Test fotoaparátu Nikon Coolpix P610

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    27.10.2015 22:49

    Velmi děkuji Fotoaparatu.cz za sérii recenzí na fotoaparáty typu "ultrazoom", poněvadž se v dnešní době jedná o jediné kompakty bez výměnného objektivu, které svými vlastnostmi stojí vysoko nad fotoaparáty integrovanými v mobilních telefonech.

    Fotoaparát Nikon Coolpix P610 je dle některých zahraničních recenzí vybaven senzorem, který automaticky přepíná mezi EVF a náhledovým displejem. Sám výrobce tuto zřejmou výhodu přístroje na svých stránkách neuvádí a velmi by mě zajímalo, zda je tomu skutečně tak, poněvadž tato funkce výrazně usnadňuje a rozšiřuje použitelnost přístroje a v této cenové kategorii není běžná.

    Jak je z recenzí podobných fotoaparátů zřejmé, kvalita snímků je většinou přijatelná, a to často i na nejdelším ohnisku. Pokud se uživatel smíří s kompromisy v obrazovém výstupu, který je ovšem pro neprofesionální publikaci většinou dostatečný, není důvod tyto přístroje předem zavrhovat
    s odkazem na "nesmyslnost" velikosti zoomu.

    Největším limitem obrazové kvality je samozřejmě obrazový senzor velikosti 1/2,3 palce při jeho velikosti neodpovídajícímu rozlišení 16 nebo ještě více megapixelů (typicky u přístrojů Sony). Naopak se zdá, že optika je až druhým největším kvalitativním limitem - především pro výstup v jpegu.

    Podle mého názoru je pochopitelná nechuť výrobců vybavit firmware těchto přístrojů možností ukládat obrazová data do formátu "Raw":

    Jak napovídají mnohé recenze, problémem je tu v prvé řadě v optice ultrazoomů, která produkuje extrémní soudkové zkreslení především na nejširším ohnisku - což ovšem jpeg engine dnešních přístrojů dovede uspokojivě korigovat, podobně jako stejně často se vyskytující silnou chromatickou aberaci.

    V druhé řadě podle mě výrobci patrně neumožňují firmwarům těchto přístrojů ukládání do Rawu proto, protože surová data z malého snímače je tak či onak nutno "prohnat" silnou softwarovou úpravou, a při výkonu dnešních obrazových procesorů kompaktních fotoaparátů zase tak mnoho nesejde na tom, zda to činí fotoaparát sám, nebo počítač doma. A jednoduché úpravy kontrastu
    a podobně - to dnes svedou i jednoduché freeware programy nebo online aplikace.

    Ultrazoomy bezesporu mají mezi fotoaparáty svoje místo. Bylo by příjemné, kdyby se jejich výrobci odhodlali k něčemu většímu, než jen malému zlepšování již řadu let starých konstrukčních schémat. Prvními vlaštovkami v tomto snažení jsou ultrazoomy s jednopalcovými snímači, které jsou ovšem stále dosti drahé.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    28.10.2015 22:10

    Přepínání hledáčku a LCD funguje (i) automaticky. Vpravo od hledáčku je na fotce vidět senzor přiblížení. Na str. 19 manuálu (české verze) je to také popsáno.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    29.10.2015 14:03

    Přidávám se k názoru, že než klasickou "mýdlovou krabičku" tak raději mobil (můj umí i RAW:-). Pokud kompakt, tak buď něco s a) větším senzorem nebo za b) dlouhým zoomem, aby to mělo proti smartphonu v něčem přidanou hodnotu.

  • Maxxina2
    Maxxina2
    10.11.2015 23:29

    Já bych se také přiklonila k oběma parametrům. I když dnes je tady i smartphone, který to splní. http://www.gsmarena.com/piccmp.php3?idType=1&idPhone1=6396&idPhone2=6543&idPhone3=6643

  • Ady Adamo
    Ady Adamo
    25.01.2016 00:06

    Chci se zeptat, zda se na na fotaku nejak nastavit to abych mel kdyz fotim napr. nejakou osobu rozmazane pozadi, nemyslim to kdyz priblizim nekoho, ale normalne kdyz fotim , jestli to nejak jde, nebo jestli se to da nastavit

  • Ady Adamo
    Ady Adamo
    25.01.2016 00:06

    Chci se zeptat, zda se na na fotaku nejak nastavit to abych mel kdyz fotim napr. nejakou osobu rozmazane pozadi, nemyslim to kdyz priblizim nekoho, ale normalne kdyz fotim , jestli to nejak jde, nebo jestli se to da nastavit

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    25.01.2016 09:20

    Ady Adamo: S kompakty to jde obecně těžko. Mají menší snímače, kvůli čemuž používají objektivy s kratšími ohnisky - a právě proto mají hloubku ostrosti větší a pozadí ostřejší. Jde to skutečně jen při výrazném zazoomování. Na širokém ohnisku lze pozadí rozostřit pouze při fotografování z bezprostřední blízkosti (kytky, detaily)... Pro největší efekt je potřeba použít co nejmenší clonu (hloubka ostrosti se zmenšuje s delším ohniskem, kratší vzdáleností a nižší clonou).

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse