Fotografie týdne za 3. kvartál 2018 z naší FotoGalerie

Tradičně se formou článku vracíme k Fotografiím týdne za uplynulé čtvrtletí - třetí kvartál 2018. Všem, jejichž fotografie se staly Fotem týdne na naší Galerii, gratulujeme! Zeptali jsme se autorů, zda nám ke svým fotografiím řeknou několik slov.

Podle úspěšnosti na Facebooku jsme vybrali také celkem 3 nejlepší fotografie každého měsíce.

Galerii fotek a informace ze zákulisí jednotlivých snímků naleznete v článku.

Autor: Jaroslav Cigánik
Název: tesár čierny
Foto Týdne 2/7/2018

Autor: Milan Fiala
Název: ukrytý v jeřabinách
Foto Týdne 9/7/2018 a Foto Měsíce července

Autor: Miroslav Černoch
Název: Zvědavec
Foto Týdne 16/7/2018

O fotografii: Fo­tografie byla pořízena na dvorku našeho rodinného domku. Je to fotografie našeho kocoura, dcerky ho chtěly nafotit, tak jsem musel vyhovět. Kocour se koukal na dcerky, a když jsem fotku následně zpracovával, tak jsem si všiml jeho pohledu a bylo rozhodnuto, co se bude dít dál. A protože jsem fotil den předtím makro a měl jsem fotky ještě v živé paměti, tak jsem věděl o jedné včelce vyfocené v letu. Následně byly fotky překryty ve vrstvách a fotografie tak dostala další rozměr.

Technika: Foto­grafie byla pořízena fotoaparátem SONY A77II a pevným sklem SONY Carl Zeiss 135 f1,8 a byla upravovaná v programu Lightroom a Photofiltre.

Autor: Ivo Troneček
Název: Starostlivý rodič_4
Foto Týdne 23/7/2018

O fotografii: Fotografie vzni­kla v loňském roce a byla pořízena z trvalého úkrytu poblíž starého pařezu. Strakapoudi tam pravidelně létají a toho roku dva přivedli i své potomky. Letos jsem se mláďat bohužel nedočkal.

Technika: Foto­grafie byla pořízena Canonem 70D a objektivem Sigma 100–300/4. Základní úpravy z rawu jsem provedl v Zoneru X.

Autor: Milan Fiala
Název: letovka (23)
Foto Týdne 30/7/2018

Autor: Miroslav Černoch
Název: Furt ve střehu
Foto Týdne 6/8/2018

O fotografii: Fo­tografie byla pořízena ve stejný den jako fotografie s názvem Zvědavec na dvorku našeho rodinného domku.

Technika: Foto­grafie byla pořízena fotoaparátem SONY A77II a pevným sklem SONY Carl Zeiss 135 f1,8. Foto­grafie byla upravovaná v programu Lightroom – standardní úpravy

Autor: Eby
Název: Srnec obecný
Foto Týdne 13/8/2018

O fotografii: Kaž­dá z fotografií (spolu s „Zaječí souboj“ a „Zajíc polní“ vznikla při každodenních procházkách s fotoaparátem. Foceno z ruky a bez úkrytů.

Technika: Nikon D5500, objektiv Nikon 200–500mm f/5,6, malé kosmetické úpravy a ořez v Zoneru X

Autor: MarkuSnakus
Název: Jedno putování je u konce…
Foto Týdne 20/8/2018

O fotografii: Fo­tografie vznikla u řeky Berounky před západem slunce a těsně po skončení bouřky. Jedná se o zatím druhou fotku vznikajícího projektu Tulák, jenž má zachycovat výjevy z cesty anonymní postavy hraničáře po fantaskním světě.

Technika: Olympus OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko Digital 7–14mm F2.8 PRO. Fotografie byla upravena převážně z hlediska barev a kontrastu + byla aplikována jen drobná retuš na postavě i krajině.

Autor: Ivo Troneček
Název: Ráno na louce
Foto Týdne 27/8/2018 a Foto Měsíce srpna

O fotografii: Fotku jsem pořídil letos v létě na cílené vycházce po okolních loukách, když jsem při návratu postřehl kudlanku v typickém obranném postoji a zbarvenou podle charakteru letošního suchého léta.

Technika: Foto­grafie byla pořízena Canonem 70D a makroobjektivem 100/2,8 L IS od Canonu . Základní úpravy z rawu jsem provedl v Zoneru X.

Autor: Eby
Název: Zaječí souboj
Foto Týdne 3/9/2018

Technika: Nikon D5500, objektiv Nikon 200–500mm f/5,6, malé kosmetické úpravy a ořez v Zoneru X

Autor: Eby
Název: Zajíc polní
Foto týdne 10/9/2018

Technika: Nikon D5500, objektiv Nikon 200–500mm f/5,6, malé kosmetické úpravy a ořez v Zoneru X

Autor: Jaroslav Cigánik
Název: Medvedica s mladými
Foto Týdne 17/9/2018

Autor: fialový poustevník
Název: Žíznivá veverka …
Foto Týdne 24/9/2018 a Foto Měsíce září

O fotografii: Má veverka byla zachycena za silných pozdně letních veder v městském parku Grébovka 600mm objektivem Nikon s přidaným extenderem 1,4, takže výsledná o. vzdálenost prodloužena na 850 mm – v příšerných sv. podmínkách. Divil jsem se, že zmíněná technika vůbec zaostřila. Zdejší kašna je fantastická. Nemá okraje takže voda volně přetéká po celé ploše. Ptáci a veverky se v ní cachtají a za nimi vzniká zajímavé temné pozadí. Nevýhoda – málo světla – hlavně ráno, když mají velkou žízeň. Všechny své obrázky posílám na svět za pomoci Photoshopu Elements. Hlavně proto, že tak 90 procent hezkých scén s ptáky a jinými aktéry v přírodě probíhá téměř v totálním stínu – někdy i v polotmě.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • KIV
    KIV
    13.11.2018 10:47

    Líbí se mi, Eliško, jak nám sestavuješ fotočlánky. Pěkně přehledné, čisté, elegantní. Díky..
    A upřímné gratulace všem, jejichž fotky se staly fotkou týdne či měsíce. Obdivu hodné fotky, gratuluji.

  • Josef Prekop - Sepp
    Josef Prekop - Sepp
    16.11.2018 05:11

    Dobrý nápad ty fotky nějak sesumarizovat.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram