Kdo používá pevnou padesátku od Nikonu se světelností f/1.4 a je s ní spokojený, může pokukovat po trošku lepší verzi – Nikkoru 58mm f/1.4. Důvodem je hlavně fakt, že ona „géčková jedna-čtyřka“ má na kontě už devět let, zatímco padesát osmička neoslavila ani čtvrté narozeniny. Z toho by mohl koukat zajímavý upgrade.

Úvod

Když nezkušený fotograf potká zkušeného, často uslyší jednu radu „Kup si pevnou padesátku.“ Je jedno, jestli to je Nikoňák nebo Canoňák. Pevná padesátka se stala základem pro vstup do výměny objektivů a hlavně pevných skel. Důvodem je především nízká cena a dobrá světelnost – nejčastěji f/1.8 u levnějšího modelu. Ten se prodává doslova za hubičku (ve světě objektivů) do pěti tisíc korun.

Koupě takového objektivu má význam hlavně pro majitele foťáků s čipem velikosti APS-C (DX). To protože se z ní stane portrétní sklo s přepočteným ohniskem 75 mm (80 mm u Canonu). Na Full Framu je nasnadě stejné použití, ale kombinace s nízkou ohniskovou vzdáleností nemaže tak hezky pozadí a navíc vyžaduje malou vzdálenost od snímaného objektu.

Proto se jako portrétní objektivy pro plnoformát označují až ty od ohniska 85 mm až po 135 mm. Pokud bychom chtěli Nikkor 58mm f/1.4 zařadit mezi širokoúhlé objektivy, také bychom narazili. Jako širokoúhlé se označují objektivy do 28 mm, teoreticky ještě 35mm objektivy. Kam tedy patří?

Během testování jsem tento problém celkem hodně řešil. Zkusil jsem portréty. Ano, umí je, ale práce s objektivem s vyšším ohniskem je příjemnější. Na krajinky má moc malý úhel záběru, na makro zase nedostatečnou minimální zaostřovací vzdálenost – 58 cm. V podstatě mně osobně „sedlo“ jen jediné řešení – jako portrétní sklo pro APS-C.

V takovém případě nabídne přepočtené ohnisko ideálních 87 mm. Jelikož se jedná o objektiv pro Full Frame, nižší formát využívá středovou plochu čoček, která poskytuje nejlepší optickou kvalitu. Také zmizí problémy s vinětací a zlepší se zkreslení.

Testováno na:

  • Nikon D610

Poznámka – všechny pořízené fotografie byly vyfoceny bez zapnutých korekcí (vinětace, zkreslení) ve foťáku. Ani v postprocessingu jsem tyto chyby neopravoval. Všechny fotky byly vyvolány z RAWu.

Design a ergonomie

Už na pohled je patrné, že je objektiv plastový. To se ale pozitivně podepíše na hmotnosti. I když se jedná o sklo se světelností f/1.4, na první pohled to tak možná ani nevypadá. Hmotnostně ani rozměrově není o moc větší než oblíbená padesátka od Nikonu – a teď myslím tu úplně základní se světelností f/1.8 ve verzi G.

Na těle se nachází jeden pogumovaný ostřící prstenec, a to téměř na konci objektivu. Naopak blíže k tělu fotoaparátu nalezneme stupnici zaostřené vzdálenosti a přepínač manuálního a automatického ostření. Tedy vše se týká ostření.

Jako všechny ostatní moderní Nikkory, i tento umožňuje manuálně zasahovat do automatického ostření. Přepnutí na „M“ znamená plný manuál. A i v tomto modu lze ostřit přesně a rychle. Ani hloubka ostrosti není natolik malá, že by bylo obtížné s objektivem ostřit ručně.

Při ostření se přední člen mírně pohybuje, jenže je hodně zapuštěný v těle objektivu. Takže i přes pohyb není nikdy náchylný na odření, ale ani na otisky prstů nebo odlesky.

Parametry:

  • zařazení: pevné sklo, střední ohnisko
  • formát: FX
  • ohniska: 58 mm
  • clona: f/1.4–16
  • počet lamel clony: 9
  • úhel záběru na FX: 40°50‘
  • zvětšení: 0,13×
  • minimální zaostřitelná vzdálenost: 58 cm (počítáno od snímacího čipu)
  • konstrukce: 9 optických členů v 6 skupinách; 2× asférický člen, Nano Crystal Coat
  • ostření: Silent Wave Motor (vnitřní)
  • závit na filtry: ano, neotáčí se, 72 mm
  • rozměry: 85×70 mm (maximální průměr × délka)
  • hmotnost: 385 g

Nikon 58mm f/1,4G AF-S lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Nikon AF-S 50mm f/1,8G lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Sigma 50mm f/1,4 DG HSM Art Nikon lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Tamron SP 45mm f/1,8 Di VC USD Nikon lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    07.08.2017 08:43

    Je to pokus o sklo s "charakterem", měkčí kresba a krémový bokeh. Taková reminiscence na Noct-Nikkor 58...

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Autor
    10.08.2017 14:58
    Reaguje na Jakub Súkeník 07.08.2017 08:43:

    "Je to pokus o sklo s "charakterem", měkčí kresba a krémový bokeh. Taková..." - zobrazit celý komentář

    Já nevím... Třeba já jsem viděl mnohem více charakteru v 105mm f/1.4 od Nikonu. Možná to bude v tomto případě hodně subjektivní. Kdybych ale hledal sklo s opravdovým charakterem - a teď myslím se vším všudy - pořídil bych si Zeiss.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram