Fotografie týdne za 2. kvartál 2017 z naší FotoGalerie

Jako každé tři měsíce se opět vracíme k Fotografiím týdne, tentokrát za druhý kvartál roku 2017. Všem, jejichž fotografie se staly Fotem týdne na naší Galerii, gratulujeme! Zeptali jsme se autorů, zda nám ke svým fotografiím chtějí říci pár slov.

Nově z Fotografií týdne vybíráme i nejlepší fotografie měsíce podle úspěšnosti na Facebooku

Galerii fotek najdete v článku.

Druhý kvartál roku 2017 přinesl mnoho zajímavých Fotografií týdne. Tyto fotografie vybíráte přímo vy, čtenáři FotoAparát.cz svým hodnocením. Autorům fotografií, které se staly Fotografií týdne za tento kvartál, za celou redakci gratulujeme!

Foto týdne je každý týden vybíráno ze snímků v sekci Galerie zde na FotoAparát.cz, kde se také primárně zobrazuje; znát ho ale můžete také ze stránek FotoInstitut.cz nebo našeho Facebooku, kde se rovněž vaše Fotografie týdne pravidelně objevují.

Nově z Fotografií týdne vybíráme i nejlepší fotografie měsíce podle úspěšnosti na Facebooku.

Foto měsíce dubna 2017 – Urik: Liška (300 liků)
Foto měsíce května
 2017 –  Vendy Felixová: Modrá z Oblíku (497 liků)
Foto měsíce června 2017 – Ladislav Renner: – Okno do minulosti – (309 liků)

V článku se můžete podívat na fotografie, které jste v průběhu října, listopadu a prosince 2016 vyhodnotili jako nejlepší a přečíst si krátký rozhovor s jejich autory, pokud nám poslali své odpovědi na naše zvídavé dotazy. Kdo z autorů nestihl, může nám stále povídání o své fotce zaslat a my ho do článku rádi přidáme!

Autor: Urik
Název: Liška
Foto týdne 3/4/2017 a Foto měsíce dubna

Technika: Pentax K5, Sigma 50 –500

Autor: Zdenek Stránský
Název: Meruňka
Foto týdne 10/4/2017

O fotografii: Fotka vznikla na naší zahradě. Meruňky krásně kvetly, ale letos tady na jihu Moravy již 3 roky po sobě všechno pomrzlo, stejně jako sousedům v okolí. Takže žádný zajímavý (radostný) příběh.

Technika:  Pentax K-50 +Tamron 90/2,8

Autor: mobidick
Název: Kapička II

Foto týdne 17/4/2017

O fotografii: Již je to nějaký čas co jsem kapičku vyfotil tak jen krátce. Rád fotím makro a duben, kdy fotka vznikla, toho na focení moc není, tak mech je oblíbené téma.

Technika: Fotím Canonem D 60 a makro objektivem také od canonu. Fotky upravuji v Zoneru 17.

Autor: Vlado Tjaruh
Název: …vo vlnách reality …
Foto týdne 24/4/2017

O fotografii: Fo­tografia bola vyhotovená na Jarnom stretnutí fotografov na Južnej Morave 16.04.2017. Žiadna špeciálny fototechnika nebola použitá. Šťastie sme mali na pozadie, ktoré tesne pred fotením fantastický upravili traktoristi pre jarných prácach. Bola vyvolaná cez kameru RAW, klasický upravená. K fotografií sa viaže len spomienka na fantastických ľudí, ktorí tento fotozraz organizovali. Bolo to moje prvé fotenie Južnej Moravy a verím, že nie posledné. Dôvody sú snáď jasné, taká úžasná krajina sa nedá nefotiť.

Technika: Odfotil som to s Nikonom D810 a objektívom Nikkor 200–500 mm, f/5,6.

Autor: Jan Šmíd
Název: Odysea o jedné aleji II
Foto týdne 1/5/2017

O fotografii: Fo­tografie vznikla na jaře letošního roku na jižní Moravě. V podstatě jezdím na to samé místo již pátým rokem a konečně jsem se dočkal jak vhodného počasí, tak hlavně i ideálně upravených polí, resp. celkové barevné skladby fotografie. Jedná se, stejně jako i v případě mých ostatních fotografií, o panorama. Tentokráte složené z 5 podkladových snímků.

Určitě je fotografie upravena. Je totiž poměrně komické číst některé názory fotografů, kteří tvrdí, že svoje fotografie neupravují, protože chtějí divákovi přiblížit scénu tak, jak ji viděli. Ovšem dynamický rozsah čipů zrcadlovek a lidského zraku je diametrálně odlišný. Tedy to, co dokáže vnímat naše oko, čip rozhodně nedokáže. Proto je třeba fotografii upravit. Často skládám panorama i z různých expozic, abych právě přiblížil divákovi scénu tak, jak jsem ji viděl (zejména dynamicky náročné scény v protisvětle).

Fotografování na jižní Moravě si vždycky užívám, minimálně kvůli výbornému vínu. Takže zkombinovat fotografování a degustování vína mi přišlo ideální, a tak jsem přišel s novou koncepcí fotografických kurzů, kde se snoubí výklad o fotografii s výkladem o vínu. A samozřejmě fotografování s degustováním. Prostě „Fotovinobraní“. Nicméně mě u této fotografie potěšil její úspěch na mezinárodní úrovni. Panorama bylo zařazeno do „Editor´s Choice“ fotoserveru 500px.com, kde se do výběru dostane jen mizivé procento fotografií. Také byla publikována na prestižním fotoserveru 1×.com, pro který platí totéž jako u 500px. A v neposlední řadě bodovala i na soutěžích. Na „PRIX DE LA PHOTOGRAPHIE, PARIS“ (P×3) posuzovala porota na 200 tisíc fotografií od fotografů z 85 zemí světa a v kategorii Profesionál jsem získal s touto fotografií stříbrnou medaili a čestné ocenění. A na „Moscow International Foto Awards 2017 (MIFA)“ získala jižní Morava jednu zlatou a jednu stříbrnou medaili. Je potěšující vidět, že se v záplavě krajinářských fotek z nejatraktiv­nějších míst světa dokáže prosadit fotografie české krajiny.

Technika: Nikon D750 a Nikon 200–500mm f/5,6 E ED VR

Autor: Jiří Hlisnikovský
Název: Květnová inverze v Beskydech
Foto týdne 8/5/2017

O fotografii: Přes den pršelo, k večeru se začalo vyjasňovat a tvořit přízemní mlha. Tušil jsem, že by mohla vzniknout zajímavá situace, protože svítily hvězdy, Měsíc a tvořila se přizemní oblačnost. Vyšel jsem na jeden kopec v Podbeskydí, ovšem mlha se mezitím zvedla a zakryla hvězdy. Později klesla udělal jsem pár expozic. Při návratu zpět dolů jsem si všiml, že mlha zespoda osvětlená umělým osvětlením a shora Měsícem je docela zajímavá a narychlo jsem udělal 2 záběry, které jsem spojil do panoramy.

Šlo o vycházku za účelem pořízení fotografií. 

Technika: Canon EOS 70D, Samyang 2.0 16mm ED AS UMC, redhancer filtr, stativ, dálková spoušť.

Autor: P. Ouředník
Název: Vltavský luh

Foto týdne 15/5/2017

Autor: Vendy Felixová
Název: Když končí den
Foto týdne 22/5/2017

O fotografii: Fo­tografie vznikla na ostrově Helgoland, kam jsem se vypravila na FotoExpedici pořádanou Fotoinstitutem a vedenou Helenou Macenauerovou. Byl to pro mne splněný sen a nezapomenutelný zážitek, ke kterému přispělo pěkné počasí, krása přírody a neméně příjemné zázemí, organizace a bezva parta lidí. 

Technika: Fotila jsem Canonem EOS 7D Mark II s objektivem Canon EF 70–200 f/2,8 L IS II USM. 

Autor: Vendy Felixová
Název: Modrá z Oblíku
Foto týdne 29/5/2017 a Foto měsíce května

O fotografii: Jez­dím fotit na Oblík každý rok, mám ho moc ráda :) Fotky upravuji v Zoneru, nejsem zastáncem velkých úprav, snažím se fotit tak, abych upravovala co nejméně, maximálně trochu porovnat a oříznout. 
Technika: Foto jsem pořídila Canonem EOS 80D a nasadila jsem objektiv Canon EF 100mm f/28 L Macro IS USM.

Autor: Ladislav Renner
Název: – Okno do minulosti –

Foto týdne 5/6/2017 a Foto měsíce června

O fotografii: Fo­ceno v Lokti na podzim 2016 z Šibeničního vrchu – mého oblíbeného místa, odkud jsem poprvé fotil někdy před sedmi lety. Tehdy to nejen pro mne byly neokoukané záběry, neboť ani na internetu se mi nepodařilo vypátrat, zda se odtamtud vůbec dají udělat pěkné snímky. Na nějaké staré mapě jsem našel, že tam z ulice ČSA vede tuším žlutě značená turistická stezka. Notně vybledlá značka tam fakt ještě byla, ale cestička brzy zmizela v křoví. Nezbývalo mi, než se drápat na blind do prudké zarostlé stráně. Skalnaté místečko bez stromů, které bylo patrné i při pohledu z městečka, jsem našel ale celkem bez problémů a výhled stál opravdu za to.

V Lokti jsem zrovna ten den dopoledne dokončil zakázku spočívající v nafocení hradních interiérů a chystal se zpět na penzion pomoci své ženě s dětmi (máme dvě malé krásky, té mladší nebyl ještě ani rok). Za necelou hodinku jsme totiž museli vyrazit na vlak do více jak 200km vzdáleného domova. Místo toho (být zapáleným fotografem mě někdy samotného irituje :-) jsem poklusem zamířil k Šibeničáku zjistit, jak moc zarostl můj oblíbený výhled. Pevně přesvědčený, že tam v pohodě strefím, i když už jsem od té doby doma vyměnil 3× kalendář. Jenže někdejší pěšinka se vypařila a místo ní tam byla oplocená zahrada s rodinným domkem. Takže jsem to vzal jinudy na blind a začal se pracně škrábat do prudkého a hlavně dost zarostlého svahu. Čas rychle utíkal, nervozita stoupala a já už tušil, že svou vyhlídku asi nenajdu. A jestli nám nedejbože ujede vlak, tak to od ženy pěkně schytám! Už už jsem se to v zájmu zachování manželství zklamaně chystal otočit zpátky a… Ha! Díra mezi větvemi! Ne­byla to sice ta má vyhlídka, ale i tak to vypadalo slibně. Chvatně jsem udělal pár záběrů a šupem celý uřícený zpátky. Mobil mne už začal vyhrožovat několika zmeškanými hovory, samozřejmě všechny od mé drahé polovičky. Ještě lapajíc po dechu jsem jí volal, že to v pohodě stíhám :) Bylo to ovšem jako obvykle jen tak tak. Až jsem tomu skoro nemohl uvěřit, když jsem se o pár měsíců později dozvěděl, že se tato fotografie oficiálně stala Nejhezčí pohlednici ČR za rok 2017 a ještě získala Zvláštní cenu Asociace infocenter:-)

Technika: Nikon FF D600 + 24–70mm Tamron. Obyčejný jeden záběr bez stativu a v časovém presu. Standardní postproces v PS cca 10 minut (kontrast, lokální zesvětlení/ztma­vení, vyvážení barev).

Autor: Jiří Hlisnikovský
Název: Spojení pozemské a nebeské dráhy

Foto týdne 12/6/2017

O fotografii: Fot­ka vznikla 27. 8. 2017 krátce pod vrcholem Lysé hory ve výšce asi 1200 m. Vyrazil jsem na Lysou po 21 h s úmyslem vyfotit Mléčnou dráhu, protože bylo příznivé počasí, vysoká průzračnost atmosféry. Jde o panorama 2 × 4, spojení proběhlo v sw Microsoft ICE. Mírně bylo potlačeno světelné znečištění odečtením.

Technika: Canon EOS 70D, Samyang F2.0 16 mm, redhancer filtr pro potlačení světelného smogu, stativ, dálková spoušť

Autor: P. Ouředník
Název: Rokytská slať

Foto týdne 19/6/2017

Autor: xbajnox
Název: S úlovkom

Foto týdne 26/6/2017

O fotografii: Tak ako väčšinu víkendov, aj tento som sa rozhodol stráviť v prírode. Od skorého rána som prešiel obľúbené miesta. Všade však bola vysoká tráva a tak som sa vybral na jedno miesto, kde fotokolega Majo objavil líščiu noru. Zopárkrát sme tam už vyčkávali, ale bez úspechu. Sadol som si na kraj lesa do spleti konárov v trnkovom kríku. Nesedelo sa mi pohodlne. Od momentu ako som vstúpil do lesíka som registroval pohyb v korunách smrekov. Neskôr sa k pohybom pridali zvuky a už bolo jasné, že sa jedná o veveričku. S kamarátkou sa naháňali po stromoch len pár metrov nado mnou. Zamaskovaný som sledoval ako jedna z nich pomaličky schádza po kmeni na zem. Nemal som však dobrý výhľad. Stromy, halúzky a rôzna vegetácia mi bránili zaostriť. Vyčkával som na ten správny moment. Vtom skočila aj s orieškom na čistinku, kde som čakal líščatá. Urobil som zopár záberov. Potom ešte dva skoky a na chvíľu si sadla pod strom. To bol ten správny moment. “Cvak“ a už bola preč.

Na fotografovanie zvierat nie je potrebná žiadna špecifická technika. Znalosť prostredia v ktorom fotíte, kde je kedy aké svetlo, čo sa zaujímavé v danú dobu nachádza a hlavne rešpekt k prírode.

Na postproces využívam program Adobe Photoshop CC. Tam fotky „vyvolám“, následne podľa potreby odšumím/doostrím a vyexportujem.

Veľmi si toto nečakané stretnutie cením. Veveričiek u nás v posledných rokoch akosi ubúda. Ak sa človeku podarí nejakú vidieť, drvivou väčšinou sa jedná o tmavú formu, ktorá pomaličky začína prevládať nad týmito klasickými „ryšiakmi“.

Technika: Zvi­eratá fotím s Canon 7DmkII + Canon 400mm f5,6 USM. Samozrejmosťou je pevný statív, káblová spúšť a maskovacia sieť.

 

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram