Nikon Coolpix L12 je malý kompakt s optickou stabilizací obrazu, řadou automatických funkcí a automatickým ovládáním. Manuálně nastavitelných voleb není mnoho. Jaké snímky s tímto fotoaparátem nafotíte se dočtete v následujícím testu.

Stručná charakteristika

Nikon Coolpix L12 je kompaktní 7,1 Mpx (efektivně) fotoaparát s 3× optickým zoomem, optickou stabilizací, s 2,5" LCD o rozlišení 115 000 bodů. Má cca 21MB interní paměť, která se po zaplnění SD karty bude jistě hodit. Na našem trhu ho lze pořídit těsně pod 5 000,– Kč (květen 2007).

Tělo a ovládání fotoaparátu

Přední strana
Horní strana Dolní strana

Kompletní specifikaci naleznete na stránkách firmy Nikon. Jedná se o jeden z nejlevnějších (ne-li nejlevnější) aparátů s optickou stabilizací při kapesních rozměrech těla. Rozměry jsou 99×61×26 mm a hmotnost bez baterie je 125 gramů. Hmotnost zvýší již jen dvě AA baterie. Na horní straně jsou dvě podstatná tlačítka – zapnutí stabilizace a zapnutí portrétního režimu (přístup k funkcím Face-priority AF, D-lighting). Na zadní straně je z ovládacích prvků především přepínač režimů – automatický, video a prohlížení. Ostatní prvky vidíte na přiložených snímcích.

Ovládací prvky

LCD, hledáček a CCD

Zadní strana

2,5" LCD má rozlišení 115 tisíc bodů. Čitelnost a viditelnost displeje je podprůměrná. Za přímého slunce je displej čitelný jen velmi obtížně.
Hledáček je plně nahrazen LCD displejem.
Čip má rozlišení 7,1 Mpx (efektivních) při velikosti 1/2,5" s maximálním rozlišením 3072×2304 bodů (4:3). Při jiných poměrech jde o ořez uvedených rozměrů.

Objektiv a ostření

Ohnisková vzdálenost odpovídá 35 mm – 105 mm při světelnosti f/2,8 – f/4,7. Objektiv má optickou stabilizaci. Nejkratší ostřící vzdálenost v režimu makro je 50 cm v normálním režimu a v makrorežimu ostří od 15 cm. Makrorežim je k dispozici až u delších ohnisek, což není u Nikonu obvyklé a osobně to považuji za velmi dobrou vlastnost – makrosnímky totiž pořídíte z větší vzdálenosti při zachování „malosti snímané plochy“. Subjektivně aparát ostřil správně méně často než je standardní. Rychlost ostření a celková připravenost k expozici je podprůměrná (viz. snímek „skluzavka“).

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jiří Priban
    Jiří Priban
    29.05.2007 10:16

    Snímky mi připadají velice nadprůměrné´na tuto cenovou kategorii. Jako první foťák jistě každého překvapí.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram