Další z řady vodotěsných fotoaparátů značky Olympus nám prošel redakcí. Jde o Olympus mju-550WP. Jaké snímky s ním pořídíte a jaké jsou jeho další vlastnosti se dočtete v redakčním testu, ke kterému nám jej firma Olympus zapůjčila.

Základní charakteristika

Olympus mju-550WP je 10 Mpx fotoaparát s plně automatickou expozicí, který je vodotěsný až do hloubky 3 metry.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Olympus mju-550WP Olympus mju-550WP

Tělo je převážně z hliníkových slitin. Rozložení základních prvků je zřejmé z přiložených snímků. Aparát se ovládá dobře a to i pod vodou. Logika umístění jednotlivých nastavení je dobrá. Příjemné je, že se do hlavích položek menu a nastavení pro snímání lze dostat jak přes menu, tak přes tlačítko Func. Fotoaparát je k dispozici ve třech barvách – bílé, černé a modré.

Horní strana Dolní strana

Objektiv, ostření a CCD čidlo

Do těla je zabudován objektiv Olympus 3× zoom s rozsahem 38 – 114mm (35 mm ekv.) se světelností 3,5(W) – 5,0(T), což jsou standardní hodnoty. Objektiv chrání kovová krytka, která zajíždí do těla. Fotoaparát nemá mechanickou stabilizaci. Cena modelu nebyla ještě stanovena (duben 09), dá se však očekávat, že bude nízká. Proto lze absenci širšího objektivu (model mju TOUGH-8000 má 28 mm ohnisko) i stabilizace respektovat.

Čidlem je 1/2,33” CCD s 10 Mpx (efektivně). Citlivost je manuálně nastavitelná z hodnot 100, 200, 400, 800,1600 ISO. Fotoaparát disponuje funkcí pixel mapping (kalibrace CCD a příslušných obvodů). Redukce šumu se zapíná automaticky v některých scénických režimech (u těch s delší expozicí). Kvalita ostření je na obvyklé úrovni.

Aparát ostří v režimu supermakro od cca 7 cm při pevné ohniskové vzdálenosti 52mm (35mm ekv.). Vzhledem k tomu je zřejmé, že na makrozáběry se 550WP příliš nehodí.

LCD displej

Zadní strana

LCD má úhlopříčku o velikosti 2,5" a tvoří jej 230 000 bodů. Za běžných podmínek je velmi dobrý, za ostrého slunce je třeba si přistínit rukou.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram