FotoExpedice Island 4x4

Podzim patří na Islandu k fotograficky nejkrásnějšímu období. Nabízíme nevšední okruh „ostrovem ohně a ledu“, který nás zavede do těch nejodlehlejších končin Islandu. Výhodou je malá skupina (max 6 účastníků), 2 lektoři a hlavně parta lidí se stejným zájmem - fotografovat. Fotoexpedice začátkem září 2011 je vhodná pro fotografy na všech úrovních. Cílem je pořídit hezké snímky z Islandu, důležitá je chuť fotit.

Landmannalaugar (Duhové hory)

FotoExpedice Island 4×4

Podzim patří na Islandu k fotograficky nejkrásnějšímu období. Krajina se zbarvuje, slunce už není tak vysoko, při jasných nocích se objevují polární záře. Ve dvou autech (4×4,kategorie Suzuki XL7) se pod vedením fotografa Andreje Macenauera vydáme na nevšední okruh „ostrovem ohně a ledu“, který nás zavede do těch nejodlehlejších a nejpustějších končin Islandu. Hlavním tématem zde bude krajinářská fotografie (krajinný celek a detail, vodopády, práce se světlem), architektura, zvířata (koně, tuleni, ptáci). Zdokonalíme se ve správném nastavení fotoaparátu, diskutovat budeme nad správnou kompozicí snímku. Počítejte, že využijeme maximálně světlo a budeme fotit až do pozdních večerů. Na hotelu pak bude příležitost k promítání úlovků, výběru fotografií a diskuzi.

Vodopád Gullfoss Modrá laguna

Uvidíme nejkrásnější místa ostrova, jakými jsou národní park Þingvellir, kde byl založen nejstarší parlament světa, jezero Mývatn s jeho velmi zajímavým okolím, největší evropský ledovec Vatnajökull, na jehož úpatí se rozkládá nádherná ledovcová laguna Jökulsárlón, vodopád Gullfoss a gejzír Strokkur, obrovská kaldera Askja s teplým jezírkem Víti či nejvodnatější vodopád Evropy Dettifoss. Poznáme divoké islandské vnitrozemí s rozsáhlými pouštěmi, činnými sopkami a kouzelnými geotermálními oblastmi.

Islandský kůň Kjolur - aktivní oblast

Fotoexpedice je určena pro každého, kdo rád fotí, na ceně vybavení nezáleží, důležitá je chuť fotit. Výhodou FotoExpedice Island 4×4 je malá skupina nejvýše 6 účastníků a možnost individuálního přístupu. Na expedici budou 2 lektoři a hlavně parta lidí se stejným zájmem – fotografovat. Ubytováni budeme v hotelech ve 2-lůžkových pokojích s příslušenstvím.

Ledovec Vatnajokull

Přihlášky a informace

Přihlásit se můžete na FotoInsitut.cz pomocí tohoto formuláře.
V případě zájmu Vám nabízíme schůzku, kde můžete získat podrobné informace. Kontakty:

Program fotoexpedice:

1. den:

Odjezd z ČR do Mnichova a večer odlet z Mnichova. Přílet do Keflavíku v noci. Ubytování na poloostrově Reykjanes.

2. den:

Nejdříve navštívíme NP Þingvellir, kde byl založen první parlament na světě, v oblasti Geysir uvidíme aktivní gejzír Strokkur, který v pravidelných intervalech vyvrhuje vřelou vodu až do výše 20 metrů a poté „zlatý“ vodopád Gullfoss na řece Hvítá. Nocleh v okolí.

Námafjall - sirné páry Krafla "nová" - detail

3. den:

Po silnici F35 Kjölur přejedeme do vnitrozemí, do termální oblasti Hveravellir, kde se projdeme po aktivní zemi a můžeme se ponořit do přírodní „vany“ s teplou vodou. Odpoledne si prohlédneme skanzen Glaumbær, ukazující nelehký život Islanďanů v nedávné minulosti. Nocleh v okolí města Akureyri.

4. den:

Cestou k unikátnímu jezeru Mývatn uvidíme vodopád Goðafoss. Potom již celý zbytek dne strávíme u jezera Mývatn, kde navštívíme okolí činné sopky Krafla, projdeme se lávovým „městečkem Dimmuborgir a vystoupíme na některý z kráterů (Víti či Hverfell). Budeme mít též možnost obdivovat tzv. pseudokrátery u osady Skútustaðir a vývěry horkých sirných par pod horou Námafjall. 3 noclehy v okolí.

Kjolur - přírodní vana Kjolur

5. den:

Podnikneme celodenní výlet do divokého vnitrozemí. Kolem královny islandských hor – Herðubreið dojedeme až k sopce Askja s obrovskou zatopenou kalderou. Vedle ní se nachází malý kráter Víti, kde se můžeme vykoupat v teplé vodě na jeho dně.

6. den:

Dopoledne zhlédneme v NP Jökulsárgljúfur monumentální vodopády Dettifoss, Hafragilsfoss a Selfoss. Poté dojedeme do malebného přístavu Húsavík.

Gejzír Strokkur Vodopád Gullfoss - detail

7. den:

Čeká nás náročný přejezd vnitrozemím přes oblast Sprengisandur. Nejdříve se zastavíme u vodopádu Aldeyjarfoss a poté se již vydáme do lávové poušťě. Příjezdem do osady Hrauneyjar se vrátíme do civilizace. Nocleh v okolí.

8. den:

Ráno se přesuneme do termální oblasti Landmannalaugar. Projdeme se po okolních barevných horách (přezdívaných „duhových“) a vykoupeme se v teplé říčce. Nocleh v chatě na místě.

Koupání v Landmannalaugar Vodopád Skógafoss

9. den:

Landmannalaugar. Odpoledne budeme pokračovat divokou krajinou s početnými brody severně od ledovce Mýrdalsjökull a kolem soutěsky Eldgjá na nocleh.

10. den:

Dopoledne nás čeká – NP Skaftafell (vodopád Svartifoss, vyhlídky na ledovec Vatnajökull). Odpoledne navštívíme lagunu Jökulsárlón s plujícími ledovými krami, mezi nimiž se můžeme projet obojživelným člunem. Zastavíme se též v osadě Vík a u vodopádu Skógafoss. Ubytování v okolí.

Vodopád Svartifoss Vodopád Skógafoss

11. den:

Dopoledne si prohlédneme vodopád Seljalandsfoss a poté se přesuneme do hlavního města Reykjavíku. Po krátkém volnu si na poloostrově Reykjanes prohlédnéme aktivní oblast Krísuvík a před odletem se vykoupeme v termálních lázních Modrá Laguna. Odlet v noci.

12. den:

Ráno přílet z Islandu do Mnichova. Transfer do ČR.

Vodopád v NP Jokulsárgljúfur Krafla "nová" - aktivní vulkán

Cena a ubytování

Cena FotoExpedice Island 4×4 je 78.000,– Kč. V této ceně je zahrnuta doprava z ČR na Island (letenky z Mnichova do Keflavíku a zpět, transfer z ČR do Mnichova a zpět). Ubytování v hotelech ve 2-lůžkových pokojích s příslušenstvím, 1× ubytování ve vlastních spacích pytlech na horské chatě ve společné místnosti (WC/sprcha společné), snídaně zpravidla formou švédských stolů (kromě 9. dne ráno v Landmannalaugar), auto kategorie Suzuki XL7, vstupné (včetně Modré Laguny). Tekutiny (nealko) i všechny fotografické workshopy. V ceně není zahrnuto stravování s výjimkou snídaní. Stravování je tedy individuální v místních restauracích. Cena jídel je na Islandu přibližně 2× vyšší než v ČR (večeře v hotelích se pohybují okolo 1000 Kč, možno zajistit za příplatek). Pro každého účastníka zajišťujeme bezplatně cestovní pojištění a volitelně nabízíme i pojištění storna účasti, v ceně je pojištění proti úpadku CK.

Laguna Jokulsárlón Laguna Jokulsárlón

Fotovýbava

Doporučujeme digitální fotoaparát díky možnosti sdílet své snímky s ostatními účastníky. Objektivy s ohniskovými vzdálenostmi od 20 do 200mm. (Častější je pro krajinu širokoúhlý objektiv, delší skla se využijí též – detaily, koně, tuleni, …). Pokud není k dispozici zrcadlovka (zájemcům bude pro potřeby FotoExpedice zapůjčena – potřeba nahlásit předem), volte raději přístroj s vícenásobným zoomem. Stativ je v krajině samozřejmostí. Doporučujeme vzít si polarizační a šedé přechodové filtry – pokud jsou k dispozici. Výhodou je vzít s sebou vlastní notebook.

Laguna Jokulsárlón Laguna Jokulsárlón

Náročnost a oblečení

Pro tuto fotoexpedici stačí normální fyzická kondice. Během zastávek na trase je více času na lehké (dle vaší fotovýbavy) vycházky v přírodě, prostor pro odpočinek, ojediněle absolvujeme vícehodinový pobyt venku (Duhové hory). Přestože podzim bývá na Islandu z hlediska počasí nejstálejší, nelze vyloučit ani chladné a deštivé dny. Počítejte s chůzí nezpevněným terénem, občas lávovým (či popelovým) polem. Doporučujeme nepromokavou a pevnou turistickou obuv, nepromokavé a teplé oblečení, pláštěnku. Přesto nutností jsou zde plavky.

Vodopád Gullfoss Brod v Landmannalaugar

Přihlásit se na FotoExpedice Island 4×4

Pro další informace nás kontaktujte:

     

Líbil se vám článek?

Obsah článku

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram