Fotočlánky

  • Autofokus u jednookých zrcadlovek, I.díl

    V prvním článku věnovanému systémům automatického zaostřování si vysvětlíme jak funguje aktivní a pasívní autofokus a jaké jsou jejich hlavní výhody a slabiny. Zároveň si začneme povídat o nedávné historii, jak se tyto technologie vyvíjely a jak jednotlivé firmy svými inovacemi přispívaly k vylepšování těchto systémů. Samozřejmě vysvětlíme, co která funkce přináší uživateli.

  • Jak se testuje optická kvalita objektivů?

    Stejně tak jako neexistuje dokonalý objektiv, neexistuje ani dokonalý test, jak určit jeho kvalitu. Důvodem je fakt, že rozsah světelných podmínek, ve kterých fotografujeme je prostě příliš široký. Přesto lze pro přesně definované světelné situace kvalitně technicky otestovat rozlišovací schopnost objektivu, vinětaci nebo správné vycentrování. Článek je s obrázky a bez matematických vzorců, abychom neodradili technicky méně zaměřené čtenáře.

     0
  • Jak funguje CCD čidlo

    CCD čidlo je srdcem většiny dnešních digitálních fotoaparátů. Vysvětlíme si jak vypadá a jak funguje. Dozvíte se, jak vypadá tzv. Super CCD čidlo od firmy Fuji, čím se liší plošné čidlo od liniového a kde se které používá ….

     1
  • Oblast Cévennes

    Francie je známá svými přírodními krásami. Mezi její nejznámější pohoří patří Alpy a Pyreneje. Massif Central je další hojně navštěvované pohoří, které se nachází na jejím jihozápadě. V prvním dílu se podíváme do národního parku Cévennes, divoké a nepřístupné krajiny vzdálené 100 km od moře.

     0
  • Počítáme pixely

    Práce s obrázky a digitální fotografování je vždy o šetření s paměťovými kartami fotoaparátu a částečně i počítače. Proto je důležité naučit se počítat velikosti obrázků a používat pouze rozlišení, které potřebujete. Něco jiného je obrázek pro web a obrázek, který chceme vytisknout jako fotografii. V tomto článku najdete 5 typů výpočtů, které budete nejčastěji potřebovat.

     0
  • Barvy v digitální fotografii

    Barevné digitální snímání je založeno na skládání barev. Kromě vysvětlení tohoto principu v článku najdete vysvětlení pojmu barevná hloubka, co je bit a byte. Tyto znalosti jsou předpokladem pro výpočty, jak velkou paměť bude zabírat váš barevný obrázek.

     0
  • Doba otevření závěrky, lek.17

    Výrobci často soutěží v tom, kdo umí osvětlit film po nejkratší dobu. Zatím vede Dynax 9 s 1/12000 sec. Tyto časy v praxi většinou vůbec neuplatníte. V tomto článku si probereme dobu otevření závěrky jako základní parametr, kterým ovlivňujeme vzhled výsledné fotografie a ukážeme si to na příkladech. Pokud fotografujete z ruky, je zvolená doba otevření závěrky asi nejdůležitějším parametrem, který ovlivňuje ostrost vašich snímků. Tohle se týká samozřejmě i digitálních přístrojů, jejichž uživatelé mají často tendenci stativ vůbec nepoužívat.

     7
  • Co je digitální fotografie

    V pokračování digitální fotoškoly si povíme, jak se tvoří digitální obrázek, co je pixel nebo dpi. To jsou v digitální fotografii pojmy, bez jejichž znalosti se neobejdete. Zároveň si povíme, jak se zařízení jako monitor a tiskárna liší z hlediska zobrazování digitálních obrázků. Zjistíte, proč je dobré znát dpi jednotlivých zařízení, která budete používat při práci s vašimi digitálními fotografiemi.

     0
  • Jak funguje digitální fotoaparát?

    V první DigiŠkole si projdeme hlavní technické rozdíly mezi klasickým a digitálním fotoaparátem. Cílem je srovnat tyto přístroje a nestranit žádné z těchto dvou technologií. Tento článek by měl v kombinaci s databázemi klasických a digitálních fotoaparátů pomoci vám, kteří zvažujete, zda zakoupit klasický nebo digitální fotoaparát.

     1
  • Hloubka ostrosti a clona, lek. 16

    Existují různé tabulky a aplikace, které počítají hloubku ostrosti v závislosti na clonovém čísle a ohniskové vzdálenosti objektivu. V praxi však na tabulky není čas a musíte se rozhodovat rychle. Součástí velkého množství objektivů je zajímavá pomocná stupnice, která vám pomůže alespoň v začátcích, než získáte ten správný odhad. Tuto pomůcku si vysvětlíme v tomto článku.

     0