Samsung EX2F je dalším nadupaným kompaktním fotoaparátem firmy Samsung na našem trhu. Měli jsme k dispozici předprodukční vzorek a nyní se můžete i vy podívat na reálný výstup.

Samsung EX2F

Základní charakteristika

Kompletní specifikaci najdete zde.

Fotoaparát o rozměrech přibližně 112×62×28 mm (takže rozhodně skvělý do kapsy, až na tloušťku je prakticky jako dnešní telefony…) a s hmotnosti cca 300 g (včetně příslušenství) patří mezi menší. Ale to není to nejpodstatnější.

Samsung EX2F

Vybavení fotoaparátu je třeba rozdělit na dva typy – na fotografické a na to ostatní. K ostatnímu rozhodně patří vybavení WiFi s možností odesílat fotografie na webová úložiště, odesílat je mailem atp. K odeslání mailem nutno říci, že nastavení fotoaparátu není věc zcela intuitivní. Mně se to nepovedlo, fotoaparát jen (dlouho) psal, že odesílá. Třešínkou na dortu je bezdrátová komunikace EX2F s chytrými telefony a jejich využití místo hledáčku s dosahem až deset metrů (aplikace View Finder). Těžko pochopitelná je skutečnost, že při ceně kolem 10 tisíc Kč nemá EX2F vestavěnou GPS. Ta mi již v současné době u nejnadupanějších kompaktů v této cenové hladině chybí.

Pohled shora

Fotografické funkce jsou k dispozici všechny. Od plného manuálu přes poloautomatické režimy až k programovým automatikám a efektům. Důležitá je přítomnost ND filtru. Ukládat lze do formátu RAW. Tělo je ze slitiny hořčíku. Ovšem nej na tomto modelu je světelnost objektivu. Je f/1,4 (!) – f/2,7(!!!) při rozsahu 24 – 80 mm (35 mm ekv.). A to jsou skutečně skvělé hodnoty. K tomu je k dispozici optická a digitální stabilizace. I čip BSI CMOS o velikosti 1/1,7“ je spíše větší, než je dnes obvyklé.

Pohled na LCD

Z ergonomického hlediska a z pohledu zpracování je rozhodně dobré zmínit výklopný a otočný displej s rozlišením 614kpx (údaj ze stránek samsung.com/cz dostupný 10.10.2012). Kolečko na přední stěně přispívá k ergonomii ovládání velikým dílem. Mechanická aretace blesku, vlastní tlačítko pro přímé natáčení videa a několik dalších „vychytávek“ (z mého pohledu) dělá z EX2F rozhodně zajímavý fotoaparát po stránce „fototechnické“.

Nastavení videa. Režim má maximální rozlišení 1 920×1080/30fps (FullHD) MP4 s maximální dobou záznamu 20 minut. Zajímavé je vysokofrekvenční video 480fps při rozlišení 192×144 bodů, při již rozumném rozlišení VGA pak 120 fps.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • m k 7
    m k 7
    11.10.2012 22:14

    To bude asi stejný kus, který jsem měl půjčený i já. Nakonec jsem o něm raději nepsal, protože kvalita fotografií je opravdu hrozná...

  • To Shi
    To Shi
    13.10.2012 23:26

    Zpracování obrazu je od ISO400 naprostá tragédie. Samsung si je toho evidentně vědom a proto to dohání světelností. I to je cesta. Jen je to překvapivé, když uvážíme, že je výrobcem snímačů a digitálních procesorů.

  • tomik 3
    tomik 3
    14.10.2012 09:40

    Tak vidím, že se shodneme. Koupil jsem nedávno EX1, pod dojmem kladných recenzí. Myslím, že každý kompakt je schopen za slunečného počasí poskytnout slušný obraz i na automatiku. Totéž jsem zkoušel i já a byl jsem šokován. Jedna mazanina za druhou. Jsem těsně na hraně 14 denní lhůty pro vrácení, když mi to ještě vezmou, oddechnu si a kupuji Canon S95. Na Canon nepotřebuji číst recenze, tam jsem si 100 % jistý. Takže je li EX2 jen trochu modifikovaný EX1, velkým obloukem se vyhnout.
    Pozn: Už jsem se "obával", že Samsung umí vyrobit úplně všechno.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram