Další fotoaparát firmy Canon tentokrát Ixus 65 prošel naší redakcí. Ač se jedná o prakticky plně automatický přístroj, lze i s ním udělat nejen rodinné snímky. Takže pokud hledáte luxus a kvalitu, zkuste si přečíst následující test a podívat se na živé snímky z tohoto fotoaparátu.

Základní technické parametry aparátu Canon Ixus 65

Velikost čipu 1/2,5” (CCD) / 6,0 Mpx
Obrazový procesor Procesor DIGIC II s technologií iSAPS
Objektiv 5,8 – 17,4 mm (ekvivalent 35mm filmu: 35 – 105 mm)
Základní clonové číslo f/2,8(W) – f/4,9/(T); max. clona (pravděpodobně) f/5,6(W) a f/10 (T)
Závěrka 15–1/1500 s (Rychlost závěrky 1 s a delší je dostupná pouze v režimu dlouhého otevření závěrky. Při časech delších než 1,3 s se automaticky aktivuje redukce šumu.)
Vyvážení bílé Auto, Denní světlo, Zataženo, Žárovka, Zářivka, Zářivka H, Uživatelské
Ostření 9ti bodový inteligentní autofokus AiAF, 1bodové fixní na střed; možnost blokování AF
Hmotnost / rozměry 150 g / 90,3×56,8×20,2 mm

Tělo a ovládání aparátu

Horní strana Dolní strana

Celokovové tělo je základní vlastnost IXUSů. Vyznačuje se zaoblením všech hran. Ovládací prvky jsou rozmístěny dobře a aparát lze snadno ovládat jednou rukou. Rozmístění si prohlédněte na přiložených obrázcích, ze kterých lze zároveň zjistit základní dostupné funkce.

Ovládací prvky Ovládací prvky

Jedinou výhradu mám k přepínači režimu prohlížení, video, snímání. Prostřední pozice video je velmi špatně čitelná a její nastavení problematické. Excelentní je křížový volič. Reaguje na jemné doteky tím, že na LCD ukazuje budoucí možnost volby. Intuitivnost nastavení a ergonomie menu patří mezi to, co já osobně považuji za ideální.

CCD, LCD a hledáček

Zadní strana

CCD má rozměr 1/2,5" a počet efektivních pixelů je 6,0 milionů. LCD o rozměrech 3,0" nahradil standardně se u této značky vyskytující hledáček. Pro někoho nevýhoda, pro někoho naopak výhoda. Jisté je, že je to výjimka, která mě osobně spíše potěšila. Rozlišení 173 tisíc bodů rozhodně postačuje.Jeho jas je nastavitelný v patnácti krocích. Celkově nemám výhrad.

Objektiv a ostření

Objektiv disponuje trojnásobným optickým zoomem s rozsahem 35 mm – 105 mm (ekv. 35 mm) a obsahuje dva asférické členy. Ostření je buď jednobodové na střed, či inteligentní devítibodové (AiAF). Aparát ostří podle mého soudu rychle a kvalitně. Za horších světelných podmínek si pomáhá přisvícením. Ostření v makrorežimu je možné od cca 3 cm / 30 cm (W/T) od objektivu.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Baterie, karta

Na jedno nabití baterií jsem naexponoval 120 snímků s cca 30% použití blesku. LCD zapnuto s náhledem po expozici. Což při dnešních potřebách „cvakálistů“ není mnoho. Koupě náhradní běžně dostupné baterie je výborným řešením. Nabíječka je součástí balení aparátu.

Provozní časy

Uvedené hodnoty jsou zatíženy reakční dobou na podnět, která činní až 0,2 sekundy.

  • první fotografii včetně zapnutí aparátu je možné zhotovit do 2,1 s
  • bez blesku bez namáčknutí 0,5 s
  • bez blesku s namáčknutím 0,2 s
  • sekvence je exponována při zapnutém LCD s odstupem cca 0,5 s (vždy se ukáže náhled).

Sekvenční režim lze použít současně s bleskem.

Blesk

Jeho dosah je 3,5m (W) resp. 2m (T) při ekvivalentní citlivosti ISO AUTO a má všechny běžné režimy. Lze ho dokonce (omezeně) použít i v režimu makro. Volitelně je možné použít výkonný externí blesk HF-DC1.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Igor 1
    Igor 1
    25.04.2007 11:09

    Celkom si kovne cvakatko aj ked od dslr to ma daleko

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram