Dnes si v krátkém testu představíme, pro mne trochu netradičně, zrcadlovku Canon 650D. Přichází zhruba rok po 600D, a není jejím nástupcem, ale jedná se spíše o drobné vylepšení stávajícího modelu. Jak drobným vylepšením 650D oproti předchozímu modelu 600D, nebo i 550D je, a zda vůbec, na to se podíváme podrobněji v recenzi.

Canon EOS 650D

Při prvním pohledu na technickou specifikaci 650D a její porovnání s předchozí 600D nebo i 550D bych zjednodušeně řekl, že jsou téměř shodné. Ale začněme od začátku. Po mechanické stránce, velikostí a designem se od sebe 650D a 600D skoro neliší, jak je patrné z následujících obrázků.

Ono slůvko skoro je však na místě. Když se podíváte pozorněji, tak sice počet a typ ovládacích prvků je shodný, ale (a to mne osobně docela překvapilo) tvarem a rozměrem jsou odlišné. Zde trochu výrobce nechápu. Např. konkurenční Sony pokud používá stejné funkce, tak ovládací prvky nemění a použije stejné (je to pochopitelné pro levnější výrobu), kdežto Canon udělal vlastně úplně nový tvar jak těla, tak i ovládacích prvků, ač to bylo, z mého pohledu, naprosto zbytečné. To je ale věcí výrobce.

Na přední straně najdeme tlačítko na kontrolu hloubky ostrosti, blesku, indikátor samospouště a snímač dálkového ovládání pod spouští. Kovový bajonet a tlačítko pro jeho uvolnění je samozřejmostí. Co nám zmizelo je mikrofon, který se přesunul na horní stranu. I když je stereo, jeho nová pozice není zrovna šťastná, protože občas zachytí vlastní dýchání – funění :o). Na horní straně kromě již zmíněného mikrofonu a patice pro blesk, je ovládací kolečko pro výběr programů, ISO, hlavní vypínač rozšířený o samostatné zapínání záznamu videa. Zadní strana je s předchozím model co se týče ovládacích prvků shodná. Tělo nepatří mezi velikány, ale dobře sedí v ruce, madlo je dostatečně velké pro uchopení a pevné držení, kterému pomáhá poměrně velká plocha pogumování a zdrsněného povrchu.

Hledáček a LCD

Hledáček je stejný, velmi jasný, se zvětšením 0,85×. Rozhodně by neuškodilo, kdyby byl větší, ale to je „nectností“ mnoha DSLR. Hledáček je zrcadlový typu pentamirror. Jeho pokrytí je cca 95% s možností korekce –3 až +1 dioptrie. V hledáčku se zobrazují základní údaje jako je clona,čas,korekce expozice, aretace expozice, korekce blesku, dálkové ovládání blesku, hodnota ISO a vyvážení bílé. Dále počet snímků pokud je menší jak 9. Musím říci, a teď mne jistě mnoho ortodoxních konzervativců bude oponovat, že jak jsem již zvyklý na elektronický hledáček u Sony, tak mi tento „návrat“ ke klasice zpočátku trochu vadil, hlavně tím že člověk nevidí aktuální stav „světla a stínu“. Ale to vše je věcí zvyku. Myslím si, že i Canon nakonec, tak jako to již někteří výrobci udělali, sáhne z ekonomických důvodů po elektronickém hledáčku. Má to své výhody i nevýhody.

LCD je tak jako u předchozího typu s úhlopříčkou 3“ (7,7cm) a vysokým rozlišení cca 1040kpix a poměrem stran 3:2. Je však novinkou, že je i dotykový typu Clar View II TFT. Povrchová úprava je antireflexní a celý je uložen v poměrně pevném a masivním těle, které je k fotoaparátu připevněno na kloubu s možností vyklopení doleva. Zobrazení je možné v mnoha režimech a živém náhledu.

Zobrazení funkcí pouze na LCD Zobrazení s min. funkcí
Zobrazení všech informací Zobrazení s histogramem

Pro zobrazení naexponovaných snímků je možné si vybrat z několika typů zobrazení. Zobrazit samostatný čistý snímek, s informacemi o expozici, a s histogramem. Každé místo je možné cca 10× zvětšit pro kontrolu zda bylo dobře zaostřeno. Zobrazení Menu je rozděleno barevně do tří skupin, červeně funkce pro nastavení expozice, modře pro nastavení pro přehrávání, a žlutě pro nastavení fotoaparátu.

Zobrazení bez informací Zobrazení informací o expozici
Zobrazení s histogramem Zobrazení s histogramem
Zobrazení Menu – nastavení prohlížení Zobrazení Menu – nastavení funkcí

Osobně si myslím, že dvě největší zbraně tohoto LCD jsou dotykové ovládání, které funguje jak při vybírání a nastavování funkcí, tak i při prohlížení neexponovaných snímků a hlavně pro samotnou práci před expozicí, kdy jednoduchý dotyk na LCD znamená rychlé zaostření na toto místo vyznačené bílým obdélníkem. Také je zde možnost že kromě zaostření dojde i okamžité expozici. A druhou velmi dobrou vlastností je možnost rychlého zvětšení pro případné MF ostření, jak ukazují následující ukázky. Dotykem a posunem prstu po LCD lze jakékoliv místo označit a až 10× zvětšit. V tuto chvíli se velmi vyplatí dotykové ovládání, když výběr místa a jeho zvětšení je extra rychlý a není třeba na něj složitě „najíždět pomocí tlačítek“.

Vybraná místa Zobrazení 10x zvětšeno

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Feanor
    Feanor
    15.10.2012 21:29

    Jenom bych doplnil, že všech 9 zaostřovacích bodů autofokusu je křížových, což je v této řadě zrcadlovek Canon novinka.

  • David Rain
    David Rain
    19.10.2012 07:43

    Kromě důležité zmínky o všech cross type bodech, jak zde píše Feanor, tak ještě by neměla chybět informace o hybridním AF vč. jeho důkladného testu při natáčení videa. To je totiž ten hlavní upgrade oproti 600D řekl bych.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram