V dalším redakčním testu jsme se zaměřili na kategorii jednookých zrcadlovek. Tentokrát vám představíme jeden z nejprodávanějších fotoaparátů značky Nikon - F65. Fotoaparát byl podroben pečlivým zkoumáním našeho týmu a důkladnému otestování v terénu. O výsledcích testu se dočtete v následujícím článku.

Nikon F65

Fotoaparát Nikon F65 je nejlevnějším modelem AF zrcadlovek Nikon. Svojí cenou /okolo 14.000,– Kč včetně objektivu 28–80/ se řadí mezi fotoaparáty určené především zákazníkům, kteří hledají méně náročnou jednookou zrcadlovku s jednoduchou obsluhou. Vybavení přístroje je velmi dobré, na rozdíl od předchozích modelů je již k dispozici vícenásobná expozice, kontrola hloubky ostrosti i vícebodový autofokus.

konstrukce

pohled shora

Tělo Nikonu F65 je dobře zpracováno. Povrchové úpravy a potah umožňují pohodlné držení těla v pravé ruce, aniž by prsty po fotoaparátu sklouzávaly. Cenová kategorie fotoaparátu má samozřejmě za následek nahrazení převážné většiny kovových dílů plasty. Jedinou kovovou částí na tomto fotoaparátu je bajonet. Přestože je tělo velice lehké (395g), působí vcelku solidním dojmem, jediná věc, kterou konstruktéři nemuseli obětovat, je kovové vedení filmu. Naopak paradoxně se může jako nevýhoda projevit kovový bajonet objektivu. Setové objektivy, které se k přístroji dodávají (28–80 a 75–300 řady G) jsou totiž vybaveny plastovým bajonetem. Budete-li tedy častěji měnit objektivy, tak dojde díky kombinaci kovový bajonet na těle fotoaparátu – plastový na těle objektivu – k rychlejšímu opotřebení bajonetu objektivu, než kdyby fotoaparát byl vybaven bajonetem plastovým.

ovládání

Battery Pack MB-17

Nikon F65 díky své konstrukci a menšímu tělu patří mezi nejlehčí zrcadlovky ve své třídě. Umístění většiny tlačítek je řešeno tak, aby uživatel měl co nejrychlejší a nejpohodlnější přístup ke všem funkcím fotoaparátu. Méně dostupnými se zdála tlačítka pro volbu hloubky ostrosti a nastavení ostřících segmentů. Zvláště pro ty, kteří mají větší ruce a prsty. Tlačítko hloubky ostrosti se nachází pod spouští nedaleko objektivu. V testu jsme fotografovali klasickou formou, kdy jsme položili ukazováček pravé ruky na spoušť a prostředníčkem se snažili aktivovat hloubku ostrosti. Pro silnější prsty je však tento postup dosti křečovitý. Bohužel AF reflektor se nachází mezi již zmíněným tlačítek hloubky ostrosti a spouští. Logicky tak docházelo k zaclonění AF senzoru při každém pokusu o zmáčknutí tlačítka hloubky ostrosti. Dalším méně zdařile umístěné tlačítko bylo manuální nastavení ostřících zón. Tlačítko se nachází vlevo od objektivu. Pokud jste zvyklí levou rukou držet objektiv tak, že palec směřuje směrem pod objektiv, musíte tlačítko aktivovat ukazováčkem, což se zase ukázalo dosti nedostupné pro větší ruce. Pokud však ovládáte objektiv levou rukou, přičemž palec máte opřený na horní části objektivu dostanete se tak do problému. Nepřišli jsme na to jakým prstem tlačítko aktivovat. Domníváme se že designéři neumístili tlačítko hloubky ostrosti a ovládání ostřících zón na zadní část těla fotoaparátu z finančních důvodů. Bylo by to totiž konstrukčně nákladnější. Zbylá tlačítka jsou ovládána prsty pravé ruky. Programové otočné kolečko se otáčelo plynule bez jakýchkoliv problémů. Amatérští fotografové nejvíce využijí motivových programů a pokročilejší uživatelé ocení možnost manuálního nastavení. Obecně můžeme říci, že seznámení se s ovládáním bylo rychlé a po jisté době se stalo intuitivním, aniž by uživatel musel jednotlivé funkce fotoaparátu hledat. Při používání objektivu 75–300 mm a z důvodu malých rozměrů těla fotoaparátu doporučujeme použít battery pack MB-17. Tato kombinace nám zajistí nejenom pevné a jistější držení těla, ale také úsporný provoz akumulátorů (standardně jsou k napájení fotoaparátu využívány 3V lithiové baterie CR2, které jsou dražší).

hledáček

Nikon F65

Hledáček (viz článek) je vybaven dioptrickou korekcí malého rozsahu pro doladění menších chyb zraku. Pro větší korekci lze dokoupit korekční čočky. Hledáček je poměrně snadno přehledný i pro uživatele brýlí, matnice je velice jasná. Hledáček zobrazuje 89% skutečného pole. Údaje jsou zobrazovány na zeleném displeji pod obrazem, celkově rychlou orientaci zpomaluje pouze indikace aktivního AF pole, která není v zorném poli, ale na displeji. Ve velkém množství zobrazovaných funkcí nám chybělo počítadlo snímků. Displej v hledáčku zobrazuje indikaci zaostření, aktivní zaostřovací pole, čas, clonu, světelnou váhu/míru korekce expozice, symbol korekce expozice a symbol blesku (připravenost k záblesku, doporučení použití blesku, záblesk na plný výkon).

kompatibilita objektivů

Drobnou nevýhodou by mohla být absence AI-systému přenosu clony, což ztěžuje použití starších manuálních objektivů Nikon, kde nepracuje měření expozice. U přístroje této cenové relace se však nepředpokládá častější výměna objektivů, natož použití objektivů s manuálním ostřením. Bajonet Nikon AF je kompatibilní s objektivy řady G, se všemi řadami AF objektivů Nikon, kromě objektivů pro Nikon F3 AF a objektivů nevyhovujících rozměrově.

autofokus

Pětibodový dynamický autofokus dociloval poměrně rychlého zaostření po lehkém zmáčknutí tlačítka spouště. Přepínání mezi režimy Single a Servo je bohužel pouze automatické. Fotoaparát je vybaven pomocným AF reflektorem, který současně slouží jako indentifikace chodu samospouště. Jeho dosah je poměrně malý – 3m. Překvapením bylo zjištění velmi rychlého ostření s objektivy řady AF-S a VR. Jedinou nevýhodou bylo složité manuální nastavení ostřících polí. To je možné volit pouze stiskem tlačítka na levé straně od objektivu a současným otáčením centrálního kroužku u spouště. V režimu všech zapnutých ostřících bodů, tedy v dynamickém módu, fotoaparát zaostřoval vždy na nejbližší objekt k fotoaparátu za pomoci jednoho či více senzorů.

měření expozice

Moderní 3D Matrix měření expozice je zonální měření expozice s orientací na zaostřenou vzdálenost. Bodové měření expozice nelze v této kategorii očekávat. Expozice se měří v celkem šesti zónách. V hledáčku fotoaparátu je možné sledovat na zeleném displeji, jaká jsou aktuální ostřící pole – na aktivní pole je orientováno vyvažování expozice. Nejde však o selektivní měření jednotlivými zónami polí měření expozice, ale o měření celoplošně vyvažované, přičemž největší důraz je kladen na aktivní zaostřovací pole (zaostřený předmět). Integrální měření se zdůrazněným středem pracuje pouze v manuálním expozičním režimu. Expoziční režimy jsou standardní – tedy čtyři klasické režimy P, A, S, M a motivové programy. Trochu nešikovná je provázanost sériového snímání (2,5 obr./s) pouze s motivovým programem Sport. Matrixové měření v našem testu prošlo jako velmi přesné, avšak rozdělení do řady po 1/2 clony se zdálo nevýhodné pro použití diapozitivního materiálu.

transport filmu a závěrka

Nikon je vybaven standardní elektronickou lamelovou závěrkou s vertikálním chodem. Rozsah časů od 30s do 1/2000s je dostačující, výhodou pro dlouhé expozice může být čas T. K dispozici je dále korekce expozice a expoziční řada tří snímků. Provoz expoziční řady bracketingu je však nefunkční při použití blesku. Samozřejmostí fotoaparátu je velmi dobře utlumené zrcadlo. Chod závěrky a motorový posun filmu je tichý. Pohyb filmu je řízen IR čidlem a neumožňuje použití filmu pro infračervené světlo. Při vynucené volbě automatického převinutí filmu zpět do kazety dojde k navinutí celého filmu. Převinutí celého filmu (36 expozic) nám trvalo celkem 17 vteřin což je jen o dvě vteřiny déle než u Nikonu F80.

vestavěný blesk

Přístroj je vybaven vestavěným bleskem se směrným číslem 12 a vyzařovacím úhlem postačujícím pro práci s objektivem 28mm. Díky kompaktním rozměrům těla může při použití rozměrnějších objektivů blesk vinětovat. Synchročas pro blesk je pouze 1/90s, což je pro vyjasňování při denním světle dost málo. Kupříkladu při použití filmu s citlivostí ASA 100 s objektivem f/2,8 dosáhnete maximálního záblesku pouze do vzdálenosti 4,2 metru. Při práci s bleskem nelze použít sériové snímání. Při eventuálním /spíše teoretickém/ použití objektivu se stabilizátorem je během nabíjení blesku stabilizátor odpojen. S adaptérem SU-4 lze provádět TTL ovládání více blesků. Přístroj je vybaven standardní TTL zábleskovou automatikou v manuálním režimu a Matrix měřením vyvažovanou vyjasňovací automatikou v ostatních expozičních režimech. Blesk se aktivuje sám při jakýchkoliv automatických a motivových funkcích, redakce by uvítala možnost centrálního vypnutí blesku i pro motivové funkce. (Toto nastavení jsme však v této cenové kategorii neočekávali).

nastavení citlivosti filmu

LCD displej

Při použití filmu bez DX kódu dojde k automatickému nastavení na ISO 100 – to by mohlo být nevýhodou při cílené expozici filmu na jinou než nominální citlivost (PUSH, PULL proces), takovéto využití přístroje dané cenové relace se však nepředpokládá. Push a pull proces je tedy možné docílit pouze nastavením korekce expozice (EV číslo – exposure value).

dálková spoušť, samospoušť

Samospoušť (viz článek) má interval 10 vteřin. Jedinou signalizací samospouště je problikávání AF reflektoru. Bohužel samospoušť je třeba aktivovat vždy před každou další expozicí – vypíná se automaticky po pořízení jednoho snímku. Připojení drátěné spouště není možné. K přístroji je možné dokoupit pouze dálkovou bezdrátovou spoušť. Senzor je umístěn pod tlačítkem spouště v čele těla fotoaparátu.

programové funkce

Ovaldač programů

Hodnoty expozičních časů a clon jsou přehledně zobrazovány jak v hledáčku tak i na LCD displeji. Chod otočného kolečka volby programů je plynulý. Motivové programy slouží k rychlému použití pro začátečníky a amatérské uživatele. Motivové programy jsou rozděleny na fotografování těchto témat: noční fotografie, pohyb (sport), makro, portrét a krajina. Při volbě makro dojde k maximálnímu zaclonění, aby uživatel pořídil snímek s co největší hloubkou ostrostí. Název funkce „makro“ je proto pouze obrazný. Mimo tyto přednastavené programové funkce ocení pokročilejší uživatelé možnost samostatné volby expozičních časů a clony. To umožňují programy S, A a M. „S“ program disponuje nastavením expozic s prioritou času. „A“ funkce naopak prioritou clony. Prostřednictvím manuálního módu „M“ dosáhnete plynulého volení jak expozičních časů tak i clonových čísel. Expoziční časy a clonová čísla se v manuálním režimu nastavují centrálním otočným kolečkem spolu s tlačítkem +/-. Kontrola správné expozice je poté zobrazena na stupnici světelné váhy.

setové objektivy

setové objektivy

Nikon F65 je standardně nabízen se setovým zoom objektivem 28–80 mm. Při koupi se můžete rozhodnout dokoupit transfokátor 70 – 300 mm, který je prodáván v setu za zvýhodněné ceny. Celkově tak představují vyvážený pár objektivů, které na sebe navazují vhodným rozpětím ohnisek 28–300 mm a jsou dostatečné pro většinu fotografické práce v této kategorii objektivů. Objektivy Nikkor typu G byly představeny v srpnu 2000. Objektivy poznáte podle toho, že nemají prstence na ovládání clony. Oba setové objektivy, které jsme testovali jsou kompatibilní s fotoaparáty Nikon F5, F100, F80, F60, F50, Pronea 600i, Pronea S a Nikon D1. Objektivy bohužel fungují pouze v módu priority času nebo automatické expozice s fotoaparáty F4, série F90, F70, série F-801 a F601M.

Nikkor AF-G f/3,3 – 5,6/ 28–80 mm

Nikkor 28-80

Objektiv (viz článek) Nikkor 28–80, typu G váží 195 g a jeho přednosti využijí všichni fotografové hledající kompromis mezi objektivy se středním rozsahem ohnisek. Širokoúhlý objektiv se může uplatnit při krajinářských či dokumentárních snímcích. Ohnisko 80 mm je ideální pro portrétní fotografii. Nejkratší zaostřovací vzdálenost je 0,35m. Objektiv je vybaven okrouhlou sedmilamelovou clonou. Rozsah clony je f3,3 – 38. Průměr filtru je 58 mm.

Nikkor AF-G f/4 – 5,6/70 – 300 mm

Nikkor 70-300

Objektiv 70 – 300 se nám jevil jako lehký kompaktní teleobjektiv, vhodný pro širokou skupinu fotografů. Prstenec zaostřování měl plynulý chod a dosahoval rychlých změn všech dostupných ohniskových vzdáleností. S objektivem můžete fotografovat do minimální vzdálenosti 1,5 m. Objektiv váží 470 g a je vybaven devítilamelovou clonou. Podobně jako objektiv 28–80 nemá clonový prstenec a clona se nastavuje elektronicky prostřednictvím těla fotoaparátu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    05.11.2001 16:57

    Tomu říkám kvalitní a podrobný test. Škoda, že jich není zatím více...

  • R. Marx
    R. Marx
    14.11.2001 17:02

    Jo, dobrá práce, takhle by testy meli vypadat. Jen tak dál a více . Díky

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram