Test DSLR Nikon D5200

Řady zrcadlovek se neustále rozšiřují a starší modely jsou nahrazovány novými. Model fotoaparátu Nikon D5200 to jen dokazuje. A že toho zvládne hodně se dočtete v následujícím testu DSLR Níkon D5200.

Funkce

A jak je na tom D5200 s dalšími funkcemi? Je samozřejmě kompletně počeštěný (od verze 3100 všechny modely, což ale není zas tak dlouho). Fotoaparát není vybaven druhým samostatným LCD displejem (tedy kromě toho v hledáčku) a tak se veškeré údaje o parametrech a nastaveních zobrazují na hlavním LCD monitoru. To je trošku škoda (úbytek energie), ale další plus pro verzi D7000. Skvělou vlastností také je, že fotoaparát je vybaven polohovým čidlem a v případě, že jej otočíte na výšku, tak se automaticky otočí a rozložením přizpůsobí i grafika na monitoru (včetně rozložení zaostřovacích bodů), abyste si při fotografování nevykroutili krk.

Také samotné menu uživatelských funkcí je velmi dobře vyřešené, což snad ani nebude již nikdy jinak. Celé menu má opět kontextovou nápovědu, což je především pro začátečníky velmi praktická záležitost. Pokud vám totiž při procházení menu nebude nějaká funkce jasná, tak stačí na zadní straně přístroje stisknout tlačítko s ikonkou otazníčku a na LCD monitoru se vám ihned zobrazí doprovodný text (samozřejmě také v češtině), který vám přesně řekne, k čemu je daná funkce užitečná a jak se používá. Přiznávám, že jsem ji sporadicky také využil.

Velmi podstatnou funkcí je systém automatického zaostřování. Nikon D5200 je vybaven AF modulem Nikon Multi-CAM 4800DX s TTL fázovou detekcí, 39 zaostřovacími poli (včetně 9 křížových snímačů) a pomocným světlem AF. A tím se zcela shoduje s D7000. K dispozici je dále obvyklá paleta nastavení, jako kontinuální ostření, jednorázové zaostření, plně automatické či plně manuální zaostřování. Správné zaostření je indikováno kontrolkou v hledáčku a také akustickým pípnutím (které je ale možné vypnout v případě, že by rušilo okolí). Ostření mě velmi potěšilo – kvalitní, přesné…
Další podstatnou funkcí je možnost natáčení videa. To zvládá s vyšší frekvencí než předchůdce. – 920×1080 (60, 50, 30, 25 fps), 1280×720p (60, 50 fps), 640×424 (30, 25 fps). Při využití nejvyšší kvality a rozlišení je k dispozici maximální délka záznamu 20 minut, což si může vyžádat až 4GB prostoru na paměťové kartě. Odměnou je pak výborná kvalita videa, se kterou se běžné (amatérské) videokamery nemohou měřit. Nikonu D5100 v tomto ohledu nechybí ani řada doprovodných funkcí, jako je automatické zaostřování, možnost fotografování v průběhu natáčení (se skokem v záznamu) a také dodatečný sestřih videa přímo ve fotoaparátu. Zvuk je zaznamenáván interním stereofonním (D5100 jen mono) mikrofonem (lze jej i vypnout a zaznamenávat bez zvuku). Lze zakoupit i externí stereofonní mikrofon ME-1, který lze upevnit do sáněk pro blesk a propojit s fotoaparátem kabelem.

Dále samozřejmě nechybí řada běžných funkcí a expozičních režimů. Zejména pro začínající uživatele byla rozšířena nabídka poloautomatických motivových režimů, z nichž některé jsou opravdu velmi specializované, jako například samostatné režimy pro fotografování dětí, fotografování při světle svíčky anebo třeba jídla. Pro pokročilejší nemohou chybět obvyklé režimy předvolby expozičního času, clony a také plně manuální režim. Na voliči expozičních režimů pak také najdeme volbu speciálních efektů, např. efekt miniatury, či efekt nočního vidění. Ten funguje prostě – zesílí na maximum a černobíle uloží dostupné „světelné“ informace. Maximální ISO ? Těžko hádat. Ale určitě přes 100 000! Reálné využití je tak snad někam pro časosběrné snímání ve tmě. V těchto režimech je však aparát plně automatický, do expozice „si nenechá mluvit“.

U fotoaparátů Nikon je již obvyklá funkce Active D-Lighting, která softwarově zesvětluje tmavé části snímků. V továrním nastavení je v automatickém režimu a doporučil bych to tak nechat. Lze ji však aplikovat i v režimu prohlížení na daný snímek. Jen pozor, pro nejvyšší ISO se funkce deaktivuje a není dostupná (jak často fotíte na ISO 25 600?). Pro specifické potřeby je k dispozici režim HDR, kdy se pořídí dva snímky a složí do jediného. Osobně bych tuto funkci v praxi nahradil úpravou NEFu, ale začátečník ji jistě ocení. Přesto pozor na maximální nastavení – to již musí být záměr.
V menu retušování je dostatečná nabídka úprav vytvořených fotografií. Jistě ji využijí nejen „hračičkové“.
 

Vybavenost funkcemi fotoaparátu Nikon D5200 je tedy také vynikající a ani při delším přemýšlení mě opravdu nenapadá, co by zde v tomto ohledu mohlo chybět. Vlastně napadá. Integrovaná GPS… Ale to bude časem jistě také.

Nikon D5200 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Stanislav Kolář
    Stanislav Kolář
    31.01.2013 22:10

    Ještě se podívejme na ceny, Nikon D5200 aktuálně (1/2012)????? pořídíte přibližně za:

    Asi by to stálo za opravu. Taky se pletu až do března.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram