Fotografie týdne za 4. kvartál 2018 z naší FotoGalerie

Tradičně se formou článku vracíme k Fotografiím týdne za uplynulé čtvrtletí - čtvrtý kvartál 2018. Všem, jejichž fotografie se staly Fotem týdne na naší Galerii, gratulujeme! Zeptali jsme se autorů, zda nám ke svým fotografiím řeknou několik slov.

Podle úspěšnosti na Facebooku jsme vybrali také celkem 3 nejlepší fotografie každého měsíce.

Galerii fotek a informace ze zákulisí jednotlivých snímků naleznete v článku.

Autor: Mládek
Název: Lov hraboše (úspěšný)
Foto Týdne 1/10/2018 a Foto Měsíce října

O fotografii: Fo­tografie vznikla ráno při focení srnek, maskování: stan vedle stohu slámy na poli. Tentokrát se vyplatilo počkat. Říkám si: „Ještě 5 minut a jdu se přesunout na volavky,“ a najednou před stanem liška. Předvedla tři skoky (z toho dva úspěšné) a byla pryč.

Technika: Nikon D500 a objektiv Sigma 500mm F4, použit stativ, upraveno v Lightroomu

Autor: Eby
Název: Brhlík lesní
Foto Týdne 8/10/2018

O fotografii: Mé fotografie vznikají při procházkách.

Technika: Nikon D5500, objektiv Nikon 200–500mm, f/5,6, základní úpravy z rawu jsou provedeny v Zoneru X

Autor: Helena Macenauerová
Název: Toskánský Stonehenge
Foto Týdne 15/10/2018

O fotografii: Fotografie vznikla při fotoexpedici do Toskánska v říjnu 2018. V porovnání s jarním Toskánskem, jsou jejich typicky zvlněná pole už zoraná a mají tak zajímavé a různé odstíny hnědé barvy podle vlhkosti půdy, že ani není potřeba světla a stínu.

Technika: Fotila jsem tradičně s Canon 6D MKII a teleobjektivem, přestože je Toskánsko hlavně o dlouhém skle. Foceno ze stativu, jedna expozice. 
Úprava – ztmavení spodní části, to u krajiny dělám snad vždycky :)

Autor: Montypeter
Název: Větrník
Foto Týdne 22/10/2018

O fotografii: Fot­ka vznikla při podzimním cíleném výletě s kamarádem a kolegou fotografem Mirkem. Tohle kouzelné místo jsem si moc oblíbil. Je to krásná malá vesnice na jihu Moravy a ten mlýn na vršku je jako třešnička na dortu :-) 

Technika: Nikon D7200 s objektivem Sigma 17–50 f2,8.Při pořízení byl použitý polarizační filtr a fotka byla, jako všechny moje publikované, lehce upravena v Zoneru X jako JPEG. Převod z RAW byl přes Nikon software ViewNX-i.

Autor: Eby
Název: Kuklice černonohá
Foto Týdne 29/10/2018

Technika: Nikon D5500, objektiv Nikon 105mm f/2,8, základní úpravy z rawu jsou provedeny v Zoneru X

Autor: Helena Bartošová
Název: Za polárním kruhem
Foto Týdne 5/11/2018

O fotografii: Fo­tografie vznikla na podzim asi hodinu po východu slunce, za polárním kruhem je slunce nízko velmi dlouho. 

Technika: Pentax K3, objektiv Pentax da 15mm a byl použit polarizační filtr a přechodový filtr Lee soft 0.9. Fotografie byla upravena v Adobe Photoshop, běžné úpravy – jas, kontrast, barevná tonalita světlých míst upravena do teplejších tónů. 

Autor: lukasg
Název: POZOR, vyletí ptáček!!!
Foto Týdne 12/11/2018 a Foto Měsíce listopadu

O fotografii: Fot­ka vznikla 15.10.2017 v Mladé Boleslavi. Cestu z Havířova jsem vážil přesně pro tuto fotografii, tedy naaranžovaný foťák v příhodném místě a čekat, až se sojka dostane „na to správné místo“. Trpělivost se ale vesměs vždy vyplatí, v tomto případě tomu tak rozhodně bylo.
Osobně bych byl radši kdyby sojky přišly malinko dříve, fotka vznikla kolem poledne, tedy v době nejnepříznivějšího světla, kdy bylo všude spousta přepalů. Proto byly přepaly alespoň trochu upraveny v editoru (Photoshop).
Z téhle „série“ vzniklo cca 5 takových kompozičně zajímavých fotografií, tahle ale byla přesně ta, pro kterou jsem si tam přijel.

Technika: Fotka byla pořízena tělem Nikon D7100 a objektivem Tamron 150–600, v té době ještě verzí G1, samozřejmě ze stativu. Ohnisko téhle fotky je 210mm.

Autor: Helena Bartošová
Název: Večer v zálivu
Foto Týdne 19/11/2018

Autor: Karla Milcová
Název: Svět večer před výlovem
Foto Týdne 26/11/2018

O fotografii: Fot­ka vznikla 18. listopadu 2018 v 17:16:38 večer před výlovem rybníka Svět v Třeboni. Byl slunečný den, fotila jsem vypuštěný Svět a šla jsem na chvilku do města. Jak jsem uviděla, že se nebe k večeru začíná barvit, honem jsem přispěchala zpátky k rybníku fotit zapadající slunce. Vznikla tak celá série, některé fotografie jsem umístila do FA a ta poslední vyhrála fotografii týdne. 
Na ten večer navázaly čtyři dny výlovu Světa se psím počasím, bez světla, se sněžením, takže se ten večer sluníčko asi krásným světlem hodně unavilo a po další dny odpočívalo. Měla jsem tedy štěstí, že jsem vypuštěný Svět šla fotit večer před výlovem.

Technika: Foto­grafii jsem pořídila Nikonem D7100 se základním objektivem AF-S NIKKOR 18–105mm 1/3.5–5.0G ED, čas: 1/25 sec., program: Apreture priority, odchylka expozice: –1.67 EV, clona: F16, ISO: 640, ohnisková délka: 18 mm, ekvivalent 35 mm:27 mm, režim měření: Multi.segment. 
Fotografie byla upravena v programech FastStone Image Viever 6.5 a Zoner Photo Studio 17.

Autor: Petr Kleisner
Název: Hrad Kašperk v inverzi
Foto Týdne 3/12/2018 a Foto Měsíce prosince

O fotografii: Ona ta fotka vznikla celkem zajímavě a trochu se i „stydím“,  čím byla pořízena :) V Listopadu 2018 jsem se vracel z práce domů, bylo to v období podzimních inverzí. Napadlo mě, že se podívám na Pustý hrádek, jak vypadá v tomto inverzním počasí Kašperk. Když jsem vyšel na Pustý hrádek, začala se kolem Kašperku dělat inverze a mlha doslova tekla přes hrad. Bohužel jsem neměl s sebou foťák, a tak jsem vyndal telefon a tu parádu natáčel. Po chvilce jsem zkusil opřít telefon o zídku a přes aplikaci Camera +, která umožňuje nastavit si i ISO, clonu a čas, jsem zkoušel fotit na různé expoziční časy. Sám jsem byl překvapený, jak to v postprocesu vylezlo. Dlouho jsem i váhal, jestli fotku někde zveřejnit, protože je z mobilu (Iphone8), ale nakonec jsem si řekl, že to zkusím. Je to vlastně moje jediná fotka na mobil, kterou jsem prezentoval a od té doby, když vím, že pojedu kolem nějakého zajímavého místa, si raději vozím foťák s sebou, protože věřím, že pokud bych ten foťák na Kašperku měl, fotky by byly určitě lepší :)

Technika: Fotka je složena ze 3 fotek v různých expozičních časech a upraveno v Zoner Photo studio X.

Autor: Jan Sekunda
Název: Lofoty
Foto Týdne 10/12/2018

Autor: Vendy Felixová
Název: Sysel obecný
Foto Týdne 17/12/2018

Autor: rawi
Název: Těžká váha
Foto Týdne 24/12/2018

Technika: Foto­grafie byla pořízena v podvečer Nikonem D7000 s objektivem sigma 70–200. Přisvětleno Nikon SB-900 přes difuzor.

Autor: Jasmine77
Název: S větrem o závod :)
Foto Týdne 31/12/2018

O fotografii: Fo­tografie vznikla na začátku září v na workshopu fotografa Jana Zavadila.

Technika: Byla pořízena Nikonem D5200 a Tamronem 70–200f2,8. Fotografie prošla základními úpravami v LR a PS.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram