Test fototiskárny HP Photosmart D7360

HP Photosmart D7360 je špičkovou amatérskou fototiskárnou pro široký okruh uživatelů vyžadujících nejen jednoduché ovládání, ale i vysokou kvalitu tisku barevných fotografií. Ze současného sortimentu firmy Hewlett-Packard je recenzovaná tiskárna nejdokonalejším modelem ve své třídě. A proč? Čtěte...

Úvod

V poslední době bývá zvykem v reklamních materiálech a recenzích konstatovat, že obrázky z fototiskárny typu XY mají stejnou kvalitu jako ze standardního minilabu. V zásadě je to u lepších zařízení pravda a výrobci musí konkurovat kromě zlepšování vlastní tiskové technologie i další přidanou hodnotu. V amatérském segmentu trhu jde o uživatelsky příjemnější ovládání přímého tisku, rozšiřování editačních a tiskových funkcí v autonomním režimu, rozhraní pro připojování dalších zdrojů fotografií (stále oblíbenější a kvalitnější fotomobily či snímky z videosekvencí), nové formáty výstupů (alba, panoramata), prostředky pro sdílení fotografií po internetu apod.
Firma Hewlett-Packard aktuálně nabízí tři amaterské fototiskárny do formátu A4; nejvyšším modelem je testovaná tiskárna HP Photosmart D7360. Používá šestibarevné inkousty Vivera v oddělených kazetách, tisková hlava má maximální rozlišení pro barevný tisk 4800×1200 dpi, černobílý 1200×1200 dpi. Je první tiskárnou s dotykovým displejem (velikost 3,4"- tj. 8,6 cm). Tiskne z fotoaparátu přes USB 2.0, k tomuto portu se dá připojit i USB disk a má samozřejmě vstup i z běžných paměťových karet. Paměť tiskárny je 64 MB, což je výhodou pro rychlou práci v autonomním režimu. Fotografie nahrané do tiskárny se mohou zkopírovat na pevný disk počítače a je možné dokoupit Bluetooth port. Lze tisknout jednotlivé snímky z viedosekvencí i velké panoramatické fotografie, formáty papíru jsou 10×15 až A4 či 22×61 cm. Na nový fotopapír HP Advanced Photo Paper, označený kódem, který tiskárna automaticky sejme, tiskne velmi rychle ve vysoké kvalitě bez starostí s nastavením tiskárny. Domácí uživatel tiskárnu pochopitelně využije i pro občasný tisk textových dokumentů.

Konstrukce a ovládání tiskárny

Standardní dodávka obsahuje:

  • Tiskárnu HP Photosmart D7360,
  • zdroj,
  • CD s ovladači a dalším software pro MS Windows a Mac,
  • tištěnou uživatelskou příručku a instalační leták,
  • sadu inkoustových kazet pro první použití,
  • vzorek fotopapírů.

Notoricky chybí USB kabel, který je třeba dokoupit. Obecně je nutný kabel vyhovující rozhraní USB 2.0, z vlastní zkušenosti vím, že starší kabel podstatně sníží rychlost tisku; délka nemá přesáhnout 3m.

Je možné dokoupit:

  • Modul k oboustrannému tisku,
  • bezdrátový Bluetooth adaptér.
Základní konstrukční údaje
Materiál skříně bílý a šedý plast
Hmotnost 8,5 kg
Výška x šířka x hloubka 16×44,7×38,5 cm
Vstupní zásobníky papíru hlavní zásobník pro max. 100 listů kancelářského papíru, max. 10 listů fotopapíru
zásobník na fotopapír do formátu 10×15 cm pro max. 20listů.
Dráha papíru tvar písmene U
Napájecí zdroj separátní, zapojení do sítě indikuje světelná dioda v konektoru do tiskárny
Oboustranný tisk standardně ne, možno dokoupit adaptér
Displej dotykový 3,4" (8,6 cm)
Sloty pro paměťové karty CompactFlash typu I a II
Microdrive
MultiMediaCard
Secure Digital
Memory Stick
xD-Picture Card
Rozhraní USB 2.0 pro připojení k počítači
Infračervený port ne
Bluetooth standardně ne, možno dokoupit adaptér
Připojení fotoaparátu USB 2.0
Spotřeba tisk průměrně 75 W, klidová 13,3–16,6 W

Po vybalení tiskárna nabídne příjemný pohled na barevně sladěnou kombinaci bílé a světle šedé se stříbrnými ovládacími prvky.

celkový pohled

Materiál skříně je pevný, nešpiní se a nejsou na něm vidět otisky prstů a není náchylný k poškrábání. Konstrukce tiskárny je dostatečně tuhá a snese běžné zacházení. Zásobníky papíru, jak je obvyklé u inkoustových tiskáren Hewlett-Packard, vyčnívají ze skříně, což poněkud překáží při přenášení. Vypínač napájení je zcela vlevo, neškodilo by, kdyby jeho ovládání vyžadovalo poněkud vyšší tlak – stalo se mi, že jsem o něj omylem zavadil a vypnul tiskárnu, to je ale věc zvyku.

vstupní zásobníky na papír

Tiskárna má, jak je obvyklé dnes u fototiskáren, dva vstupní zásobníky papíru, aby bylo možné během tisku mezi nimi přepínat. . Po vysunutí spodního, hlavního zásobníku lze do něj vložit všechny podporované druhy a formáty papíru (od rozměru 8×13 do 22×61 cm). Vstupní dráha papíru se vymezí vodítky dle používaného formátu. Horní zásobník je určen pro fotografický papír o rozměrech do 10×15 cm, papír se fixuje obdobně jako u hlavního zásobníku. Zásobník na fotografický papír má průhledné okénko, takže shora je vidět, zda je v obou zásobnících papír. Během tisku prochází papír dráhou ve tvaru písmene U, tedy je třeba jej založit potiskovanou stranou dolů. Potištěný papír vystupuje z prostoru nad hlavním zásobníkem dráhou, kterou nastavíme vysunutím nástavce dle formátu vystupujícího papíru.
Použitá konstrukce řešení vstupních a výstupních zásobníků vychází z koncepce, která se osvědčila u řady fototiskáren Hewlett-Packard. Manipulace s papírem je bezproblémová a i když se papír v tiskárně otočí o 180o, během testování se nikdy nezaseknul. Omezení formátu papíru podávaného z horního zásobníku na 10×15 cm je však nevýhodou, pokud budu chtít např. často střídat tisk kancelářský papír a na fotopapír větší než 10×15 cm.

ovládací panel

Ovládání tiskárny v režimu přímého tisku je zcela nově vyřešené a je jednou z hlavních inovací u tiskáren HP Photosmart. Většina funkcí se dá ovládat z dotykového menu, takže chybí obvyklý obvyklá skupina křížových ovládacích prvků pro manipulaci s nabídkou a celkově stačí pouze sedm tlačítek. Levá trojice tlačítek řídí hlavní funkce přímého tisku:

  • Tlačítkem umístěným zcela vlevo se zobrazí náhled vybraných fotografií,
  • prostředním velkým tlačítkem se spustí přímý tisk vybraných fotografií,
  • pravým tlačítkem trojice se stornuje běžící tisk.

Pravá skupina čtyř tlačítek ovládá tyto finkce :

  • Dvě v horní řadě ke zvětšení a zmenšení fotografie na displeji,
  • levé v dolní řadě otočí fotografii,
  • pravé spustí automatické vylepšení fotografií.
dotykový displej

Citlivé oblasti na dotykovém LCD 8,6 cm displeji jsou z hlediska ovládání navrženy optimálně i pro uživatele s většími prsty. Obecně kvalita i rozměry displeje jsou zhruba obdobné jako u většího displeje běžného digitálního fotoaparátu, rozlišení by však mohlo být vyšší.
Celkové hodnocení ovládání tiskárny – vynikající, v současné době nejlepší, se kterým jsem měl možnost pracovat, dalším stupněm by mohlo snad být už jen ovládání hlasem. Práce v režimu přímého tisku připomíná ovládání, na které jsou uživatelé zvyklí z běžného fotokiosku.

zásuvky na paměťové karty USB port pro připojení fotoaparátu

Vpravo, vedle ovládacího panelu, jsou po odklopení průhledného krytu zásuvky pro běžné typy pamětových karet, fotografie mohou vstupovat pouze z jedné. Práci s paměťovou kartou indikuje světelná dioda.
Vpravo dole na čelní stěně je USB 2.0 zásuvka pro připojení fotoaparátu, USB flash disku nebo volitelného Bluetooth adaptéru.

zásuvky pro připojení zdroje a tiskárny

Zásuvky pro připojení napáječe a USB kabelu k tiskárně jsou na zadní straně tiskárny vpravo nahoře. Nejsem příznivcem napáječe odděleného od vlastní tiskárny, ale je to tradiční řešení firmy Hewlett-Packard. U testované tiskárny alespoň indikuje LED v zástrčce kabelu napáječe do tiskárny, zda je pod napětím.

Pokud se zasekne papír v tiskárně, umožní otevřená dvířka jeho odstranění.

otevřený zadní prostor pro vyjmutí papíru inkoustové náplně

Po otevření horního krytu tiskárny jsou jednotlivé kazety připraveny k výměně. Potřeba výměny kazety je indikována na displeji tiskárny nebo ovladačem při tisku z počítače. Výměna kazety je triviální záležitostí, příslušné zásuvky v tiskové hlavě jsou označeny odpovídající barvou. Tiskárna funguje pouze tehdy, obsahuje-li hlava všechny kazety.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Dušan Šmíd
    Dušan Šmíd
    10.04.2007 18:52

    Pěkná recenze, chybí mi tu ale nějaký hrubý výpočet ceny třeba tisku právě na A4. Čtenář pak nevím jestli je to srovnatelné s fotolabem. A jak všichni víme, peníze jsou až na prvním místě... A třeba srovnání s fotků z dobrého fotolabu a z tisku. (pokud jsem to v recenzi nepřehlédl)

  • Matej F.
    Matej F.
    20.04.2007 14:29

    Ja by som siel do Canon PIXMA iP5300, cenovo je lacnejsi a ma pritom raz take rozlisenie.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram