Nové Sony Xperie XZ umí slow-motion video o 960 fps

Sony uvedlo dva nové vrcholné fotosmartphony – Xperii XZs a XZ Premium. Jejich hlavním lákadlem je 3vrstvý snímací čip, který dokáže zaznamenat video o maximální snímkovací frekvenci 960 snímků za sekundu při rozlišení 720p.

Oba telefony jsou identické po stránce fotoaparátů, hlavní rozdíl mezi nimi je použitý procesor a obrazovka. Lépe vybavenější Xperia ZX Premium disponuje 5,5“ displejem se 4K rozlišením a procesorem letošních vlakových lodí – Qualcomm Snapdragonem 835. Xperia XZs má „jen“ Full HD displej o úhlopříčce 5,2 palce. V útrobách potom tiká procesor loňských vlajkových lodí Snapdragon 820. Ke společné výbavě ještě patří 4 GB RAM nebo Android 7.0 a samozřejmě fotoaparáty.

Zadní snímač má rozlišení 19 Mpx, velikost čipu je 1/2.3“, nicméně podstatné je, že Sony použilo nový 3vrstvý čip, který umožňuje velmi rychlé snímání. Toho využilo hlavně u videa, jelikož oba telefony nabídnou zpomalené video při 960 snímcích za vteřinu. Sony funkce čipu pěkně demonstruje na videu.

Telefon dále umí nahrávat video v maximálním rozlišení 4K. Snímač ještě disponuje 5osou stabilizací obrazu, o správné barvy se stará RGBC-IR senzor a po softwarové stránce Sony vylepšilo například režim panorama.

Optika zadního foťáku má 25mm přepočtené ohnisko a clonu f/2.0, což je dnes dobrým standardem u fotomobilů. Na zadní straně telefonu nejsou jen klasické diody na přisvícení, ale nachází se tam ještě laserové ostření, které by mělo napomoct k mnohem rychlejšímu a přesnějšímu ostření. Není to žádnou velkou novinkou, LG už podobný systém na telefonu představilo před páru lety.

Zastavíme se ještě u předního snímače, jehož rozlišení činí 13 Mpx, velikost snímače je 1/3.06”. Zajímavější hodnota je přepočtené ohnisko – 22 mm. To je ultraširoké a důvodem jsou zřejmě tzv. „groupies“, tedy hromadná selfíčka.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram