BALI, POD OCHRANOU BARONGA

Tropické podnebí s téměř absolutní vlhkostí, kde za pár dnů „vykvete i kámen“, charakteristický zvonivý zvuk místních lidových nástrojů, , bizardní stavby svatyň a sochy a sošky bohů a démonů... To jsou kontrasty, které vnímá po příjezdu každý návštěvník Bali. Je to místo, kde se může téměř neomezeně realizovat každý fotograf, ať už se zaměřuje na krajinu, živou přírodu, dokument nebo portrétování lidí.

HINDUISTICKÉ CHRÁMY

Mořský chrám Tana Lot Chrám Ulu Watu a makak šedý

Jestliže se v každém průvodci můžete dočíst, že na Bali jsou tisíce chrámů, není to rozhodně přehnaný údaj. Pod pojmem chrám si ovšem z více než devadesáti procent musíme představit malé „domácí“ svatyně, které má každá rodinná usedlost, o něco větší vesnické chrámy, které slouží, mimo turistická místa, i jako centra společenského života Balijců, potom je zde několik desítek velkých chrámů, z nichž největší a také nejkrásnější jsou mořský chrám Pura Tana Lot, přístupný pouze za odlivu, Pura Ulu Watu na jihovýchodním cípu Bali na vysokém skalním ostrohu a jezerní chrám Pura Ulun Danu Bratan ve vnitrozemí. Působivá je i řada jiných chrámů, např. v netopýří jeskyni, nebo v opičím pralese. U většiny chrámů nemohou nevěřící vstupovat do vnitřních částí, což ale vzhledem k otevřené architektuře zakomponované do okolní přírody, ani příliš nevadí.

Jezerní chrám Ulun Danu Bratan Ráno pod sopkou Gunung Agung

Na vrcholu pomyslné pyramidy stojí chrámový komplex Besakih na úbočí nejvyšší hory ostrova, posvátné činné sopky Gunung Agung. Tvoří jej 22 chrámů rozestavěných na úbočí hory, nad nimiž se tyčí majestátní třítisícový vrchol sopky, málokdy viditelný bez hradby mraků. Počasí nám při návštěvě Besakihu moc nepřálo a teprve, když jsme odjížděli, vrchol hory se na chvíli ukázal.

OCEÁN, PŘÍRODA A KRAJINA

Surfování na jižním pobřeží Bali Večer na jižním pobřeží Bali

Zatímco na jižním pobřeží je Indický oceán poměrně neklidný a jsou tam vhodné podmínky pro surfování, na severním pobřeží bývá moře klidně a jsou zde, zvláště na západě, lokality vhodné pro potápění, za pozornost stojí hlavně „malý bariérový korálový útes“ u Jeleního ostrova. Nechybí samozřejmě ani kýčovité pohledy na západ slunce. Je zajímavé, že Balijci, ač jsou ostrovním národem, mají před mořem posvátnou úctu a nejsou velcí plavci ani mořeplavci, souvisí to patrně s animistickými představami o silách zla, které sídlí v moři.

Jezero v sopečné kadeře a sopka Gunung Batur

Vnitrozemí ostrova ve východní části tvoří až k úbočí sopek zemědělsky obdělávaná půda, převážně rýžová pole. V severní a západní části ostrova převládá původní deštný tropický prales (národní park Bali Barat), většinou je ale nepřístupný, něco jako turisticky značené cesty, nebo vůbec cesty do nitra parku, byste hledali marně. Trochu lépe jsou přístupné dosud činné sopky, jako je Gunung Batur, dá se podniknout i noční výstup na svítání, bohužel, vinou deštivého období byla tato cesta při našem pobytu zcela neprůchodná, čehož jsem já litoval, moje manželka ne.

Spiderman

Na fotografování živé přírody mi bohužel nezbylo tolik času, kolik bych si představoval, ale některé zajímavější úlovky už jsem představil v galerii na FA. Příznivci živé přírody maker by si jistě přišli na své, ať už jde o pavouky všech velikostí (dokonce i Spiderman byl k vidění !), motýli a jiný létající hmyz, z těch větších se hojně vyskytují zvláště opice, sem tam někde visí hejno kaloňů velkých. Na západě ostrova v NP Bali Barat jsou i velká stáda jelení zvěře a velké množství druhů ptáků, podle tvrzení místních průvodců prý v době sucha množství zvěře v západní části parku připomíná Serengeti, ale jelikož v Africe nikdy nebyli, tak nevím. Každopádně, když jsme tam byli my, tak byl porost vysoký asi 2 m a jen jsme na větší vzdálenost zahlédli několik přes cestu přebíhajících zvířat. Také tam volně pobíhaly obyčejné slepice, jen jsem párkrát cvaknul a pak už jsem na ně neplýtval paměťovou kartu, teprve po zvětšení doma jsem zjistil, že to byl vzácný druh divokého pralesního kura, takže jsem mohl jen litoval promarněných záběrů.

CO NA ZÁVĚR ?

Balijský bůžek, Chrám Rambutsiwi

Jak jsem uvedl na začátku, ostrov jsme procestovali celý, jižní i severní pobřeží, východní i západní část včetně přístupného vnitrozemí, rozhodně však nemohu říci, že by to stačilo na úplné poznání neobyčejné kulturní i přírodní krásy a rozmanitosti Bali. Z mnoha pramenů jsem slyšel a mohu to i potvrdit, že je to místo, na které se člověk může vrátit mnohokrát, aniž by „vstupoval do stejné řeky“. Můj malý osobní problém ale je, že místa, kam bych se rád vrátil stále přibývají, zatímco možnosti nikoli.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram