Fotografie týdne za 1. kvartál 2017 z naší FotoGalerie

Tradičně se formou článku vracíme k Fotografiím týdne za uplynulé čtvrtletí - první kvartál 2017. Všem, jejichž fotografie se staly Fotem týdne na naší Galerii, gratulujeme! Zeptali jsme se autorů, zda nám ke svým fotografiím řeknou několik slov.

Nově z Fotografií týdne vybíráme i nejlepší fotografie měsíce podle úspěšnosti na Facebooku

Galerii fotek a informace ze zákulisí jednotlivých snímků naleznete v článku.

První kvartál roku 2017, tedy měsíce leden, únor a březen, přinesly opět množství zajímavých Fotografií týdne. Tyto fotografie vybíráte přímo vy, čtenáři FotoAparát.cz. Rozhoduje jen a pouze vaše přízeň – a vaše hodnocení. Autorům fotografií, které se staly Fotografií týdne, za celou redakci gratulujeme!

Foto týdne je vybíráno ze snímků v sekci webu Galerie, kde se také hlavně zobrazuje; znát ji ale můžete také ze stránek FotoInstitut.cz nebo našeho Facebooku, kde se rovněž vaše Fotografie týdne objevují.

Nově z Fotografií týdne vybíráme i nejlepší fotografie měsíce podle úspěšnosti na Facebooku

V článku najdete přehled všech fotografií týdne za I. kvartál roku 2017. Autory jsme také požádali, jestli nám ke své fotografii chtějí napsat pár slov – jak vznikla, jaká technika byla použita, příběh za fotografií… V případě, že si našli chvilku, odpovědi si můžete přečíst u dané fotografie. Všem děkujeme!

Pokud někdo z autorů nestihl své odpovědi poslat, může tak stále učinit – informace k fotografii rádi doplníme!

Fotografie Týdne I/2017 chronologicky:

Autor: Fero Gomboš
Název: Bazilika
Foto týdne 2/1/2017

O fotografii: Niekoľko dní počas týždňa bola inverzia a pekná námraza na stromoch, preto keď nadišiel víkend vybral som sa spoločne s ďalšími dvoma fotografmi do Ulože. Po príchode na miesto, odkiaľ sa dá fotografovať tento pohľad, už dvaja fotografi tam stáli. Je to mala medzera v poraste a tak tam bola trochu tlačenica. Pri východe slnka sa obloha pekne farbila, no trvalo to len veľmi krátko.

Technika: Canon 6D, EF70–200mm f/4L USM 135mm /ƒ/9 / 1/6s / ISO 100.
Fotografia nijako extra nebola upravovaná len bežné vyvolanie z RAWu.

Autor: Franta Křivan
Název: NPR Labský Kaňon
Foto týdne 9/1/2017

O fotografii: Sní­mek Labského kaňonu jsem pořídil na Nový rok, těsně před západem slunce.
Nic zvláštního, prostě jsem se šel projít – „jak na Nový rok, tak po celý rok“. :-)

Snímek je (byl) k vidění na výstavě v galerii OC Pivovar Děčín (do konce dubna 2017).

Technika: Foceno Pentaxem K-3II, objektiv Pentax 12–32 /f4. Snimano pomocí režimu HDR (auto), který aparát nabízí. Následné úpravy v pc jsou jen běžné – základní a to pomocí Lightroom CC.

Autor: Zdenek Stránský
Název: Paní rehková
Foto týdne 16/1/2017

O fotografii: Do­brý den, fotka vznikla na mojí zahradě, kde rehkové každý rok hnízdí ve dvou budkách na jabloních. Tato je již z období krmení mladých hladovců.

Autor: Milan Kapusta
Název: V zamate
Foto týdne 23/1/2017

O fotografii: Fo­tografia „V zamate“ vznikla v lete roku 2013, keď sme sa spolu s mojim parťákom a dobrým kamarátom Petrom Králikom vybrali do Richmond royal parku v Londýne pozrieť ako rastie jeleňom parožie (v tom čase sme obaja žili v Anglii).

Technika: Fotil som ako obyčajne s Canon EOS 7D a objektívom Canon EF 100–400 f/4.5–5.6L IS USM.

Foto bolo upravované vo Photoshope – z raw do tiff, odšumené v Neat image, prevedené na jpeg, zmenšené a doostrené.

Autor: krafra
Název: počítá
Foto týdne 30/1/2017 a Foto měsíce ledna

O fotografii: Fo­tografie vznikla při fotografování na krmítku a jelikož podobných záběrů je spousta, tak hledám vždy něco nového, zajímavého, nebo vtipného. Snažím se, aby fotografie nebyla jen statická a podle rekce čtenářů se to alespoň částečně podařilo. Někdy se takový záběr podaří během několika minut a jindy třeba nasnímáte spoustu záběrů a stále to není ono a až po několikadenní námaze dosáhnete vytoužené fotografie.

Technika: Canon

Autor: krafra
Název: Vyhrál …
Foto týdne 6/2/2017

Autor: Karla Milcová
Název: Hradčany z Vyšehradu
Foto týdne 13/2/2017

O fotografii: Fot­ka vznikla 5. února 2017 při vycházce na Karlov, Nuselský most a Vyšehrad cca od poledne do západu Slunce něco po sedmnácté hodině. Samotná fotka z toho v 15:54. Fotek tam vzniklo víc, něco na Bastionu na Karlově, ve Ztracence, kolem Nuselského mostu a samozřejmě nejvíc na Vyšehradě. Některé fotky z toho dne z Vyšehradu jsem vložila na FA. 

Žádný zvláštní příběh se nestal. Na Vyšehradě jsem strávila celé odpoledne do večera, čekala na příhodné světlo i na západ Slunce. Samotná fotka je pořízená z vyhlídky od Knížecího paláce. A je jedna ze dvou expozic, ta druhá je s železničním mostem, který mi u pohledu na Hradčany byl nadbytečný.

Technika: Nikon D3100 s objektiv AF- NIKKOR 55–300mm 1:4.5–5.6 G.

Program expozice – s preferencí clony, režim expozice – automatická, režim měření – bodový. ISO 200, čas 1/250s., clona 6,3, ohn. vzdálenost 102,00 mm.

Fotografie byla upravena v Zoner Photo Studio 17, a to především ořez (bylo zbytečně moc oblohy) a mírné doostření po ořezu.

Autor: Stanislav Marko
Název: Flying dog
Foto týdne 20/2/2017 a Foto měsíce února

O fotografii: Fo­tografia Flying dog vznikla jedno víkendove rano, na prechadzke s nasimi psami. Cestou lesom sme prechadzali uzkou cestickou, na konci ktorej bolo pole. Toto miesto sa mi hnede zapacilo a poziadal som priatelku aby zobrala psov kusok dalej a nasledne som zapiskal a hned utekali za mnou. Ja uz som bol s fotakom pripraveny na zemi a fotil. Asi na treti krat sa podarila tato fotografia, ktora sa mi zadala najskor vhodna do kosa, kedze mi chlpok usla ostrost na brucho, ale v tej rychlosti ako „letela“ to bol aj tak super moment.

Uprava bola uplne minimalna, kontrast, expozicia a troska sa doladili farby. 

Technika: Canon EOS 70D, Canon EF 70–200 f2.8 L IS II USM 

Autor: Martin Velíšek 2
Název: Šumava – ze Sedla
Foto týdne 27/2/2017

O fotografii: Fo­tografie byla pořízena 17. 12. 2016 z rozhledny Sedlo na Šumavě.

Technika: Byla pořízena fotoaparátem Canon EOS-7D a objektivem Canon EF 17–40 F4 L IS USM za použití polarizačního filtru.

Autor: copan
Název: Belle Tout lighthouse
Foto týdne 6/3/2017 a Foto měsíce března

Autor: JosefG
Název: chřástal vodní
Foto týdne 13/3/2017

Autor: Montypeter
Název: Dvojka
Foto týdne 20/3/2017

O fotografii: Fo­to vzniklo při každoročním foto-výletu na koniklecovou louku. Každoročně tam chodím fotit louku plnou konikleců a každý rok vznikají hezčí a kvalitnější snímky snad i díky lepší a kvalitnější technice :-)

Technika: Nikon D 7200 a starý manuální objektiv Helios 44–2 2/58mm
Klasické základní úpravy v Zoneru a dobré světlo :-)

Autor: JosefG
Název: jespák křivozobí
Foto týdne 27/3/2017

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram