Fotografie týdne za 4. kvartál 2017 z naší FotoGalerie

Jako každé tři měsíce se opět vracíme k Fotografiím týdne, tentokrát za čtvrtý kvartál roku 2017. Všem, jejichž fotografie se staly Fotem týdne na naší Galerii, gratulujeme! Zeptali jsme se autorů, zda nám ke svým fotografiím chtějí říci pár slov.

Nově z Fotografií týdne vybíráme i nejlepší fotografie měsíce podle úspěšnosti na Facebooku.

Galerii fotek najdete v článku.

Čtvrtý kvartál roku 2017 přinesl mnoho zajímavých Fotografií týdne. Tyto fotografie vybíráte přímo vy, čtenáři FotoAparát.cz, svým hodnocením. Autorům fotografií, které se staly Fotografií týdne za tento kvartál, za celou redakci gratulujeme!

Foto týdne je každý týden vybíráno ze snímků v sekci Galerie na FotoAparát.cz, kde se také primárně zobrazuje; znát ho ale můžete také ze stránek FotoInstitut.cz nebo našeho Facebooku, kde se rovněž vaše Fotografie týdne pravidelně objevují.

Z fotografií týdne jsme vybrali i 3 fotografie měsíce podle úspěšnosti na Facebooku.

Foto měsíce října 2017 – Helena Macenauerová: Cypřišová alej (343 liků)
Foto měsíce listopadu 
2017 – Jirka K: Toskánsko (297 liků)
Foto měsíce prosince 2017 – edab: Sova pálená (466 liků)

V článku se můžete podívat na fotografie, které jste v průběhu října, listopadu a prosince 2017 vyhodnotili jako nejlepší a přečíst si krátký rozhovor s jejich autory, pokud nám poslali své odpovědi na naše zvídavé dotazy. Kdo z autorů nestihl, může nám stále povídání o své fotce zaslat a my ho do článku rádi přidáme!

Autor: Helena Macenauerová
Název: Cypřišová alej
Foto týdne 2/10/2017 a Foto měsíce října

O fotografii: Fot­ka vznikla v září 2017 v Toskánku poblíž městečka Pienza. Podzimní zoraná pole mi přijdou ve srovnání s jarem více fotogenická. Když jsme toto místo objevili, měli jsme jen pár minut, než vše upadlo do stínu. Postavit stativy jsme už nestihli, museli jsme zvýšit ISO. Vrátili jsme se na toto místo druhé ráno na východ slunce, stíny už nebyly tak zajímavé.

Barvy na hnědých oraništích byly při zapadajícím slunci natolik krásné, že úprava potřeba nebyla. Trochu ořez, zaostření.

Technika: Tos­kánsko je především krajina na dlouhé sklo. Použila jsem Canon 6D MKII a dlouhý objektiv Sigma 200–500mm. Fotila jsem z ruky, tedy ISO vycházelo až 3200.

Autor: michal stoklasa
Název: Jesenné rána
Foto týdne 9/10/2017

O fotografii: Fo­tografia vznikla v jedno jesenné ráno pri návrate z jelenej ruje, kedže hmla bola veľmi výrazná jeleniu ruju sa mi preto nepodarilo nafotit. Cestou domou sa na nedalekom poli objavila líška, ktorá bola tak zaujatá ranným lovom, že mi dovolila sa priblížiť na pár metrov a venovala mi tento ufúľaný pohľad. Fotografia vznikla vďaka šťastnej zhode náhod :)

Technika: Canon 7D II, Canon 300mm 2.8 L USM + TC 1.4. V editore bola mierne potlačená hmla, vytiahnuté krivky a farby.

Autor: Mládek
Název: Kdo výše – souboj volavek
Foto týdne 16/10/2017

O fotografii: Fo­tografie vznikla 30. září 2017 po osmé ráno, kdy jsme čekal cíleně ve fotostanu na volavky bílé.

Celý souboj zachycuje série fotografií, které málem nevznikly, protože lovící (statické) volavky jsem již měl vyfocené a spíše jsem koukal, co kde lítá, když mě upozornil křik, že se něco děje. Souboj trval cca 8 vteřin a pak dělaly jako, že nic. Technická kvalita není nejlepší ale v tomto případě mi to ani nevadí. Už se těším na příští rok, že mi to zopakují a tentokrát budu lépe připraven :-)

Technika: Nikon D500 a objektiv Nikon 200–500mm. Použit stativ :-) a upravováno v Lightroom.

Autor: JosefG
Název: volavka popelavá 
Foto týdne 23/10/2017

Autor: Vlado Tjaruh
Název: … pokoj v sedle …
Foto týdne 30/10/2017

Autor: michal stoklasa
Název: Súboj 
Foto týdne 6/11/2017

O fotografii: Na podobné fotografie som čakal prakticky tri roky, odkedy sa venujem foteniu dravcov v jesennom a zimnom období. Tento rok som našiel výborné miesto, kde sa nachádza pomerne mnoho myšiakov, no na druhej strane málo potravy. Ak sa aj nejaká nájde, vyhráva pud sebazáchovy a myšiaky sa o potravu bijú často aj na život a na smrť.

Technika: Canon 7D II, Canon 300mm 2.8 L IS USM. V ediore boli urobené základné úpravy: vyváženie bielej, vytiahnutie kriviek a farieb.

Autor: Silva88
Název: Jeřáb královský
Foto týdne 13/11/2017

O fotografii: Sní­mek Jeřába královského vznikl v Keni, kde jsem vedl fotosafari v Národním parku Amboseli v roce 2012. Je to už dávno, ale do dneška mám v sobě zarytý ten pocit, kdy jsem toto úžasné zvíře viděl takhle zblízka ve volné přírodě poprvé, jak majestátně stál v buši. Kousek dál stál další jeřáb s mladým. Nebyli ani nějak plaší, když jsme se k nim přiblížili autem, tak se jen posunuli kousek dál od nás a dále se pásli.

Technika: Fotografie byla focena mým už starým fotoaparátem Canon 40D objektivem Canon 100‑400mm f/4,5‑5,6 l is usm do formátu RAW a v PC upraveno Adobe Photoshop CS6

Autor: Vendy Felixová 
Název: Sojka obecná
Foto týdne 20/11/2017

Autor: Jirka K
Název: Toskánsko
Foto týdne 27/11/2017 a Foto měsíce listopadu

Autor: Mládek
Název: Parukářka 
Foto týdne 4/12/2017

O fotografii: Vznikla na krmítku postaveném v lese.

Technika: Nikon D500 a Nikon 200–500mm, úprava Lightroom

Autor: fialový poustevník
Název: Sýkorka parukářka
Foto týdne 11/12/2017

O fotografii: Je z parku Štěpánka z Mladé Boleslavi. Chodím tam občas fotit veverky – letos se zde objevily parukářky. Jedna se mi do cesty připletla místo veverky. Focení je zde moc fajn, mohu doporučit. I když – poslední dobou tam chodí víc a více lidí. Ti se o ptactvo a roztomilé veverky tak svědomitě starají, že to pomalu začíná být znát na jejich figurách. Navíc teplá zima má na svědomí jejich malou chuť shánět jídlo, takže nyní nejsou moc vidět.

Technika: Foceno D 850 Sigma 150 – 600 mm S

Autor: Mládek
Název: Slípka bažanta
Foto týdne 18/12/2017

O fotografii: Foceno z fotos­tanu, cílené čekání na samce a přišla samička :-)  

Technika: Nikon D500 Nikon 200–500mm, úprava Lightroom

Autor: edab
Název: Sova pálená
Foto týdne 25/12/2017 a Foto měsíce prosince

O fotografii: Fot­ka byla pořízena 25.11. nedaleko Plzně na fotografickém kurzu Jiřího Míchala. Foceno při přistání sovy na kůl ohradníku, kdy se ještě nestačila srovnat a při tom pěkně pršelo.

Technika: Poří­zena bylo Canonem 5D mark4, objektiv 100–400 f4,5–5,6 L IS IIUSM. Žádná spec.technika focení, ale rychlý cvak, abych zachytil okamžik, který se mi líbil. Upraveno v Adobe Lightroom.


Jestli chcete, aby se i Vaše fotka stala Fotem týdne, neváhejte a začněte přidávat i své fotky do naší Galerie. Nejlepší fotky vybírají všichni návštěvníci pomocí hodnocení, po přihlášení se na FotoAparát.cz můžete fotky hodnotit i Vy! 

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • E.B.E
    E.B.E
    04.02.2018 21:34

    Co naplat, zvířátka a nevšední krajinky táhnou :-) Ještě že je tu kapku "hezčí" přehled, než na přední straně FA

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram