Francie je známá svými přírodními krásami. Mezi její nejznámější pohoří patří Alpy a Pyreneje. Massif Central je další hojně navštěvované pohoří, které se nachází na jejím jihozápadě. V prvním dílu se podíváme do národního parku Cévennes, divoké a nepřístupné krajiny vzdálené 100 km od moře.

Massif Central nebo také Francouzské středohoří je rozsáhlá vrchovinná až středohorská oblast ve střední Francii. Její velikost se dá srovnat s rozlohou Švýcarska. Od Alp je oddělena údolím řeky Rhony.

Massif Central jsme navštívili v srpnu 2001 a své putování začali na jihozápadě – v národním parku Cévennes (region Languedoc), který se nachází asi 100 km od moře. Můžete se sem dostat po placené jihofrancouzské dálnici, ze které odbočíte asi 100 km jižně od Lyonu směrem na západ.

Cévennes je oblast úzkých a hlubokých údolí s nadmořskou výškou 378m až 1699m. Národní park vznikl v roce 1970 a zabírá oblast 910 km2. Oblast má poměrně složitou geologickou stavbu. Na jihu a severu z hornaté oblasti tvořené převázně vápencovými sedimenty vystupují žulové masívy Mont Aigoular a Mont Lozére. Divoká a špatně přístupná oblast s hlubokými a příkrými údolími se stala známou díky anglickému spisovateli Robertu Luisi Stevensonovi, který ji v roce 1878 prošel s oslem. Ten mu nesl batožiny a Brandy. O svém putování pak napsal knihu Travel with donkey in Cevennes (Cesta s oslem v Cévennes).

Oblast Mont Lozére

Kaštanovník

Hlavní centra v oblasti Mont Lozére jsou horská městečka Florac a menší Villefort. Najdete tu dostatek příjemných kempů, nejlevnější ubytování v hostlech začíná tak na 30 EUR. V hlavní letní sezóně je však např. ve Floracu obtížné sehnat volné místo, zvlášť když nevládnete francouzským jazykem. Villefort, který je trochu stranou, bývá lepší. Oblast je známá jedlými kaštany. Ty tu rostou doslova na každém rohu.

Mont Lozére je žulový zaoblený hřeben. Jeho nejvyšším bodem je Sommet de Finiels 1699 m, který je snadno dostupný ze sedla od Le Challet. Tam dojedete po úzké silničce z Villefortu. Cestou můžete fotografovat kamenné statky a vesničky, které nádherně zapadají do zdejší divoké přírody.

Cesta ze sedla je značena jedinečnými kamennými sloupy.

Kamenné značení Statek

Květena tu díky žulovému podkladu není příliš zajímavá. Jsou tu hlavně smilkové porosty s vřesem. V létě se ve vrcholových oblastech pohybují stáda ovcí. Udělali jsme zde krátkou asi 8 kilometrovou tůru. Ze sedla na vrchol Sommet de Finiels je to asi 40 minut pohodlnou chůzí. Cesta po hřebeni je prakticky bez převýšení. Z hřebenu je možno sejít na sever a traverzem se vrátit zpět do sedla.

Na hřebeni Mont Lozere Na hřebeni Mont Lozere

Národní park Cevennés je znám svými krásnými údolími, kde na teplých místech najdete rozsáhlé porosty vřesovce a na chráněných místech i cedry. Taková místa najdete jižně od Mont Lozére nedaleko vesničky Vialas při přejezdu do sedla Col de la Croix Berthel.

Fialová údolí Cedrové šišky

Velmi zajímavé jsou i suché vrcholové plošiny. Jedna taková je dostupná ze sedla Croix Berthel. Udělali jsme zde asi 12 km okruh ke kamennému statku s restaurací La Ouberet (asi 4 km) a přes statek Troubat a vesničku Masmejan zpět do sedla.

Plošina u statku L'Oubert

Další část FotoCestopisu z Massif Central bude o oblasti velkých plošin Grand Causses.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram