Na trhu se objevuje stále více bezzrcadlovek. Jednou ze tří jen letos představených firmou Panasonic je model Panasonic Lumix DMC-G7. V následujícím testu se na něj podíváme blíže.

Snímání ve 4K (funkce 4K Photo)

4K Photo je funkce, která jednoduše umožní vybírat si jednotlivá okénka z videozáznamu a ukládat je zpětně jako fotografie. Nastavuje se voličem režimu snímání (vlevo nahoře). Pořizuje a ukládá snímky po dobu maximálně 30 minut v rozlišení cca 8Mpx (4K). Data se ukládají nikoliv do jpg, ale rovnou do MP4. Pak si prostě daný snímek vyberete. Má to jednu podmínku – musíte mít karty UHS speed class 3.

Varianty
Pre-Burst – ukládá snímky vzniklé 1 sekundu před a 1 sekundu po stisku spouště.
Burs S/S – ukládá snímky mezi dvěma stisky spouště (včetně zvuku). Prakticky jde o video ve 4K.
Burst – ukládá snímky po dobu stisku spouště (bez zvuku).

Proč ne, když výsledná cca 8Mpx fotografie je reálně dostatečně veliká až pro tisk na A3 (s výhradami).

Video




Možnosti nastavení AVCHD

Možnosti nastevní MP4 obsahuji i 4K

Model G7 natáčí video i ve 4K rozlišení. Stejně jako při focení a zde platí nutnost používat karty třídy alespoň UHS speed class 3, takže velmi rozšířené SDHC class 10 nechte odpočívat, prostě to s nimi nejde. Video má smysl natáčet pouze bez zoomování, jinak bude trhané.

Video ve formátu MP4, FullHD

Prohlížení a úpravy při prohlížení

Přiložené snímky dokumentují možnosti zobrazení množství informací a menu při prohlížení. „Listovat“ mezi snímky lze pomocí tahání prstu po displeji, jak nám ukáže nápověda.



Na kompletní funkce a specifikace se podívejte na stránky www.panasonic.cz.

Příslušenství

V setu lze pořídit G7 mj. s objektivem LUMIX G VARIO 14–42mm / F3.5–5.6 ASPH. / MEGA O.I.S. Cena je pod hranicí 20 000,– (listopad 2015). Pak máte samozřejmě k dispozici veškeré příslušenství Panasonic.

Konektivita

USB, HDMI, WiFi najdeme (samozřejmě) také. Překvapila mě nepřítomnost GPS modulu, ale G7 lze párovat s chytrými telefony a využít GPS v nich.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    09.11.2015 14:58

    Nevypadá špatně. Na m4/3 se mi líbí sortiment objektivů a příslušenství. Konkrétně u tohoto modelu pak 4K srandičky:-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram