Canon PowerShot A1100 IS

Řada A fotoaparátů firmy Canon má dalšího zástupce. Je jím model A1100 IS, který je, stejně jako jeho předchůdce A1000 IS, vybavený stabilizací. O dalších vlastnostech se dočtete v následujícím redakčním testu, ve kterém také můžete zhlédnout živé snímky z tohoto fotoaparátu.

Před více než půl rokem jsme vás seznámili s fotoaparátem Canon PowerShot A1000 IS. Nyní se podívejme na (nejen) ukázkové snímky z jeho nástupce – A1100 IS.

Canon PowerShot A1100 IS Canon PowerShot A1100 IS

Základní technické parametry aparátu Canon A1100 IS

Velikost čipu 1/2,3” (CCD) / 12,1 Mpx
Obrazový procesor Procesor DIGIC 4 s technologií iSAPS
Další funkce Funkce i-Contrast pro automatickou korekci dynamického rozsahu
Korekce červených očí i při prohlížení
Stabilizovaný objektiv 6,2 – 24,8 mm (ekvivalent 35mm filmu: 35 – 140 mm)
Základní clonové číslo f/2,7(W) – f/5,6/(T)
Závěrka 15–1/1600 s (Podle režimu).
Ostření AiAF (detekce obličeje – viz. doprovodné foto / 9bodový), 1bodový AF (fixní na střed nebo výběr a sledování obličeje); možnost blokování AF
Hmotnost / rozměry 210 g (včetně dvou AA baterií) / 95,4 × 62,4 × 31,0 mm

Kompletní specifikaci najdete na stránkách firmy Canon.

Tělo a ovládání aparátu

Horní strana

Tělo Canonu A1100 IS vidíte na přiložených snímcích. Jeho držení je vzhledem k „malosti“ velmi dobré. Rozmístění ovládacích prvků je tradičně výborné.

Za nevyhovující stejně jakou předchozího modelu považuji „čitelnost“ kruhového multifunkčního tlačítka kolem tlačítka SET. Po paměti jej lze ovládat velmi omezeně, často jsem se „uklepl“. Je to dáno tím, že splývá s okolím. Tradičně velmi dobrý je grafický styl Menu a Nastavení.
I u tohoto modelu jistě oceníme nejen za velmi jasného počasí přítomnost optického hledáčku.

CCD, LCD

Zadní strana

CCD má rozměr 1/2,3" a počet efektivních pixelů je 12 milionů. LCD o rozměrech 2,5" má rozlišení 115 tisíc bodů, které je v dané kategorii vyhovující. Jeho čitelnost ve větších úhlech je poměrně špatná. Vzhledem k ceně je to však přijatelný kompromis.

Objektiv a ostření

Objektiv disponuje čtyřnásobným optickým zoomem s rozsahem 35 mm – 140 mm (ekv. 35 mm) a obsahuje dva asférické členy. Aparát ostří podle mého soudu rychle a kvalitně. Za horších světelných podmínek si pomáhá přisvícením oranžovou diodou. Ostření v makrorežimu je možné od cca 3 cm od objektivu.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Baterie a SD karta

Na jedno nabití dvou AA baterií (NiMh 2600mAh), na které je již tradičně i tento aparát, jsem naexponoval přes 220 snímků s cca 20% použití blesku při zapnutém LCD a s náhledem po expozici. To, že je další zástupce „Áčkové“ řady opět na AA baterie považuji za velmi dobré – každý si je dokáže rychle obstarat.

Odezva a celková rychlost aparátu je ve všech směrech standardní.

Blesk

Jeho dosah je od 30 cm do 4m (W) resp. 2m (T) při ekvivalentní citlivosti ISO AUTO a má všechny běžné režimy včetně expozice s bleskem s detekcí obličeje. Volitelně je možné použít výkonný externí blesk HF-DC1.

Funkce dostupné u aparátu

Jde o plně automatický fotoaparát. Z přiložených snímků jsou jistě základní funkce jasné. Aparát má 17 snímacích režimů včetně režimu (Auto, P, Snadné fotografování, Portrét, Krajina, Noční momentka, Interiér, Děti a zvířata, Videozáznam, Speciální scéna (Západ slunce, Listí, Sníh, Pláž, Ohňostroj, Noční scenérie, Akvárium, ISO 3200). Režim ISO3200 snímá s pevnou citlivostí ISO3200. Režim Auto a Snadné fotografování je vybaven technologií detekce scény a detekce pohybu (verze A1000 IS tuto vlastnost nemá).
Za výborně vyvedenou považuji funkci detekce tváře, která je také kombinovaná s detekcí pohybu a dokáže detekovanou tvář sledovat. Reaguje opravdu rychle a přesně, včetně sledování za rychlé chůze (lépe, když je ve snímku tvář celá).

Scénické režimy

Možnosti Menu a Nastavení fotoaparátu naleznete na přiložených snímcích nebo na stránkách Canon.

To, že všechny Canony disponují češtinou není snad třeba připomínat..

Video

Natáčet ozvučené video lze v několika režimech (640×480/30,3­20×240/30) a to bez použití optického zoomu a až do zaplnění karty (max. 4GB resp. 1 hodina). Snímá se současně monofonní zvuk, který lze díky vestavěnému reproduktoru přehrát.

Prohlížení snímků

Snímky lze prohlížet ihned po expozici po dobu zvolenou v Menu. Po přepnutí do režimu prohlížení lze volit množství informací pomocí DISP včetně histogramu. K fotografiím lze doplnit zvukovou poznámku v délce až 60 sekund. Při otáčení aparátu se obrázek otáčí automaticky – fotoaparát má senzor orientace. Z menu lze mj. zvolit korekci červených očí. Viz. ukázkové foto mezi fotografiemi.

Připojení k PC a tiskárně

Konektory

Aparát disponuje rozhraním USB2.0 (konektor kompatibilní s Mini-B) a pro jeho připojení k PC (Win XP) není třeba žádný software, aparát totiž podporuje PTP – Picture Transfer Protocol. Pro tisk fotografií bez připojení k počítači podporuje A1100 IS režim PictBridge.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram