dovolené. Manželku vpředu bylo možné řídit tak, aby stála v patřičném místě pro vytvoření hloubky v kompozici.

Ledovec Baltoro, severní Pakistan

Podobný snímek ledovce bez měřítka, které zde vytvořila moje maličkost, by byl o ničem. Jedná se o snímek s umělým vytvořením měřítka. Snímky, kdy pomůže náhoda, proto považuji za cennější.

Oba horské snímky byly fotografovány širokoúhlým objektivem, kterým je zdůrazněna hloubka.

Cyklista pod sedlem Toumalet, Pyreneje

Tour de France je nejslavnějším cyklistickým závodem světa. Pyrenejské vrchařské etapy každoročně patří k vrcholům tohoto závodu. Chtěl jsem to nějak vyjádřit i svou fotografií cyklisty v horské krajině. Cyklista je zde nejenom měřítkem, ale díky výraznému barevnému kontrastu jeho červeného trička a zaostření na něj i hlavním motivem fotografie.

Opusťme nyní příklady s postavičkami. K vytvoření měřítka mohou pomoci i známé struktury předmětů, které mají jen minimální celkové rozměry v rámci snímku. To bývá častá situace při nasazení objektivů s delšími ohniskovými vzdálenostmi.

Ostrovy v moři, Šumava

Tento snímek Svatoboru, jak vystupuje z inverzní oblačnosti, jsem pořídil u Dobré Vody na Šumavě. Hlavním motivem snímku jsou samozřejmě ty ostrovy. Naštěstí jsou dostatečně viditelné struktury smrků, které dodávají snímku měřítko. Snímek byl pořízen objektivem s ohniskem 200 mm.

Jako poslední příklad měřítka ve fotografii jsem vymyslel kousek bílé oblohy, které se obvykle snažíme vyhnout. Když ji však zcela vynecháme, ztratíme hloubku a celkovou perspektivu. Právě pro ten malý kousek oblohy jsem dal přednost tisku druhého snímku.

Vesnice Kagbeni, Horní Mustang, Nepál (bez oblohy) Vesnice Kagbeni, Horní Mustang, Nepál

Úkol 1. – měřítko:

Věřím, že vy, čtenáři tohoto článku, budete při hledání různých měřítek ještě originálnější a vymyslíte další příklady.

Fotografie na téma „Měřítko ve fotografii“ můžete posílat do 28.2.2010, 24:00 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: autor tohoto PhotoHintu
Můžete doplnit také váš komentář (jak a čím jste fotografii pořídili, váš záměr, …)

Těšíme se na vaše snímky!

Aktualizace:

Vyhodnocení vašich snímků zaslaných k 1. PhotoHintu naleznete zde

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram