Test fotoaparátu Nikon Coolpix P610

Nikon Coolpix P610 je ultrazoom s rozsahem 24 mm - 1440 mm a rozšiřuje tak portfolio ultrazoomů firmy Nikon. Jak se s ním fotí a jaké jsou z něj výstupy? Na to najdete odpověď v následujícím testu.

Základní vlastnosti

Nikon Coolpix P610
Objektiv – rozsah zoomu 60×
Objektiv podrobněji 24 mm – 1440 mm; F3,3 – 6,5
Závěrka 15 s – 1/4000 s (podle režimu)
Velikost čipu; rozlišení 1/2,3" (11 mm), CMOS; cca 16Mpx
RAW ne
Hmotnost/rozměry cca 565 g; cca 125 × 85 × 107mm
LCD otočný 3"; 921 kpx RGBW
Hledáček 0,5cm (0,2") hledáček LCD s cca 921 000 pixely a dioptrickou korekcí (-3D až +1D)
Makro od 1 cm
Video/opt. zoom max. FullHD 1080/60p/ano
Poznámka WiFi, GPS
Cena (10/2015) 10 490,–

U aparátu za více než 10tis. Kč mi chybí formát ukládání RAW (NEF).

Nikon Coolpix – kompletní specifikace.

Předchozí srovnání tří ultrazoomů – Fujifilm FinePix S1, Olympus Stylus SP-100, Sony CyberShot DSC-H400 – najdete zde. Pro zajímavost recenzi „většího bratra“ P900 najdete zde.

Ovládání a vzhled

Nikon Coolpix P610 Nikon Coolpix P610

Ergonomie odpovídá tomu, nač jsme zvyklí u řady P. Pro snadnější ovládání zoomu máme i páčku na boku objektivu, pro skokovou změnu hned vedle i tlačítko (stejně jako např. u P900). Struktura menu je tradiční, funkce také a díky Fn tlačítku (vlastnost se přiřazuje v menu) si můžete nejpoužívanější volbu uložit „do něj“. Mě osobně relativně jednoduché a intuitivní ovládání a „nepřeplácanost“ velmi vyhovuje.

Nikon Coolpix P610
Nikon Coolpix P610

Hledáček a LCD

Jak hledáček, tak displej mají dnes již standardní vlastnosti. Obojí ukazuje zcela shodné informace. Perfektní na LCD je skutečnost, že je výklopné a otočné. Skvělá věc, ne zcela běžná.

Nikon Coolpix P610 Nikon Coolpix P610

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    27.10.2015 22:49

    Velmi děkuji Fotoaparatu.cz za sérii recenzí na fotoaparáty typu "ultrazoom", poněvadž se v dnešní době jedná o jediné kompakty bez výměnného objektivu, které svými vlastnostmi stojí vysoko nad fotoaparáty integrovanými v mobilních telefonech.

    Fotoaparát Nikon Coolpix P610 je dle některých zahraničních recenzí vybaven senzorem, který automaticky přepíná mezi EVF a náhledovým displejem. Sám výrobce tuto zřejmou výhodu přístroje na svých stránkách neuvádí a velmi by mě zajímalo, zda je tomu skutečně tak, poněvadž tato funkce výrazně usnadňuje a rozšiřuje použitelnost přístroje a v této cenové kategorii není běžná.

    Jak je z recenzí podobných fotoaparátů zřejmé, kvalita snímků je většinou přijatelná, a to často i na nejdelším ohnisku. Pokud se uživatel smíří s kompromisy v obrazovém výstupu, který je ovšem pro neprofesionální publikaci většinou dostatečný, není důvod tyto přístroje předem zavrhovat
    s odkazem na "nesmyslnost" velikosti zoomu.

    Největším limitem obrazové kvality je samozřejmě obrazový senzor velikosti 1/2,3 palce při jeho velikosti neodpovídajícímu rozlišení 16 nebo ještě více megapixelů (typicky u přístrojů Sony). Naopak se zdá, že optika je až druhým největším kvalitativním limitem - především pro výstup v jpegu.

    Podle mého názoru je pochopitelná nechuť výrobců vybavit firmware těchto přístrojů možností ukládat obrazová data do formátu "Raw":

    Jak napovídají mnohé recenze, problémem je tu v prvé řadě v optice ultrazoomů, která produkuje extrémní soudkové zkreslení především na nejširším ohnisku - což ovšem jpeg engine dnešních přístrojů dovede uspokojivě korigovat, podobně jako stejně často se vyskytující silnou chromatickou aberaci.

    V druhé řadě podle mě výrobci patrně neumožňují firmwarům těchto přístrojů ukládání do Rawu proto, protože surová data z malého snímače je tak či onak nutno "prohnat" silnou softwarovou úpravou, a při výkonu dnešních obrazových procesorů kompaktních fotoaparátů zase tak mnoho nesejde na tom, zda to činí fotoaparát sám, nebo počítač doma. A jednoduché úpravy kontrastu
    a podobně - to dnes svedou i jednoduché freeware programy nebo online aplikace.

    Ultrazoomy bezesporu mají mezi fotoaparáty svoje místo. Bylo by příjemné, kdyby se jejich výrobci odhodlali k něčemu většímu, než jen malému zlepšování již řadu let starých konstrukčních schémat. Prvními vlaštovkami v tomto snažení jsou ultrazoomy s jednopalcovými snímači, které jsou ovšem stále dosti drahé.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    28.10.2015 22:10

    Přepínání hledáčku a LCD funguje (i) automaticky. Vpravo od hledáčku je na fotce vidět senzor přiblížení. Na str. 19 manuálu (české verze) je to také popsáno.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram