Všechny články

  • Je Canon FD mrtev? III.díl

    Recenze dvou pevných FD objektivů a jejich konfrontace se současným L-kovým zoomem. Pokud kroutíte hlavou, jak je možné srovnávat dvě neporovnatelné skupiny objektivů -- zoomy a pevná skla -- pak vezte, že to možné je. Nechal jsem se inspiravot mnoha diskuzními fotofóry, kde se podobné otázky probírají (až přiliš) často, a protože není nad vlastní zkušenost, rozhodl jsem se celou věc prozkoumat. Tak tedy, jak je na tom Canon? Jsou současná skla o tolik lepší, nebo si připlácíme pouze za pohodlí AF, USM a IS? Myslím, že odpověd zde najdou jak zarytí stoupenci starých, cenově dobře dostupných manuálních skel, tak i příznivci pokroku.

  • Svět kolem Annapuren II.

    Sedlo Thorong La ve výšce 5416 m je nejvyšším místem treku kolem masívu Annapuren. Zároveň je i rozhraním mezi zeleným údolím Marsyandi Khola a nehostinným územím Transhimálaje, které přechází na severním okraji do Tibetské náhorní plošiny. Za sedlo se monzun nedostane. Suchá oblast je součástí území dolního Mustangu. Na suchých, erozí rozpraskaných hřebenech hor stojí prastaré kláštery, kde přežívají poslední zbytky téměř neporušené tibetské kultury. Pokud chcete poznat, jak zde lidé žijí, musíte opustit hlavní trasu treku a vyrazit úzkými stezkami o kus dál.

     1
  • Test fotoaparátu Panasonic FZ5

    Fotoaparát Panasonic DMC-FZ5 s objektivem Leica se stabilizací obrazu, se světelností 2,8 - 3,3 a s 12ti násobným optickým zoomem je další z řady ultrazoomů, který díky svým vlastnostem rozhodně stojí za Vaši pozornost. Pokud Vás zajímá v čem se liší od modelu FZ20 či konkurenčních modelů, přečtěte si následující test tohoto fotoaparátu, který nám zapůjčila firma Panasonic.

     8
  • Národní parky Kostariky

    …je časně ráno, slunce vychází ve střední Americe velmi brzy, a já už hodinu sedím v podřepu ve vysoké trávě a pevně svírám monopod s teleobjektivem. Ačkoli jsem se nepřesunul ani o metr, vyfotil jsem za tu dobu několik druhů zvířat. Od barevných pěvců v koruně stromu přes volavky rusohlavé v trávě, až po kondora havranovitého na nedaleké cestě. Do Kostariky jsem se vydal za přírodou a fotografováním zvířat a její krásu se pokusím přiblížit v tomto článku.

  • Test digitální zrcadlovky Canon EOS 350D

    Jednou z nejzajímavějších novinek letošního veletrhu PMA je jistě nová digitální zrcadlovka Canon s označením EOS 350D, která je určena především náročným amatérským fotografům. V čem je vylepšena oproti předchozímu velmi úspěšnému a populárnímu modelu EOS 300D a jak se osvědčila při praktickém provozu, to se dozvíte v následujícím redakčním testu. Novinku Canon EOS 350D si přijďte prohlédnout v praxi - při fotografování modelek ve dnech 13. až 15. dubna na Interkameře 2005 ve Veletržním paláci v Praze 7 - Holešovicích v našem studiu FotoAparát.cz hned vedle České hospody.. FotoAparát.cz Vám stejně jako v případě Canon EOS 1Ds Mark II přináší jako první médium v České republice podrobný test nové zrcadlovky EOS 350D.

  • Věční poutníci

    Zvířata migrují na naší planetě odedávna. Přítomnost lidí je sice už mnohde vytlačila z jejich tradičních tras, stále však existují i místa, kde se jejich pravidelné putování odehrává stejně jako před staletími. Jedním z nich je keňská přírodní rezervace Masai Mara. Na přelomu července a srpna se Masai Mara stává místem shromáždění statisícových stád pakoňů, zeber a gazel, která sem dostatek pastvy láká až z tanzanského národního parku Serengeti. Pakoně sice představují pouze jeden z migrujících druhů, svou početností však jednoznačně dominují nad svými souputníky. Stávají se tak hlavními protagonisty dramat, která s sebou každoročně tato (až 4500 km dlouhá) pouť přináší. Prubířským kamenem jejich úspěchu je těsně před cílem řeka Mara. Její překročení znamená výzvu nejen pro zvířata, ale i pro fotografy, kterým se tak otevírá možnost zachytit odvěký boj o přežití v jeho nejsyrovější podobě. Článek je současně pozvánkou na stánek FotoAparátu.cz na Interkameře v Praze v pátek 15.dubna ve Veletržním paláci, kde Vám Vašek Šilha promítne své fotografie z přírodní rezervace Masai Mara.

  • Test digitálního fotoaparátu Konica Minolta Dimage Z5

    Konica Minolta Dimage Z5 je dalším pokračovatelem Z–kové řady digitálních kompaktních fotoaparátů firmy Konica Minolta. Pokud vám snad připomíná předchozí typ Dimage Z3, pak se nemýlíte. Je v podstatě stejný, jen s několika novinkami a odlišnostmi. Stejně jako Z3 má zoom s 12-ti násobným optickým rozsahem i stabilizátor obrazu AntiShake, ale je vybaven čipem s vyšším rozlišením 5MPix. Dimage Z5 je již pátým fotoaparátem v řadě Dimage Z. Uvedením předchozích typů Dimage Z3 a Z10 na trh se tato řada pomyslně rozdělila na dvě skupiny a nová Dimage Z5 patří do té vyspělejší. Svými schopnostmi se tento fotoaparát řadí mezi vyspělé kompaktní fotoaparáty střední třídy.

  • Svět kolem Annapuren I

    Annapurna I je prním osmitisícovým vrcholem, na který vystoupil člověk. Svět kolem Annapuren je magickým územím bílých štítů, starých budhistických klášterů a nádherných lidí. Přes 300 km dlouhou cestu v plné „fotografické polní“ jsem uskutečnil v říjnu 2004. Článek je zároveň pozvánkou do Průmyslového paláce v Praze 14.dubna ve 12:00 a ve 14:00 na stánek FotoAparátu.cz, kde pro vás spolu s horolezcem Radkem Jarošem, dobyvatelem pěti osmitisícovek, pořádáme fotografickou přednášku Himálaj od 1000 až po 8848 m n.m.

     9
  • Test Canon PowerShot A520, A510

    Nejnovější modely "A-čkové" řady 3megapixelový Canon PowerShot A510 a 4megapixelový A520 po svých předchůdcích zdědily jak design, tak množství funkcí včetně plně manuálního režimu. Výrobce přidal navíc i menu v češtině. Jaké od těchto fotoaparátů můžete očekávat fotografie a jaký je mezi nimi rozdíl se dočtete v následujícím testu. Přístroje nám zapůjčil Canon CZ.

  • Test Canon PiXMA iP5000 a iP8500

    Na loňském fotografickém veletrhu PhotoKina v německém Kolíně nad Rýnem předvedla firma Canon celou sérii nových fotografických tiskáren, označených PiXMA. Jaké jsou? Jak tisknou? Jaké mají tiskové náklady? Kolik stojí? Tyto a další otázky jistě napadly nejednoho uživatele nejen digitálních fotoaparátů, a proto se na tyto tiskárny podívejme blíže v našem redakčním testu. Jak tiskne Canon PiXMA iP8500 se můžete sami přesvědčit na Interkameře 2005 ve dnech 13.-15. dubna přímo na stánku FotoAparátu.cz. Za odborného dohledu přímo od zástupce firmy Canon budete mít možnost si vytisknout vlastní fotografii.