Panasonic DMC-FX100

Panasonic DMC-FX100 je novinka letošního léta. Co překvapí je kvalita snímků, rozlišení a někoho možná i cena. V každém případě stojí za to se na reálné snímky z tohoto šperku podívat. Vy tak můžete učinit v následujícím uživatelském testu.

Stručná charakteristika

Panasonic DMC-FX100 je kompaktní 12,2 Mpx fotoaparát s 3,6× optickým zoomem. V základním balení najdete fotoaparát, Li-ion baterii, nabíječku, řemínek na zavěšení na ruku, CD se softwarem a manuál. Současná doporučená cena na stránkách firmy Panasonic je 11 995,– (srpen 2007). Jde o plně automatický aparát s několika scénickými režimy, režimem makro a s režimem natáčení ozvučeného videa. Časy závěrky volí od 8 s do 1/2000s. Manuálně lze v režimu hvězdná obloha nastavit čas až 60 s. Novinka má interní 27MB paměť. A čím se tedy zásadně odlišuje od svých předchůdců? Fotografie odpoví za mě.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Aparát s rozměry 97×54×25 mm (bez výstupků) a hmotností 180 gramů (včetně baterie a karty) se řadí mezi digitální šperky – tělo je celokovové. Já měl k dispozici černou variantu. Ovládání je velmi jednoduché. Aparát disponuje totiž pouze automatickými režimy.

Ovládací prvky Ovládací prvky

Změnil se design tlačítek – všechna jsou hranatá. Mě osobně to nevyhovovalo – předchozí půlkulatá a kulaté SET se mi ovládalo příjemněji. Tím ovšem výčet výhrad končí. Na horní stěně najdete vypínač, spoušť, páčku zoomu a tlačítko pro rychlou změnu zoomu. Toto tlačítko nahradilo standardní tlačítko pro změnu režimu stabilizace. Konektor napájení, A/V konektor sdružený s USB 2.0, najdeme na pravé straně pod plastovým krytem. Na dolní straně je prostor pro baterii a SD (SDHC) kartu.

Konektory Kryt baterie a karty

Kovový stativový závit je umístěný zcela v kraji dolní stěny, tedy mimo osu objektivu. To umožňuje výměnu baterií i na stativu. Zadní straně dominuje 2,5" LCD displej. Další prvky jsou vpravo od něj. Tlačítko DISPLAY pro určení množství zobrazených informací, tlačítko pro mazání snímků sloučené s tlačítkem Func a sdružené vícepolohové tlačítko s volbou kompenzace expozice, režimu rychlého prohlížení, režimu blesku a samospouště. Uprostřed nich je tlačítko menu/set.

Hmotnost

LCD a CCD

Zadní strana

2,5" LCD má rozlišení 207 tisíc bodů. Byl dobře čitelný jak za slunného počasí, tak za sníženého osvětlení. Jeho jas lze měnit v menu. CCD je 12,4 (12,2 efektivních) Mpx čip velikosti 1/1,72" s rozlišením 4:3 – 4000×3000. V ostatních poměrech jde o výřezy z uvedených hodnot. V režimu video při poměru stran 16:9 lze využít 1280×720 bodů (15sn./s) či 848×480 (30 sn./s. Při poměru 4:3 pak 640×480 či 320×240 bodů (30 nebo 10sn./s). Hledáčkem aparát nedisponuje.

Objektiv a ostření

Panasonic FX100

Aparát disponuje objektivem Leica DC Vario – Elmarit. Světelnost je v rozmezí 2,8 – 5,6. Maximální clona je 9 pro nejkratší a 18 pro nejdelší ohnisko. Jeho rozsah v přepočtu ke kinofilmu je 28 mm – 100 mm. Pro nižší rozlišení se rozsah zoomu odpovídajícím způsobem zvětšuje.

V režimu makro fotoaparát ostří od pěti centimetrů.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • CICOUS
    CICOUS
    18.08.2007 21:14

    to Lunak no tak to mas hold smulu ja chodim na dizu parit z kamarady a sem tam se udela fotecka a za dalsi to vypada ze ty proste nesnasis kompakty no hold ja treba nemam rad cigany a ty fotaky kazdy mame neco vid tak se uklidni nech kompakty tem kteri je maji radi a bud v klidu jo a unika mi vyznam toho hanit neco co vlastne nepouzivas

  • Rodriges
    Rodriges
    20.08.2007 23:25

    Vzhledem k velikosti snímače a počtu megapixelů je pro mě obrazová kvalita docela příjemným překvapením, i když mi trošku uniká, na co foťák týhle kategorie potřebuje 12Mpx. Já osobně bych si ho nekoupil, na rodiný výlety mi stačil i třímegáč, než umřel, a dávat 12 tisíc kvůli fotkám 15 x 10 se mi nechce.

  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    22.08.2007 00:20

    CICOUS : viz. Rodriges.Kupovat dvanactimego na tenhle druh foceni, to je trosku podivne.Na druhou stranu za chvili nic jineho k mani nezbude, kdyz jsou ty megapixely tak dulezity a proto jich bude vic a vic a fotky cim dal technicky horsi a horsi, ale to preci nikoho nezajima.
    PS:fotak od panasonicu jsem mel, stacilo mi to, nikdy vice.Vse perfeknti, az na obrazovou kvalitu.Kdyz kompakt, jedine fuji.

  • CICOUS
    CICOUS
    22.08.2007 23:56

    to Lunak ja se tu nebavim o konkretnim pristroji ale vseobecne ,a za dalsi ja mam Lumixe FZ10 uz 4 rok a ted jsem koupi Lumix LX2 kompakt s plnym manualem parada akorat je to 10 mego coz je zbytecnost to je pravda Megapixelama to uz prehani vsichni a to hodne to je pravda jenze to si nevyberes a ja stejne vic jak na iso 200 nefotim takze mi to nevadi a cena ta je v evrope brutalni to jo jenze to nikoho nezajima ze na to lidi nemaji tu v usa je to levnejsi a celkm o dost bych rekl tu se da sehnat za 270 dolaru to mas asi 5-6 tisic korun coz je rozdil ne???

  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    23.08.2007 06:07

    ...za tech 5 tis. bych to uz urcite zvazil:)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (18)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram