Fotografie týdne za 4. kvartál 2016 z naší FotoGalerie

Jako každé tři měsíce se opět vracíme k Fotografiím týdne, tentokrát za čtvrtý kvartál roku 2016. Všem, jejichž fotografie se staly Fotem týdne na naší Galerii, gratulujeme! Zeptali jsme se autorů, zda nám ke svým fotografiím chtějí říci pár slov.

Galerii fotek najdete v článku.

Čtvrtý kvartál roku 2016, přinesl mnoho zajímavých Fotografií týdne. Tyto fotografie vybíráte přímo vy, čtenáři FotoAparát.cz svým hodnocením. Autorům fotografií, které se staly Fotografií týdne za poslední kvartál loňského roku, za celou redakci gratulujeme!

Foto týdne je každý týden vybíráno ze snímků v sekci Galerie zde na FotoAparát.cz, kde se také primárně zobrazuje; znát ho ale můžete také ze stránek FotoInstitut.cz nebo našeho Facebooku, kde se rovněž vaše Fotografie týdne pravidelně objevují.

Od příštího kvartálu budeme z Fotografií týdne vybírat také Fotografie měsíce.

V článku se můžete podívat na fotografie, které jste v průběhu října, listopadu a prosince 2016 vyhodnotili jako nejlepší a přečíst si krátký rozhovor s jejich autory, pokud nám poslali své odpovědi na naše zvídavé dotazy. Kdo z autorů nestihl, může nám stále povídání o své fotce zaslat a my ho do článku rádi přidáme!.

Fotografie Týdne IV/2016 chronologicky:

Autor: JosefG
Název: Pisík obecný
Foto týdne
3/10/2016
 


Autor: Ladislav Dzivjak
Název: Pohľad
Foto týdne
10/10/2016
 

Autor: donbas
Název: Dlouhá chvíle
Foto týdne
17/10/2016
 


O fotografii: Fotka vznikla v květnu 2015 v podhůří Jeseníků v místě, kam jsem cíleně chodil ve snaze pořídit snímek a pozorovat mladé lišky. 

Rád pozoruji a fotím dění v přírodě svého okolí. Již v zimě jsem měl štěstí a pozoroval páření lišek v dané lokalitě. Na jaře se mi pak podařilo nevšední únorový zážitek umocnit tím, že jsem našel noru, ve které liščí pár vyvedl mladé. Ovšem přístup k noře byl velmi svízelný a téměř nemožný bez toho, aby mě zvěř viděla nebo slyšela. Až na třetí pokus se mi povedlo dostat se na fotitelnou vzdálenost trpělivým postupným přibližováním zarostlou pasekou…Odměnou mi pak byly nejen snímky roztomilé mladé šelmičky, ale i krásné pozorování jejího přirozeného chování na zápraží svého domova;o)

Technika: Canon 50D + Canon 100–400/4,5–5,6 L IS USM
Úprava v editoru jen lehce v úrovních.

Autor: Zdenek Stránský
Název: Kreuzenstein
Foto týdne
24/10/2016
 


O fotografii: Jelikož mám rád středověké hrady a gotiku, rád jsem využil možnosti a jel se s kamarády podívat do Dolního Rakouska na hrad Kreuzenstein. Je to jeden z nejhezčích hradů, jaké jsem viděl, počasí se taky vydařilo. Jediný problém bylo najít místo pro focení, protože hrad je na vrcholku hustě zalesněného kopce (stejně jako všechny u nás :-) 

Autor: LuMaX
Název: Jesenný Spiš
Foto týdne
31/10/2016
 


O fotografii: Október 2016 – Nijaká výnimočná udalosť sa k tejto fotografii neviaže. Bola to pre mňa obvyklá jesenná potulka Spišom, na ktorej som zachytil Mariánsku horu s našimi najkrajšími a najmenšími veľhorami… :)

Technika: Pentax K-7 + Sigma 17–70mm F2.8–4 DC Macro OS HSM
Spracovanie: RAW editor, Adobe Photoshop

Autor: Katka Havlíčková
Název: Zlatavý podzim
Foto týdne
7/11/2016
 

Autor: Robert Adamec 2
Název: Havran
Foto týdne
14/11/2016
 

Autor: Martin Grossman
Název: Kolibřík hyacintový
Foto týdne 21/11/2016
 


O fotografii: Fotografie vznikla na jaře roku 2016, na fotovýpravě v Ekvádoru, oblast Mindo.

Technika: Canon EOS 5D mk 3 a Canon EF 400/5,6 L USM
Úpravy jsou provedeny v Adobe Photoshop Lightroom (ořez, teplota barev, světlo, odšumění) a Zoner (zmenšení a doostření).

Autor: Milan Kapusta
Název: Kráľ Richmondu
Foto týdne 28/11/2016
 


O fotografii: Fotka vznikla počas jelenej ruje roku 2012 v Richmond royal parku v Londýne.

Roku 2012 som počas ruje strávil v Richmonde 5 víkendov a toto bolo najvydarenejší deň od samého svitania až po odchod domov. Zároveň to bolo moje prvé fotenie pevným sklom, ktoré som mal požičané od kamaráta na celý tento deň.
Do Richmondu som prišiel v to ráno ešte za tmy. Richmond má okolo 1000ha a zver môže byť kdekoľvek. Ja som sa vybral na lúky, kde by sa pri vychádzajúcom slniečku dali urobiť pekné fotky s dobrým ranným svetlom. Mal som šťastie na týchto miestach ručali jelene dva. Tento mal veľký hárem jeleníc no boli príľiš ďaleko. Ale už po niekoľko ročných skúsenostiach z Richmondu som vedel, že najlepšie je si sadnúť, moc sa nehýbať a zver príde bližšie aj sama. Aj sa tak stalo. Lane prišli bližšie a za nimi aj tento trubač. Predviedol mi super divadlo a ja som urobil pekné zábery, také ako som si naplánoval. Mal som jednoducho šťastie a táto fotografia patrí určite medzi moje najobľúbenejšie.

Technika: Canon EOS 7D a objektívom EF 500f/4 L IS USM
Fotografiu som upravil z rawu do tiff. Nakoľko bola fotka odfotená ešte pred východom slnka, použil som vysoké ISO až 6400, tak som foto „odšumil“ v Neat Image. Nakoniec som foto previedol do formátu jpeg, zmenšil a doostril. Použil som Photoshop.

Autor: Petr Salinger
Název: Pěnice černohlavá
Foto týdne 5/12/2016
 


O fotografii: Fotka vnikla na napájedle pro ptáky, které mám umístěné na okraji lesa. Fotografie vznikla na konci dne, kdy jsem se už chystal k odchodu. V posledních paprscích si samička pěnice sedla na okraj napájedla. Rychle jsem sáhl po fotoaparátu a udělal dva snímky. Pak jsem ji ale vyplašil svojí zbrklostí. I tak to byl ale nejlepší úlovek mého dne.

Technika: Canon 5D mark III a objektiv Canon 500mm F4 L IS
Jediná speciální technika byla trpělivot a trochu toho štěstí :) Fotografie byla upravena v programu Lightroom. Klasická úprava jasu a kontrastu, plus vyvážení barev.

Autor: Pitrýs
Název: Západ slunka z úbočí Pradědu.
Foto týdne 12/12/2016
 

Autor: MarkuSnakus
Název: Podzimní ráno u Bledu
Foto týdne 19/12/2016
 


O fotografii: Fotografie vznikla za úsvitu, při fotografickém výletu na Slovinsko loni na podzim. Podmínky byly velmi proměnlivé a slunce se co chvíli přetahovalo s mraky o nadvládu.

Bledské jezero je skvělé mj. v tom, že můžete fotit prakticky od silnice. Když ale hledáte zajímavou kompozici a jdete blíže k vodě, můžete snadno uvíznout po kolena v bahně, jak se nám také povedlo :-).

Technika: Olympus OM-D E-M1 Mark II, objektiv M.Zuiko Digital 12–40mm f2.8 PRO, stativ Velbon SHERPA 5470D
Fotografie byla pořízena pomocí funkce „Hi-Res Shot“ s plným rozlišením 80 MPx. Vzhledem k oněm proměnlivým podmínkám byla nutná úprava v editoru. Potřeboval jsem mít osvětlený kostel i hory, ani jednou se mi ale nesešlo oboje dohromady. Proto jsem v editoru složil fotografie s určitým časovým odstupem, abych šel kýženému výsledku trochu naproti. Zbylá práce byla již hlavně o celkové či lokální úpravě kontrastu, barev a ostrosti, přičemž jsem ani jedno nepřeháněl.

Autor: Fero Gomboš
Název: Farma
Foto týdne 26/12/2016
 


 

O fotografii: Vznikla počas workshopu v Toskánsku. Ráno trochu poprchávalo, ale aj tak sme sa vybrali autom na dohodnuté miesto. Čím viacej sme sa k miestu blížili, poprchávanie sa menilo na vytrvalý dážď. Preto sme sa otočili a vybrali sme sa opačným smerom. V diaľke sme zbadali hmlu, ktorá sa začala tvoriť, a tak sme dorazili na miesto odkiaľ bol pekný výhľad na danú farmu. Stále bolo pod mrakom a urobené fotografie mali skôr len dokumentačný charakter. Asi po hodine sme zbalili batohy, že ideme na hotel. Cestou ku autu sa zrazu roztrhli mraky a zasvietilo slniečko na krajinu. Rýchlo sme vybalili fotoaparáty a urobili niekoľko záberov z ruky. Statívy sme ani nestihli použiť, pretože mraky opäť zakryli slnko. Všetko trvalo len pár minút.

Technika: Canon 6D, objektív Canon EF17–40mm f/4L USM (čas 1/125 sec.; f/9; ISO 100)

Použité úpravy: zosvetlenie stromov v popredí, vyretušovanie áut z cesty, vyváženie bielej, úprava jasu, kontrastu a sýtosti farieb, cez Vivezu bola trochu zvýraznená štruktúra obrazu, pridaná vinetácia, zmenšenie a doostrenie.

_____________­________________________­________________________­_______

Fotografie týdne za 1. čtvrtletí 2017 můžete sledovat v Galerii FotoAparát.cz nebo na našem Facebooku.


     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram