Test fotoaparátu Sony CyberShot DSC-RX10 II

Zhruba po roce a půl od recenze modelu Sony CyberShot DSC-RX10 přinášíme recenzi nástupce tohoto ultrazoomu s velkým 1" senzorem - Sony CyberShot DSC-RX10 II. Nový senzor s rychlejším odečítáním dat přinesl 4K video, nové funkce, jako je slow-motion a přibyl také lepší hledáček nebo rychlejší snímání.

Sony CyberShot DSC-RX10 II

Základní vlastnosti

Sony CyberShot DSC-RX10 II
Objektiv – rozsah zoomu 8,3×
Objektiv podrobněji 24 mm – 200 mm; F2,8
Závěrka 30 s – 1/32 000 s (podle režimu)
Velikost čipu; rozlišení 1" (13,2 × 8,8 mm), CMOS Exmor RS® typu 1.0 ; cca 20,2Mpx
RAW ano
Hmotnost/rozměry cca 813 g; cca 129 × 88 × 102mm
LCD výklopné 3"; 1,229 mil. bodů
Hledáček hledáček LCD s cca 2,36 mil. bodů a dioptrickou korekcí
Makro od 3 cm
Video/opt. zoom max. 4K/ano
Poznámy integrovaný ND filtr
stabilizace SteadyShot
WiFi, NFC
nemá GPS
fotoaparát je odolný proti působení prachu a vlhkosti, není však odolný proti stříkající vodě
Cena (11/2015) cca 43 000,–

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Kompletní specifikaci najdete na webu Sony.

RX10 II nastupuje po RX10, kterou jsme recenzovali v březnu roku 2014.

Z webu výrobce: „Fotoaparát RX10 II je vybaven novým složeným snímačem CMOS s připojenou pamětí, který nabízí nepřekonatelné rozlišení 4K, závěrku s rychlostí 1/32000, mimořádně zpomalené nahrávání a další funkce. Je vhodný do terénu a poslouží všem, kteří se o fotografování vážně zajímají. Objektiv s velkou světelností, široké možnosti zoomu a další důležité funkce jsou převzaty z modelu RX10.“

Tělo mají shodné, čip je doplněn „jen“ o DRAM čip, který se stará o rychlé ukládání dat. Stejný je i obrazový procesor BIONZ X. Zásadní posun mezi oběma modely je v rychlosti zpracování dat.

Ovládání a vzhled

Je na místě napsat, že tělo RX10II je zcela shodné s předchůdcem. To platí i pro objektiv. Až na kosmetické úpravy funkcí je zcela shodné i menu. Tělo se výborně drží, k tomu nemalou měrou přispívá hluboce vykrojený grip. Na zadní straně najdete sedm tlačítek a dva rollery – viz. obrázky. Na přední straně najdeme přepínač typu ostření. Tlačítek tak není mnoho, což je pro mě spíše pozitivum.

Sony CyberShot DSC-RX10 II
Sony CyberShot DSC-RX10 II
Stavové LCD na horní straně je typické až pro vyšší třídy zrcadlovek.

Samostatnou kapitolou je umístění karty (SD, nebo MS). Kartu nelze uchopit standardním způsobem, musíte ji chytit za hrany a manipulace je tak poněkud nepříjemná. Překáží totiž odklopená dvířka. Stačilo by je udělat dál, více vyklápět nebo kartu méně zapustit do těla. Tohle se nepovedlo.

Sony CyberShot DSC-RX10 II

Objektiv

Sony CyberShot DSC-RX10 II

Vestavěný zoom objektiv s rozsahem ohnisek (přepočteno na 35mm) 24–200mm se světelností 2,8 je základní fotografickou devizou celého fotoaparátu. Má stále jen motorový (elektronický) zoom, byť páčkou u spouště, nebo kroužkem na objektivu. Je ale škoda, že není možné jej ovládat i manuálně. Podle mě je v případě videa lepší motorový, v případě focení pak manuální zoom. Na přední části je standardní závit o průměru 62mm pro připojení filtrů. Clonové číslo se ovládá kroužkem na objektivu, bohužel mi jeho poloha pro příjemnou práci nevyhovovala. To si musí každý vyzkoušet, může to být individuální, protože ergonomie práce s ním závisí na poloze ruky vzhledem k objektivu.

Hledáček a LCD

Hledáček je (dnes již standardně) elektronický s rozlišením 2,36 mil. bodů, zvětšením 0,7× a dioptrickou korekcí. Zobrazuje vše, co se objevuje na LCD. Způsob přepínání mezi EVF a LCD je nastavitelný a osobně doporučuji nastavit na manuální, protože při focení „od boku“ se při automatickém obvykle přepne na EVF. Kvalitní elektronické hledáčky jsou návykové, tenhle je perfektní. Není mu co vytknout. Snad jen to zvětšení 0,7× by mohlo být vyšší.

Sony CyberShot DSC-RX10 II Sony CyberShot DSC-RX10 II

LCD má poměr stran 4:3 a je 3“ s rozlišením 1,229 Mpx. Co ukazuje, vidíte na přiložených snímcích. Lze jej vyklápět nahoru o 90° a dolů o cca 45°.

Sony CyberShot DSC-RX10 II

Výdrž

Logickou zajímavostí je skutečnost, že při využití hledáčku s vyšším rozlišením než má LCD, je výdrž baterie nižší o cca 10% – 360 snímků proti 400 snímkům. Pokud je o energii nouze, užívejte LCD.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    23.11.2015 11:14

    Přidám svůj komentář k ceně přístroje:
    Přímo podle slov zástupců společnosti Sony je nechávat starší modely na trhu za nižší cenu souběžně s novými a dražšími záměr - lze tím suplovat širší portfolio modelů. Konkrétně u RX10 II a RX100 IV jde skutečně hlavně o 4K video + přidružené funkce, které vám sice v tomto případě zdvojnásobí cenu (to opadne), ale pokud to potřebujete, je dobré tu možnost mít. Problém by vyšší cena byla, kdyby zároveň z trhu zmizel "Mark I".

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram