Test Minolta Dynax 4 - technický popis

Dynax 4 je cenově zajímavý fotoaparát, který nabízí většinu důležitých funkcí nutných pro kreativní fotografování a občas i něco navíc, co konkurence v dané třídě nemá. Fotoaparát vycházející z konstrukce o něco staršího modelu Dynax 5, může být určitě zajímavou alternativou pro začínajícího fotografa. Specialitou Minolty je mimo jiné i množství uživatelských funkcí, které nejlépe vyhovují vašemu fotografování.

Úvod

Minolta Dynax 5

Zrcadlovka Dynax 4 je jednodušší a levnější variantou o něco staršího modelu Dynax 5. Na první pohled se vzhledem téměř neliší, konstrukce je prakticky shodná, stejně jako filozofie ovládacích prvků. Dynax 4 je dle výrobce ve své třídě nejlehčí (315 g bez objektivu) a zřejmě i nejlevnější – se setovým objektivem Minolta 28–80 mm jej lze dnes pořídit za cenu 11 990,– Kč, pro tělo s objektivem AF 35–80 je cena stanovena na 10.990,– Kč. Ovládání přístroje může využívat jak mnoha automatických režimů, tak režimů částečně či plně manuálních, vhodných i pro pokročilé amatérské fotografy.

Všechny technické údaje naleznete v sekci FotoTechnika (odkaz pro Dynax 4 a pro Dynax 5), další informace k Dynaxu 4 viz aktualita k uvedení fotoaparátu na trh ČR. Pro srovnání zde naleznete také test na Dynax 5.

Konstrukce přístroje je provedena převážně z tvrzených plastů. Plastová je i objímka objektivu a vodící dráha filmu, zadní přítlačná deska a závit pro stativ jsou kovové. Napájení je řešeno dvěma 3V bateriemi typu CR2, což se může při častějším fotografování projevit na ekonomice provozu, zvláště pokud používáme interní blesk. V tom případě je asi vhodné dokoupit batery pack BP-200, určený pro osm baterií velikosti AA. Hledáček je opatřen plochou gumovou očnicí. Tu lze snadno sejmout a nahradit např. zaostřovací lupou či úhlovým hledáčkem.

Ovládání

Ovládání

Ovládací prvky jsou převzaty z modelu Dynax 5. Nahoře vlevo je umístěn hlavní otočný přepínač s centrálním tlačítkem FUNC, vpravo je LCD displej, v jehož blízkosti se nacházejí tlačítka přepínání kreativních programů, režimu posuvu filmu (samospoušť, série snímků…) a tlačítko programového resetu, nastavující přístroj do základního automatického režimu. Trochu vpředu je spoušť se dvěma jesně vymezenými polohami, vlevo od ní otočný přepínač. U palce pravé ruky jsou umístěna malá tlačítka pro fixaci expozice a zaostření SPOT a AF. Blízko bajonetu objektivu je umístěno tlačítko manuálního ostření. Bohužel chybí tlačítko pro kontrolu hloubky ostrosti. K modelu vybavenému datovou stěnou je možno použít dálkové IR ovládání, jinak je přístroj standardně vybaven konektorem pro kabelovou spoušť.

Hledáček

Hledáček

Hledáček je vybaven velmi kvalitní matnicí stejné velikosti jako u modelu Dynax 5. Na rozdíl od tohoto modelu však není vybavena světloemitujícími diodami v zorném poli, zobrazujícími aktivovaná ostřící pole. Dynax 4 ostří také pouze ve třech lineárně umístěných zónách, indikace jejich aktivace je provedena na zeleném displeji pod hledáčkem. V zorném poli hledáčku se nachází pouze černý rámeček vymezující oblast ostření.

Automatické zaostřování

Autofokus je oproti dražšímu modelu pouze tříbodový. Orientace bodů je lineární, prostřední prvek je křížový. Jednotlivé ostřící body se přepínají automaticky, pomocí otočného přepínače u spouště však lze sadno nastavit, který z nich má být aktivován trvale. Při špatných světelných podmínkách používá systém automatického ostření vestavěný blesk, pomocí kterého je nejprve scéna nasvícena sérií krátkých záblesků. Vlastní zaostřování je velmi přesné a hlavně rychlé, v režimu kontinuálního automatického ostření dovede sledovat i velmi rychle se pohybující objekty. Při plně manuálním zaostřování lze využívat indikaci správného zaostření na displeji v hledáčku.

Měření expozice

Pro měření expozice je přístroj vybaven multisegmentovým snímačem, skládajícím se ze čtrnácti voštinově uspořádaných prvků. Tento systém je prakticky beze změny převzat z modelu Dynax 5. Vlastní měření expozice probíhá v režimu integrálního vyvažovaného měření. Po stisknutí tlačítka SPOT se přepne na měření bodové. Pro měření při fotografování bleskem jsou využity čtyři středové segmenty. Měří se buď přímo nebo odrazem od filmového pásu. Při použití blesků řady D je pro měření využit systém ADI (Advanced Distance Integration), který zvyšuje kvalitu měření a snižuje vliv odrazivosti pozadí.

Transport filmu

Po uzavření zadního víka je film automaticky zaveden do přístroje. Fotoaparát je pak zajištěn proti nechtěnému otevření až do opětného převinutí filmu do kazety. Pro případ nenadálé události je však víko vybaveno pojistkou pro nouzové otevření. Na levé straně se pak nachází okénko, ve kterém lze snadno přečíst údaje na založené kazetě s filmem. Převíjení filmu je rychlé a poměrně tiché. Pomocí uživatelsky definovaných funkcí CUST je možno si nastavit, zda se film bude zpět do kazety navíjet automaticky ihned po nafocení posledního snímku, či až po zmáčknutí zapuštěného tlačítka pro zpětné převinutí filmu. Také lze definovat, zda se film zasune do kazety celý, či konec zůstane venku. Nebrání se pak např. střídání více filmů v jednom aparátu.

Závěrka

Přístroj je opatřen elektronickou lamelovou závěrkou s vertikálním chodem. Expoziční časy jsou od 1/2000 do 30 s.

Uživatelská nastavení CUST

Jednou z výhod Minolty Dynax 4 je možnost definovat chování fotoaparátu v typických situacích přesně dle zvyklostí uživatele.

cust 1 – priorita uvolnění závěrky
Můžeme si vybrat, zda se závěrka aktivuje až po kompletním dokončení ostření, či ihned po domáčknutí spouště.

cust 2 – zahájení zpětného převíjení
Zpětné převíjení se aktivuje automaticky ihned po dofocení filmu či až po zmáčknutí tlačítka.

cust 3 – konec exponovaného filmu
Zasunutí konce filmu po převinutí do kazety či nikoli.

cust 4 – paměť údajů DX
Toto nastavení umožňuje vypnout čtení citlivosti filmu z jeho DX kódu, případně trvale změnit určitou citlivost pro danou hodnotu kódu.

cust 5 – blokování závěrky
Umožňuje spouštění závěrky i bez založeného filmu.

cust 6 – funkce aretačního tlačítka zaostření na objektivu
Máme možnost stisknutím tlačítka aretovat automatické zaostření nebo stisknutím a přidržením aktivovat průběžné automatické zaostřování. Tuto funkci lze využívat pouze u některých objektivů, testovaný přístroj nebyl tímto tlačítkem vybaven.

cust 7 – přisvětlovací zdroj
Použití vestavěného blesku jako přisvětlovacího zdroje systému automatického zaostřování.

cust 8 – nastavení režimu P
Režim programové automatické expozice P má tři možnosti nastavení. V prvním případě nemůžeme ovlivňovat čas ani clonu, v ostatních můžeme otočným přepínačem ovlivňovat clonu (Pa) nebo čas (Ps).

cust 9 – funkce tlačítka AF
V prvním případě se po stisknutí tlačítka aktivuje bodové ostření, přičemž otočným přepínačem si můžeme vybrat, který ze tří segmentů se pro zaostření použije. Po uvolnění tlačítka bude opět aktivní široké zaostřovací pole. Druhá možnost nám umožňuje po stisknutí tlačítka aktivovat bodové či široké zaostřovací pole – zůstane aktivní i po uvolnění tlačítka. Ve třetím případě se vždy po stisknutí tlačítka aktivuje bodové či široké zaostřovací pole, zůstane aktivní až do dalšího stisku tlačítka AF.

cust 10 – funkce tlačítka SPOT
Můžeme si vybrat, zda bodové měření expozice bude aktivní při stisknutí a přidržení tlačítka, či zda se jedním stiskem aktivuje a druhým deaktivuje.

cust 11 – měření záblesků
Měření záblesku systémem ADI nebo za objektivem (TTL).

cust 12 – blokování závěrky bez objektivu
Při fotografování pouze tělem přístroje, např. při použití mikroskopu apod., je možno nastavit spouštění závěrky i bez nasazeného objektivu.

Příštím díl bude obohacen fotografiemi, které jsme získali při testování fotoaparátu v terénu.

Na realizaci testu se podílel:

Jirka Švejnoha

Děkujeme společnosti Minolta za zapůjčení fototechniky.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram