Nový Nikon D40 se ještě ani pořádně neohřál na pultech prodejen a už tu máme jeho další verzi. Je určena těm uživatelům, kterým se D40 líbí, ale požadují vyšší rozlišení snímacího čipu. Jinak pro D40x platí všechno to, co pro model D40, tedy především snadné ovládání, určené především začínajícím fotografům, nebo těm, kteří na zrcadlovku přechází z kompaktního přístroje.

Obrázek č.1  - Nikon D40x Obrázek č.2  - Jednoduché menu s praktickými ukázkami

Změny oproti modelu D40

Nejnovější model amatérské digitální zrcadlovky Nikon D40× se od svého předchůdce na první pohled příliš neodlišuje a v zásadě pro něj platí všechno, co již bylo řečeno v našem předchozím testu modelu Nikon D40. Jde o model určený začátečníkům a vyniká hezkým a praktickým designem umístěným v ergonomicky velmi dobře vyvedeném těle, které i přes menší rozměry a hmotnost zaujme svou robustností. Zachován zůstal samozřejmě i bleskový náběh přístroje, slušná výdrž baterií a také velmi propracované a intuitivní menu s názornou nápovědou, šité na míru právě začínajícím fotografům. Hlavní odlišnost tak spočívá především ve zvýšeném rozlišení snímacího čipu, kde původních 6 Mpix bylo nahrazeno rozlišením 10 Mpix. Dále byla rozšířena možnost nastavení jeho citlivosti směrem dolů, kde minimum 200 ISO bylo rozšířeno o hodnotu 100 ISO. Mírné zlepšení parametrů bylo dosaženo také v sériovém snímání, kdy maximální rychlost stoupla z 2,5 snímku za vteřinu na 3 snímky za vteřinu.

Jinak se Nikon D40× dodává na rozdíl od předchozí verze zatím pouze v oblíbeném konzervativním černém provedení. Nedá se však vyloučit, že časem bude k dispozici i varianta ve stříbrném provedení. Stejný zůstal i základní objektiv, se kterým se fotoaparát prodává v cenově zvýhodněném setu a kterým je základní setový objektiv AF-S DX Nikkor 18–55mm/f 3,5–5,6 G ED II., o kterém jsem již také psal v testu předchozí verze aparátu. Najdete jej na ukázkovém snímku č.2.

Obrázek č.3 - Základní setový objektiv AF-S DX Nikkor 18-55mm/f 3,5-5,6 G ED II. Obrázek č.4  - Nový teleobjektiv AF-S DX Nikkor 55-200mm/f 4-5,6 G ED VR

Nový objektiv

Novinkou přímo související s amatérskými digitálními zrcadlovkami Nikon je také inovovaný objektiv AF-S DX Nikkor 55–200mm/f 4–5,6 G ED VR. Jde o model spadající do stejné kategorie, jako právě zrcadlovky Nikon D40 a D40×. Přesto je však objektiv již vybaven nejmodernějšími technologiemi, které jsou obvyklé u modelů nejvyšších tříd. Kromě čoček z ED skla s nízkým rozptylem je to také ultrazvukový motor ostření SWM a především stabilizátor obrazu VR druhé generace, který umožňuje použití časů až o tři stupně delší, než při použití objektivů bez stabilizace. Vezmeme-li v úvahu také prodejní cenu tohoto objektivu, která se v současné době (3/2007) pohybuje zhruba na úrovni 8.500 Kč včetně DPH, dojdeme k zajímavému závěru, že jde o bezkonkurenčně nejlevnější objektiv vybavený stabilizátorem obrazu na současném trhu. To je velmi pozitivní zjištění a i v budoucnu se tak zřejmě máme opravdu na co těšit.

Samotný objektiv je velmi kompaktní a vyniká především malými rozměry a hmotností (73×100mm při hmotnosti 335g), což je dáno mimo jiné i konstrukcí speciálně určenou výhradně pro digitální zrcadlovky s formátem čipu APS-C. Presto, že je objektiv celoplastový (včetně upínacího bajonetu) je poměrně robustní a jeho pohyblivé části nevykazují nežádoucí vůle. Přední příruba se při ostření ani zoomování neotáčí, čímž usnadňuje případné použití filtrů a to především polarizačních. Filtrový závit má stejný průměr (52mm) jako základní objektiv AF-S DX Nikkor 18–55mm/f 3,5–5,6 G ED II. takže při použití této kombinace objektivů nejsou nutné dvě sady filtrů, čímž dochází ke značné úspoře nákladů. Pohyblivý je pouze tubus, který se při zoomování vysouvá. Pozitivní je také fakt, že v ceně objektivu je i bajonetová sluneční clona a také měkké látkové pouzdro, pro bezpečnější uložení ve fotografické brašně.

Jak je na tom nový teleobjektiv s účinností stabilizátoru a hlavně s optickou kvalitou? Musím říci, že skutečně dobře. Samozřejmě, že se světelností, mechanickou ani optickou kvalitou se nemůže měřit se špičkovými, vysoce světelnými teleobjektivy, ale v rámci své kategorie je na tom velmi dobře. Účinnost stabilizátoru bohužel nelze nějak exaktně změřit, protože výsledek velmi závisí na konkrétní situaci, použitém ohnisku a také na momentální fyzické dispozici fotografa. Chod zrcátka fotoaparátu je sice mírně hlučnější, ale je velmi dobře utlumen s ohledem na vibrace, což dále přispívá k celkové úspěšnosti.

Obrázek č.5 Obrázek č.6
Obrázek č.7 Obrázek č.8
Obrázek č.9 Obrázek č.10
Obrázek č.11 Obrázek č.12

Praktické výsledky můžete posoudit na ukázkových snímcích č.5 až 12, které si můžete prohlédnout také v plném rozlišení bez úprav, přímo z fotoaparátu. Snímky byly pořízeny v nejvyšší kvalitě a rozlišení formátu JPEG. První tři snímky byly pořízeny základním setovým objektivem. Zbývající pak již zmíněným novým teleobjektivem. Na snímku č.12 pak snad stojí ještě za zmínku fakt, že i s méně světelným objektivem lze pracovat s hloubkou ostrosti a fotografovaný motiv takzvaně odpíchnout od pozadí.

Obrázek č.13 Obrázek č.14

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jozef Doboš
    Jozef Doboš
    26.03.2007 15:55

    Preco dali cip s vecsim rozlisenim? Dnes sa medzi obycajnymi ludmi z ulice predavaju pixely. Kazdy hladi na to kolko mega ma ktory kompakt, to je jediny udaj, ktory su schopni pochopit. A ked naozaj male kompakty dnes maju 7 a viac Mpx, bezny clovek po zrkadlovke nesiahne. S otcom sme zhodnotili, ze vecsina ludi, co si D40 (X) kupi by asi lepsie prezila s kompaktom. Predsalen zabudovany objektiv, ziadny prach v cipe, mensie telo, lepsie fotky im ta automatika vyhodi, atd atd.
    No ale nechcem ovplyvnovat. Ludia co vsak maju zaujem len o dva setove objektivy od tych 18 po 200 dajme tomu podla mna zbytocne daju prachy za zrkadlo.
    Tu sa uz dostavam k pointe. Sice vecsi cip, mozno o cosi vecsia fotka sa da spravit, ale vdaka tym obrazkom v plnom rozliseni vidim, ze tu sa o kresbe ani zdaleka neda hovorit. Ani teraz Nikon neskalmal a dal svoje meno opet raz na nieco lacne co by som objektivmi radsej ani nenazyval.

    Ber to vsak len ako moj osobny nazor, tieto myslienky nemam nijako potvrdene a hovorim iba zo skusenosti a pocitov.

    Clanok velmi dobry, aktualny, mas odomna velku pochvalu.

    Jozo

  • Jozef Doboš
    Jozef Doboš
    26.03.2007 16:02

    Vsetkym...

    Ako Kupsa pise, dost tazko sa da praca VR posudit a zalezi na aktualnych podmienach a fyzickej zdatnosti fotografa.

    Avsak mam skusenost trebars s 18-200 VR a mozem povedat, ze tym, ze ide o plastak, drzi sa dobre a VR sa lepsie prejavuje ako pri tazkych objektivoch. Hoci kopa ludi zastava nazor, ze tazke telo sa menej v rukach trasie, moje pozorovania dosli k zaveru, ze opak je skutocnostou.

    Pri 18-200 VR si trufam udrzat naozaj o 3 stopy dlhsiu expo.
    Pri 70-200 VR vsak nie!

    Jozo.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    26.03.2007 16:09

    Jozef: To mas asi pravdu, ze uplne stejne ty cipy nebudou (muzou se lisit i v ramci jednoho modelu podle vyrobnich serii) ale prakticky tam rozdil neni nebo je uplne zanedbatelny. Pokoukal jsem hodne fotek a nenasel jsem nic, kde by byl rozdil skutecne viditelny. Nicmene mas pravdu a mohl bych to formulovat trochu jinak ....
    S tou politikou je to tezky a kazdy ma asi kus pravdy ale hodne zalezi, z jakeho uhlu pohledu se na to divas. Z meho pohledu mi to (absence motorku) smysl dava, i kdyz nektere jine veci se mi taky nelibi.
    Jinak dik, realne fotky v plnem rozliseni davam vzdy - podle meho maji asi nejvetsi vypovidaci hodnotu.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    26.03.2007 16:12

    P.S. - Souhlas, hodne lidi fakt uvazuje tak, ze vic pixelu = lepsi fotak ....

  • Ivo Stankuš
    Ivo Stankuš
    26.03.2007 16:35

    ...a čím "lepší" foťák, tím lepší prodejnost a tím víc peněz na vývoj třeba nových skel :)

    Spoustě spotřebitelů asi těžko vysvětlit, že někdy je méně více a když má Canon tu 400D s 10Mpixely, tak Nikon nechtěl zůstat pozadu. Zcela rozumné. Přece jen se Nikon výrazně posunul v prodejnosti před Canon a nechce tu pozici ztratit.

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    26.03.2007 16:35

    Kapsa - na tom motorku je blbé to, že pro leckoho naprosto diskvalifikuje D40(X) pro možné použití jako levné záložní tělo třeba k D200 - pokud máš například 80-400VR, tak můžeš Nikon jen proklínat. Čert vem staré AI (i když to taky leckoho štve), ale odříznout některá naprosto moderní AF skla, která jsou místy dodnes v nabídce je docela drsné a o koncepčnosti Nikonu to bohužel dost vypovídá.
    Jinak se mi mimochodem řečeno D40(X) docela líbí a ač favorizuji jinou značku se jeho dobrým prodejům vůbec nedivím - zasslouží si to...

  • JF
    JF
    26.03.2007 16:37

    Jak se diskuse zvrhne na tema pocet pixelu, vzdycky to zacne byt kolem desateho prispevku zajimave:))

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    26.03.2007 16:51

    Tomas: Ja si myslim pravy opak - koncepce je naopak uplne jasna - D40 (D40x) jsou urceny uzivatelum, kteri si vystaci se setovymi skly. Opravdu si myslis, ze nekdo, kdo ma na 80-400 VR bude fotit D40 ?
    Ano, mohlo by to byt dobre zalozni telo ale to neni ucel, za kterym byla D40 vyrobena - ta byla vyrobena proto, aby byla co nejlevnejsi a zpristupnila moznost pouziti digitalni zrcadlovky i zacinajicim nebo mene movitym ....

  • Jiří Karásek
    Jiří Karásek
    27.03.2007 01:39

    Čtu a čtu, neshledávám nic, co by autor na aparátu otestoval. Že by jen PR? Holt, každý se musíme něčím živit. Někdo přitom musí i lhát. Taková je doba.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    27.03.2007 06:51

    Jiřík: Tělo D40x je kromě čipu prakticky shodné s předchozí verzí D40, proto jen tahle velmi zkrácená verze + odkaz na test D40, kde si můžeš přečíst mnohem podrobnější informace - nemyslím, že by mělo smyslu podrobně rozebírat něco, co už rozebráno bylo ....

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    27.03.2007 06:53

    P.S. - Opravdu si myslíš, že mě tohle živí ? To je skutečně velmi naivní myšlenka - vzhledem k tomu, že jsou všechny mé články k dispozici všem a zdarma ....

  • trojtečka
    trojtečka
    27.03.2007 14:49

    Che che to je sranda ... hned jste mi zlepšili náladu :-)

  • Ten jehož šíři nelze změřit
    Ten jehož šíři nelze změřit
    27.03.2007 15:17

    Kamil Moravec: jasně, mých 9 objektivů na Nikona a 4 dobré Nikony na kinofilm jasně vypovídají o tom, že je pro mě D 200 moc drahá...oproti tomu ty si zřejmě D 200 koupíš z týdenního kapesného...na to jsem tedy opravdu slabý v příjmech...

  • Jaro G.
    Jaro G.
    28.03.2007 09:47

    to Kapsa: recenzia OK, predbehol si všetkých aj Askey-a, parada. to predseda: zabudol si dopisat, kolko mas filtrov, penazi a cennych papierov, a ze mas najdlhsi a najhrubsi penis na svete, ze ked sa prekrvi, tak odpadavas, lebo sa ti odkrvuje mozok, v ktorom sa nie a nie vytvorit nejake tie zavity, skus zvysit prijem bielkovin. Ty si vlastne predseda zemegule. Plne suhlasim s nazorom, ze ludia, ktori zacinaju, hladaju aparat hlavne podla MPix. Politiku Nikon-u a Sony nehodnotim, oni ma maju v....

  • tt 3
    tt 3
    28.03.2007 13:27

    Tak jak pise bLondyn. D200, D80 a D40x maju rozne cipy. ;-)

  • www.viktorio.net
    www.viktorio.net
    28.03.2007 14:54

    Ja myslim ze D40 oslovuje trochu jiny sektor trhu. Prijde mi ze je zamerena predevsim na majitele EVF ci ultrazoomu. Je jim schopna konkurovat cenou, a velikosti, coz je pro spoustu uzivatelu dulezite. Majitele techto fotaku doma zadny starsi skla nemaji a pri porizeni novych jim je to uz jedno. Tihle lide stejne budou fotit se zoomy a ne s pevnymi skly. A pokud se rohodnou jit do pevnych sekl je pro ne cena tela zanedbatelna. Myslim ze nikon dnes nabizi ucelenou radu AF-S u nichz je pomer cena/vykon velmi prijatelna. Kdyz vemu v uvahu HSM skla co dela sigma 10-20, 70-200, 30... atd neni o objektivy nouze. Tohle telo IMHO neni pro nekoho kdo jde s SLR na DSLR, ale pro lidi co jsou s kompaktu a EVF na DSLR. Tezko si bude nekdo v nikonu myslet, ze tohle telo si poridi nekdo, kdo ma doma 4 pevny skla. To jen nas predrazeny trh a mensi kupni sila vede k uvaham o moznosti prechodu s kina na D40

  • Goro - předsedův tajemník
    Goro - předsedův tajemník
    28.03.2007 14:55

    Jaro G.
    Ano píšeš to vcelku správně, předseda je výjimečný člověk. Nicméně prozatím ještě předsedou zeměkoule není. Dovedu si jej ale na tomto postu velmi dobře představit a věř, že by to bylo pro celou zeměkouli pravé požehnání.

  • Rumcajz - vrchní lupič a druid širokoúhelnický
    Rumcajz - vrchní lupič a druid širokoúhelnický
    29.03.2007 14:51

    Jozef Doboš: s 70-300 VR udržíš delší čas než s 70-200 proto, že má novější typ stabilizátoru (VRII) Ovšem je to trochu komické v tom, že 70-200 umožní čas 4X kratší než 70-300, takže se není o čem bavit.
    Goro: a vzhledem k tomu, že je zeměkoule kulatá, má na to plný nárok.
    Obecně:
    D40 je masovka a náhrada ultrazoomu a nic jiného. Rozhodně se nepočítá, že by si ho někdo kupoval jako druhé tělo k D2X. Nesmíte přemýšlet v kontextu Českého piditrhu. Je to výrobek, který je určen jako hračka za pár stovek dolarů , kterou za rok za dva vyměníš

  • Jozef Doboš
    Jozef Doboš
    29.03.2007 18:33

    preco mam pocit, ze ja som 70-300 nespominal? ked uz sme pri tom objektive, pomer cena/vykon (kresba) mi pride priam uzasny. vysledky z neho su velmi dobre. no ale trvacnost plastu... to nie je na zatazenie v kazdodennom zivote :(

  • Rumcajz - vrchní lupič a druid širokoúhelnický
    Rumcajz - vrchní lupič a druid širokoúhelnický
    02.04.2007 14:22

    Jozef: OK, tak 18-200. To je sice úplně jiný objektiv, ale taktéž novější stabilizátor a taky f56 na 200mm
    Prostě Nikon se chlubí větší účinností VRII proti dosavadnímu VR.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (69)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram