Třetí v řadě nového designu SLT zrcadlovek po A77 a A65 je řekněme odlehčená verze s názvem A57. To co v sobě skrývá, v čem se liší od předchozích dvou a jak se s ní fotí, si krátce ukážeme v dnešním testu. Nečekejte však nějaké závratné odlišnosti, v poslední době se již od sebe mnoho tyto fotoaparáty neliší.

Sony alfa 57

Zdá se, že první design Sony SLT zrcadlovek (ač mnozí tvrdí, že se o zrcadlovky nejedná, já tvrdím, že ano, je celkem jedno, že zrcadlo není sklopné, ale je pevné a polopropustné), které prezentovaly SLT A33 a A55 se definitivně rozdělil na dvě skupiny. První zůstaly věrné nové typy A35 a A37, kdežto A77 a A65 vytvořily novou skupinu, větší a robustnější, do které patří i dnešní A57. Když jsem poprvé viděl a četl parametry A57, tak jsem byl tak trochu zklamán, že se nejedná o žádnou novinku s vylepšením a zároveň potěšen, že výrobce jakoby odpověděl na moji otázku vyřčenou u A65, proč neudělal SLT s menším čipem, třeba tím špičkovým, který je v novém NEXu-5N. A stalo se. Dá se tedy jednoduše říci, že Sony vzalo tělo od A65 a dalo do ní 16MPix CMOS snímač, který již své kvality opravdu prokázal.

Porovnání zepředu Porovnání shora
Porovnání zezadu Porovnání z boku

Jak už jsem řekl, tělo A57 patří mezi robustní dobře padnoucí do ruky se standardním rozmístěním ovládacích prvků po celém těle. Tak jako u A65 mne osobně chybí zadní otočné kolečko pro volbu clony a času. Ale s tím Sony skoro úzkostlivě šetří a nechává si ho jen pro dražší vyšší modely. Hmotnost odpovídá tělu, není nijak výrazně vyšší a poměr velikosti a hmotnosti je tak vyvážený. Přesto, zvláště když budete používat větší objektivy, neříkám, že by se nehodil vertikální grip. Bohužel stejně tak jako u A65 jej musíte oželet, protože výrobce s ním nepočítá.
Stejně jako u A65 je rozmístění zadních prvků dostatečné a možnost naprogramovat si určité funkce na dvě horní tlačítka na zadní straně beru jako bonbónek, který mile potěšil. Jediné co bych snad konstrukci vytknul, je umístění otočného kloubu pro LCD. Jeho umístění dole mi nepřijde jako moc šťastné řešení. Levý bok by byl praktičtější pro situaci, kdy člověk stojí před fotoaparátem a potřebuje kontrolovat záběr a mít tak LCD otočeno dopředu. Protože při takovém záběru je fotoaparát skoro vždy na stativu, je možnost otočení LCD dolů do stativové hlavy tak trochu nesmysl.

Hledáček a LCD

Hledáček

Hledáček je podobný jako u A65, má vysoké a jemné rozlišení a zvětšení 1,04× s možností nastavení dioptrie –4 až +3. Tím, že je hledáček elektronický, se zobrazuje intenzita světla a tím vidíte, jak bude výsledná fotka vypadat a navíc máte možnost si v Menu nastavit různé druhy zobrazení informací, které chcete na LCD zobrazit. Zjednodušeně řečeno, vše co se zobrazuje na LCD je možné zobrazit i v hledáčku – histogram, vodováha, přehled všech funkcí. Při rychlém pohybu do stran ale opět dochází k roztrojení obrazu, sice ne tak silnému jako tomu třeba bylo u předchozí A35, ale je patrné. Přesto je pohled při velikosti zobrazení skoro 1,1× příjemný, a není to pohled „do kanálu“ jako tomu bývalo donedávna při zvětšení 0,7×. V základním nastavení je zapnuté automatické přepínání mezi hledáčkem a LCD.

LCD je širokoúhlé, 3“ typu Xtra Fine TruBlack s rozlišením 921000pixel. Jak už jsem zmínil u A65, oproti předchozímu A77 je systém vyklápění jednoduší, ale dostatečný až na nedokonalost s vyklopením pro pozorování LCD před fotoaparátem. Pokud LCD je opatřeno antireflexní vrstvou, pak by chtěla trochu vylepšit. Zobrazení je možné v mnoha režimech stejně jako hledáček.

Pro zobrazení naexponovaných snímků je možné si vybrat z několika typů zobrazení. Zobrazit samostatný snímek s informacemi o expozici, s histogramem nebo v náhledech. Každé místo je možné cca 12× zvětšit pro kontrolu, zda bylo dobře zaostřeno. Zobrazení karet Menu je stále stejné, což je fajn, zde je konzervativní přístup plusem a stejně tak funguje i tlačítko nápověda, kdy si může zobrazit nápovědu jak pro funkce, tak rady a návody pro okruh témat, který chcete zrovna fotit. Zkrátka taková malá kniha o fotografování.

Tak jako u A65 je tlačítko Fn vstupem do nabídky funkcí zobrazených na LCD a zadním křížovým voličem s prostředním potvrzovacím, si vybíráte určitou funkci a měníte její nastavení. Jednoduché a přehledné. Měnit hodnotu funkce můžete i pomocí předního otočného voliče. Je to o jeden krok rychlejší.

Zobrazení funkcí na zadním LCD Zobrazení funkcí tlačítkem Fn
Výběr funkce a úprava hodnoty pomocí zadního křížového voliče Výběr funkce a úprava hodnoty pomocí předního voliče

Tak jako se u A65 znovu objevila funkce „chytrého telekonvertoru“, tak je i u A57. Zde se však výrobce pokusil o určitou inovaci funkce a nemám pocit, že to bylo vždy zrovna šťastně uděláno. U A65 lze zvětšit aktuální ohniskovou vzdálenost o 1,4× a 2×. Snímky jsou tvořeny jen středovou částí čipu, takže při zvětšení ohniska o 1,4× má výsledný snímek velikost 12MPix a při 2× zvětšení má velikost 6Mpix. Nejedná se tedy o žádný digizoom ale pouze o výřezy z čipu. Velikost rozlišení se nastavuje automaticky podle velikosti přiblížení.
U A57 je tomu už jinak. Sice je to v návodu celkem podrobně popsáno ale také ne zrovna srozumitelně. Řeknu to tedy vlastnímu slovy. U A57 pokud si sami ručně neupravíte velikost rozlišení předem, tak se vám snímek „natáhne“ na plné rozlišení čipu. Na zadní LCD se funkce a nastavení zobrazuje vpravo dole. To jestli je osa rozsahu zoomu rozdělena na dva díly nebo na tři (jako v ukázce) navíc záleží, jestli máte v Menu zapnutou funkci digitálního zoomu. (Netušil jsem že jednou budu psát o zrcadlovce s digitálním zoomem.)

Hodnota zvětšení 1x Hodnota zvětšení 4x

V další tabulce je ukázka, jak tento zoom funguje. Použil jsem jeden záběr, poprvé s nastaveným rozlišením na plných 16MPix (4912 × 3264 pixelů), podruhé na 8,4MPix (3568 × 2368 pixelů) a potřetí na 4MPix (2448 × 1624 pixelů). Výřezy ze záběru jsou porovnávány s výřezem bez zvětšení ve fotoaparátu, ale s následným zvětšením ve photoeditoru (photoshop) v počítači.

Celý záběr s vyznačeným výřezem Zoom při plném rozlišení 16MPix
Zoom při rozlišení 8,4 MPix Zoom při rozlišení 4 MPix

Jak je vidět na ukázkách, výsledky jsou pozoruhodné. Je mi jasné, že ortodoxní fotografové se už nějakou chvíli tváří pohrdavě a nechápavě. Je třeba si ale uvědomit, že tato funkce je vhodná hlavně pro ty fotografy, kteří, za 1) nechtějí trávit čas u počítače dodatečným zpracováním fotografií a za 2) velká část jejich fotografií které „pošlou“ na papír, nebude přesahovat formát A4 (20×30cm). Pro ty co touto funkcí pohrdají, jí prostě používat nemusí.
A teď k výsledkům. Tak jako jsem netušil, že budu psát o zrcadlovce s digitálním zoomem, jsem netušil, že budu muset konstatovat, že to není až tak zavrženíhodná funkce, jak by se na první pohled zdála. Při plném rozlišení je kvalita více méně srovnatelná s následným zvětšením v počítači. U obou nižších rozlišení je situace taková, že snímky přímo z fotoaparátu jsou kontrastnější, než snímky dodatečně zvětšované. A jak víme, kontrastnější detaily na snímku budou na výsledné fotografii působit ostřejším dojmem. Ale znovu opakuji, mluvíme zde o fotografiích spíše menšího formátu – typu rodinná fotografie. Ale právě na takové fotografy je tento fotoaparát zaměřen. Ten kdo chce dělat velké formáty, použije odpovídající objektiv a nebo alespoň kvalitní konvertor, jako je tomu v poslední ukázce. A ještě jedna důležitá připomínka na závěr, snímky se zoomem nelze exponovat do formátu RAW.

Porovnání zoomu a konvertoru

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Louženský
    Petr Louženský
    09.07.2012 15:11

    Jako už tradičně, pěkně zpracovaný test. Díky za něj ;-)

  • Martin Seemann
    Martin Seemann
    10.07.2012 14:00

    rád som si článok prečítal. Ďakujem zaň.

  • Tomas Palard
    Tomas Palard
    15.09.2012 12:11

    Ještě je hezký test na Alpha a77 na sonyklubu http://www.sonyklub.cz/clanky/detailni-recenze-a-test-sony-alpha-slt-77

  • Sonnar
    Sonnar
    11.10.2013 16:45

    Dobrý den.
    Asi zde nejsem správně, ale nevím kam tento dotaz napsat. Totiž.. dostal se ke mě obj. Carl Zeiss Sonnar 180/2,8 T a tělo mám Sony Alpha A33. Nevím ale jaký adaptér mám shánět. Na netu jsem našel P-Six, nebo Contax/Yashica.
    Tak bych Vás rád poprosil o Váš názor.

    Předem děkuji za případnou odpověď.
    Suchánek

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram